sobota 10. apríla 2010
štvrtok 8. apríla 2010
Mandľové kuracie karí (Murgh Badami) / Almond chicken curry
ČO POTREBUJETE:
1/2kg kuracích pŕs
2 lyžice mandlí
2 stredne veľké paradajky
1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
2 väčšie strúčiky nastrúhaného cesnaku
1 lyžička Garam masala
2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1 lyžička kašmírskeho čili korenia
olej + maslo
1 veľká červená cibuľa
soľ
voda podľa potreby
50ml sladkej smotany
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Mandle v mixéry rozdrvíme. Pridáme k nim do mixéra nakrájané paradajky, zázvor, cesnak a Garam masala a vymixujeme na pastu. Ak treba, pridáme trocha vody.
Do misky si dáme očistené, na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia. Pridáme mandľovú pastu a jogurt a dobre premiešame. Pridáme čili korenie a zasa premiešame. Necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, najlepšie celú noc.
V kadhai si zohrejeme olej a plnú lyžicu masla. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a na miernom ohni restujeme, kým cibuľa nezmäkne, asi 10min. Občas premiešame.
Pridáme marinované mäso, soľ a opekáme na miernom ohni približne 10 minút. Občas premiešame. Pridáme smotanu, premiešame a prikryté varíme na slabom ohni 15 minút. (Ak treba, doladíme hustotu karí pridaním vody.) Pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať a premiešame.
utorok 6. apríla 2010
Ako si vyrobiť Kokosové mlieko ?
ČO POTREBUJETE:
600ml teplej vody
AKO POSTUPOVAŤ:
Kokosový orech rozbijeme a dužinu nastrúhame, ale skúsime vybrať a polámať na menšie kúsky. Dužinu dáme do mixéra spolu s 200ml vody. Túto zmes poriadne vymixujeme a scedíme do misky tak, že dužinu dobre pritláčame o sitko - žmýkame. Potom ju znova vrátime do mixéra s ďalšími 200ml vody. Zasa vymixujeme a vyžmýkame z nej "mlieko".
Zopakujeme so zbytkom 200ml vody. Tekutina, ktorú sme žmýkaním dostali je vaše domáce kokosové mlieko.
Zopakujeme so zbytkom 200ml vody. Tekutina, ktorú sme žmýkaním dostali je vaše domáce kokosové mlieko.
pondelok 5. apríla 2010
Kysnuté dolky
ČO POTREBUJETE (asi na 6ks):
200ml múky (použila som Maida)
vlažné mlieko
štipka soli
2 lyžice kryštálového cukru
1 plochá lyžička sušeného droždia
1 vajce
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme všetky suroviny a vymiešame cesto hustejšie než cesto na palacinky. Ja mlieko pridávam postupne, podľa toho aké je cesto husté. Misku zakryjeme a cesto necháme asi 30 minút kysnúť. (Mlieko nesmie byť chladné ani príliš horúce!)
Panvicu dáme poriadne zohriať. Potrieme ju olejom a naberačkou púšťame hrudky cesta na panvicu. Pečieme na slabom ohni z oboch strán dohneda.
Hotové môžeme posypať kakaovo-cukrovým práškom, Grankom, orechami pomletými s cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom, alebo natrieť džemom.
Kokosový orech नारियल
Existuje niekoľko rôznych spôsobov ako využiť čerstvé kokosové orechy. Mladé kokosy majú viac vody a sú mäkkšie; zrelé kokosy majú pevnú dužinu a menej vody.
Ďalšie zdravotné prínosy kokosového orecha:
Väčšina ľudí si myslí, že kokosové mlieko je tekutina vnútri kokosové orecha, ale nie je to tak. Tekutina vo vnútri kokosové orecha je kokosová voda alebo džús. Kokosový krém je vyrobený z lisovaného kokosového mäsa/dužiny. Kokosové mlieko je vyrobené zo šťavy strúhaného kokosu - jeho bielej dužiny a vody. Kokosový olej pochádza tiež z kokosového mäsa/dužiny.
Kokosy dodávajú jedlám výbornú chuť. Sú bohaté na kyselinu laurinovú*, ktorá je známa pre jej účinky: antivírusové, antibakteriálne, protiplesňové a posilňuje imunitný systém.
Čerstvá kokosová voda je jeden z najlepších zdrojov elektrolytov. Používa sa pri dehydratácii, napríklad v prípade hnačky alebo namáhavom cvičení, pre športovcov.
Výživové hodnoty surovej kokosovej dužiny:
Vitamíny:
- Kyselina listová - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
- Cholín - patrí medzi vitamíny skupiny B. Nedostatok cholínu sa spojuje s niektorými chorobami, napríklad so vznikom Alzheimerovej choroby a inými psychiatrickými ochoreniami sprevádzaných poruchami pamäte.
- Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek
Minerály:
- Draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca Fosfor- je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán
- Magnézium - pomáha udržať správnu funkciu svalov a nervov, pravidelný rytmus srdca a pevné kosti. Tiež je dôležitý pre metabolizmus a pri syntéze proteínov
- Sodík - môže spôsobovať vysoký krvný tlak alebo nadbytočné zadržovanie vody v tele
- Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi
- Selén - posilňuje imunitný systém
- Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila
- Mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém
Ďalšie zdravotné prínosy kokosového orecha:
- Znižuje riziko srdcových chorôb
- Znižuje hladinu cholesterolu
- Zmierňuje príznaky a zdravotné riziká spojené s cukrovkou a chronickou únavou
- Pomáha pri tráviacich poruchách
- Zvyšuje metabolizmus a podporuje zdravú funkciu štítnej žľazy
- Zlepšuje vstrebávanie vápnika a horčíka a podporuje rozvoj silných kostí a zubov u detí
- Tiež redukuje symptómy spojené s lupienkou, ekzémom a dermatitídou
- Pomáha chrániť telo pred osteoporózou, ochorením obličiek, pečene a infekcie močového mechúra
- Omladzuje pokožku a zabraňuje skorému výskytu vrások a stareckých škvŕn.
Využitie:
Je chutnou prísadou do polievok, dusených jedál, karí omáčok, dezertov a nápojov.
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_laurová
Recept na výrobu kokosového mlieka nájdete NA TOMTO LINKU.
Príkladám fotky nástroja, na ktorom sa čerstvý kokos strúha a spôsob, akým sa to robí. Nástroj na strúhanie sa nazýva "Villi" a jeho čepeľ sa používa na krájanie zeleniny aj mäsa.
Mozete si pozriet recepty, kde som pouzila cerstvy struhany kokos alebo kokosove mlieko.
Zdroj informácií: internet
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)