piatok 2. júla 2010

Ako sme sa zasa sťahovali (máj 2010) / We are moving again (May 2010)

Tak a už sme zasa v staro-novom. Lepšia príležitosť znamená sťahovanie. Tentokrát sme sa vrátili do mestečka, kde sme pred tým 3 roky bývali, takže vlastne domov. 9 mesiacov v Pondicherry bolo fajn, výborné jedlo, veľa cudzincov a mestský život :)

Sťahováci meškali 2 dni. Nakoniec dorazili o 3 ráno a konečne začali rozrábať nábytok a nakladať ho. O 10 nákladné auto vyrazilo smer Bapatla a my sme čakali, kedy sa zobudia naši drobci. Posledné drobnosti sme šupli do auta, potom naložili deti, zamkli prázdny byť....

1



...a začala sa naša 2 dňová cesta...

2



...popri ceste bolo veľa krásnych, zelených ryžových políčok, ktoré sa mi nedarilo počas jazdy pekne odfotiť.

3



...pred vstupom do mesta Chennai (Madras) sme našli Dhaba (niečo ako náš motorest), pretože nám vopred bolo jasné, že v meste sa stratíme a bol čas obeda. Mali sme šťastie, Dhaba bola klimatizovaná, takže sme si trošku oddýchli v chládku.

4


4a



4b

5

5a


A tu je pár Dhaba "špecialít", ktoré sme si dali:

6
Paneer bhaji (alebo pakora)


Golden fried prawns - vyprážané krevety v cícerovom cestičku, ktoré boli fantastické.

7



Vraj Grilovaná ryba...okolo grilu tá ryba určite ani neprešla a ešte aj chuťovo to bolo dosť hrozné.

8



No a naše obľúbené jedlo Paneer butter masala a Maslový Naan.

9


10



Dhaba mala maličkú záhradu, kde mali preliezačky pre deti a nejaké zvieratká. Tak drobci boli naháňať holubov a vykríkať na husy.

11


12




Po dobrom jedle, sme zasa vyrazili smerom do Chennai, kde som radšej nefotila, lebo sme sa stratili a 4 hodiny blúdili a hľadali cestu z mesta na diaľnicu. Zatiaľ sa zotmelo, takže sme na noc zastavili v meste Nellore (kde sme tiež asi 3 roky bývali) a prespali v malom hotelíku, kde jedlo nestálo za nič (pre pobavenie pripájam menu toho hotela), ale aspoň sme sa mohli umyť a dobre sa vyspať. Ráno sme zjedli puri bhaji, deti ešte dostali po banáne a vyštartovali na ďalšiu 4 hodinovú cestu.

14







Zopár len tak náhodných záberov z auta (nedalo sa mi príliš robiť nejaké pekné zaujímavé fotky, som rada,že menšia cestu tak perfektne zvládla).

Taký malý prícestný bufet.

17



Prevoz prekvapených sliepok.

18



19


Prícestný predaj sezónneho ovocia.

20




Tabuľa sprevádzajúca nás po celej diaľnici...nápis je v telugu, neviem, čo presne je tam napísané, ale prst ukazoval celú cestu na mňa a vedľa prsta svietil červený kondóm...... :o/

22



Čas na obed... ďalšia Dhaba, jedlo bolo výborne.

23



24


Presladená chladená Maaza...mangový džús.

25



Aloo gobi masala...sa mi zdalo akosi veľa šťavy (asi "wet masala"), ale bolo to výborne.

26



Mushroom masala

27



Ďalších niekoľko záberov počas cesty:

28


29


30


31



32

34

35

36


Prícestný bufet.

33



Malinká už ku koncu cesty stískala psíka a rozprávala mu....

37



....a to sme už prišli k železničnému priecestiu, odkiaľ to trvalo už len 15 minút domov. Kúpili sme si oriešky  od uja  (z ktorých nás neskôr popreháňalo), čo ich tam ponúkal a tešili sa, že máme tu dlhú cestu za sebou.

