piatok 15. októbra 2010

Take kratke prazdniny (oktober 2010)

15.10.2010

V Indii sa teraz slavi festival Dussehra a my sme potrebovali vybavit nejake veci na nasej ambasade v Delhi. Tak sme sa rozhodli ist do Delhi pocas 10 dnovych prazdnin. Cesta do Hyderabadu na letisko prebehla hladko, deti vacsinu cesty prespali. Let bol tiez fajn. Ked sme vysli z letiskovej haly von, sadli do taxika a viezli sa k hotelu, ktory som este doma nasla na internete, zdalo sa nam, ze ulice su prazdne a ten poriadok! Obcania Delhi sa poslednych niekolko dni chovali ukazkovo vdaka Commonwealth Games, ktore tu tento rok usporiadali.

Hotel, ktory som nasla na nete je sklamanim. Cenovo sice dobry, ale chladnicka na izbe obsahovala veci po zaruke, jedlo prvy den, co sme vecerali, bolo akesi neslane a mastne.



V kupelni nam chybal stuplik do vane a nedali nam ho ani na druhy den aj ked sme si ho dvakrat pytali. To bolo sklamanie pre dcerku, ktora sa na vanu tesila. Ak to mam porovnat s hotelmi na juhu Indie, cena rovnaka, ale vzhlad izieb, zariadenie, sluzby a jedlo je 100 a 1. Rozhodne odporucam juhoindicke hotely. V den ako sme prileteli do Delhi sme uz len po dlhej ceste odpocivali.

Druhy den sme sli na Slovensku ambasadu.




Po obede sme sa sli este pozriet na Lotus temple, co je chram zasvateny vsetkym nabozenstvam.


lotus temple


lotus2


lotus3





... a po mensom vylete uz len oddychujeme, papame (fantasticky Lahasuni kabab - Cesnakovy kabab)...


Lahasuni kabab


... a cakame na zajtrajsok, kedy odlietame do Mumbai...



16.10.2010

Dnes som sa druhykrat narodila alebo som sa tak aspon citila... Rano v Delhi sme sa pobalili a vyrazili na letisko. Cela cesta zacala neprijemne, pretoze nas let hodinu meskal. Potom sme sa potesili, ze lietadlo bolo naplnene len do polovicky pasaziermi a mohli sme sa presunut dozadu, kde nikto nesedel a bol klud. Ked sme vyleteli a let trval uz asi 10 minut, letuska zrazu pod jednou sedlicou nasla skatulku zabalenu v alobale. Najprv okolo toho chodili a potom sa spytali cestujucich, ci to niekomu z nich patri! Samozrejme nepatrilo.... vsetci mali paniku v ociach a vo mne by sa jeden krvi nedorezal. Nakoniec to jedna letuska otvorila a zistila, ze su to nakrajane jablcka :) O dalsich 10 minut hlasili meno jedneho pasaziera, ze sa im ma ist identifikovat, ani nepovedali preco, len nas zasa zbytocne nalakali... no a perlicka bolo aj pristatie, ked to lietadlo pilot doslova svihol o rampu a nas hodilo dopredu ako brzdil a mysleli sme si, ze vbehneme az do tych slumov, co su postavene okolo mumbaiskeho letiska.
Jedno viem po dnesku na isto... spolocnostou SpiceJet uz NIKDY!



18.10.2010

Vcera vyvrcholili oslavy festivalu Dussehra. Festival "Dussehra" (alebo Dasara) je oslava vitazstva dobra nad zlom. Vitazstva Boha Rama nad demonom Ravana (a tiez vitazstva Bohyne Durga nad byvolym demonom Mahishasura). Zaciatok festivalu sa vola Navratri, ktore trva 10 dni a posledny desiaty den je prave uz spominana Dussehra. Festival sa slavi v celej Indii, konaju sa rozne ritualy - palenie obrazov Ravana, modlenia a je to tiez oslava konca leta a zaciatku zimneho obdobia.

Vecer bolo kopec hluku, petardy a dymu a natocila som pre vas na ukazku kratke video, ako to vyzera na ulici pocas oslav:




Doma sa varil vegetariansky obed, svagrina mi povedala, ze v ten den nesmie pripravit jedlo s cibulou a cesnakom, takze zaklad kari boli len koreniny a kokos.




Podavala sa ryza, black gram kari, dal kari, bhakri placky, puri placky, capati, dlhe zelene fazulky, mangovy shrikant a kheer:

black gram curry




bhakri a puri



mangovy shrikant



kheer



19.10.2010

Vcera sme sa boli vecer prejst cez trh a zmokli sme celkom do nitky! Dnes ma boli hrdlo, idem pozriet pana doktora a na zajtra planovany odlet do Hyderabadu a nasledne 7 hodinova cesta autom domov :( Tak tymto sa nase kratke prazdniny pomaly koncia...

Dnes sme sa uz len tulali po okoli, prechadzali cez trh, tak pridavam na ukazku dve fotky miestneho trhoviska (Mumbai, cast Worli). A len co sme prisli domov, zasa riadne sprchlo. Dnes sme to, ako sa hovori, "ukradli" :)


trh1



trh2




21.10.2010

Konecne doma!! Cesta z Hyderabadu domov bola jazdou smrti! Sofer sa asi rozhodol otestovat auto, kolko toho vydrzi....rozbiehal sa, hned z toho prudko zabrzdil, nasiel kazdu jamu a hrbol....hrozneeee! Ale uz sme doma :) je rano, svieti slniecko, pracka nastartovana a idem rozvoniat kuchynu domacim chlebikom :) Prazdniny sa skoncili; boli trosku unavne, hlavne pre deti, ale super.

sobota 9. októbra