38



Doma nás čakalo nové včelie hniezdo pri okne....žeby láska

štvrtok 24. júna 2010

Kysnutý kakaový závin / Cocoa roly poly





ČO POTREBUJETE:

(rozpis na 2 koláče)

500g polohrubej múky 
1 lyžička sušeného droždia 
2 žĺtky
80g cukru
80g masla
200 - 250 ml teplého mlieka
štipka soli

na náplň:
mlieko + kakao + cukor





AKO POSTUPOVAŤ:

V malej mištičke zmiešame droždie s troškou cukru a vlažným mliekom. Zakryjeme a pol hodiny necháme napučať.



Vo veļkej miske zmiešame múku, soľ, cukor. Pridáme žĺtok a trochu vlažného mlieka a napučaný kvások. Cesto vypracovávame rukou, kým sa nelepí na steny misky. Potom z neho vytvarujeme bochníček, necháme v miske, misku tesne zakryjeme. Necháme kysnúť na teplom mieste.



Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Časť, ktorú si odložíme bokom, prikryjeme.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a pemiesime. Potom ho rozvaľkáme na plát.



Potrieme mliekom, poprášime kakaom a posypeme kryštaľovým cukrom.



Koláč zavinieme, konce založíme smerom pod koláč a uložíme ho na vymastený plech. Koláč pichneme niekoľkokrát vidličkou a potrieme roztopeným maslom.



Pečieme na 180 stupňov 30-40 minút. Hotový koláč znova potrieme aspoň 2x roztopeným maslom.



☕️ ☕️ ☕️




utorok 22. júna 2010

Karfiolová polievka / Cauliflower soup





ČO POTREBUJETE:

2 lyžice oleja
1 plochá lyžica múky (použila som hladkú Maida)
1 lyžička mletej sladkej papriky
voda podľa potreby 
soľ
Podravka
(kľudne ju použite alebo aj nie; ja ju veľmi nepoužívam, ale do tejto polievky jednoducho patrí u mňa)

karfiol
mrkva
čerstvo vylúpaný hrach (alebo mrazený)





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme múku a metličkou rýchlo rozmiešame, aby sa nám hrudky neurobili. Chvíľku popražíme. Potom zaprášime sladkou červenou paprikou a hneď zalejeme vodou. Vodu privedieme k varu. 


🍲 🍲 🍲

Do vriacej vody dáme karfiolové ružičky, očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu a vylúpaný hrach. Množstvo zeleniny záleží na vás, akú hustú polievku chcete mať. Pridáme soľ, podravku a premiešame. Polievku varíme na miernejšom ohni asi 15 minút, alebo kým nie je zelenina mäkká. 

nedeľa 20. júna 2010

Opekaná ryža so šampiňónmi a lóbiou

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou



ČO POTREBUJETE:
(1 hrnček = 200ml)

1 hrnček ryže Basmati
1 stredne veľká červená cibuľa 
2 strúčiky cesnaku
200g čerstvých šampiňónov 
menšia hrsť suchej fazule Lóbia
1 menšia mrkva
1 lyžica ghee (alebo olej)
1/2 lyžice tmavej sójovej omáčky 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 badyán 
2 klinčeky 
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ
voda podľa potreby


Opekana ryza so sampinonmi a lobiou



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu na noc namočíme vo vode. Ráno ju scedíme a dáme variť do novej vody. Uvaríme ju domäkka, scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. Ryžu prepláchneme, na pol hodinky namočíme, scedíme a ďalej udusíme bežným spôsobom. Udusenú (nie rozvarenú!) ryžu odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme rímsku rascu, klinčeky a badyán. Počkáme, kým rasca uvoľní vôňu. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu  a cesnak a restujeme domäkka.

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a restujeme minútku. Občas premiešame.

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, chilli korenie a sójovú omáčku, premiešame. Podlejeme troškou vody, privedieme k varu, zakryjeme a dusíme na miernom ohni 8-10 minút.

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


Pridáme uvarenú fazuľu, mleté čierne korenie, premiešame. Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, zľahka premiešame, aby sme ryžu nepomágali. 

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


Pri servírovaní môžeme ozdobiť koriandrovou alebo inou vňaťou.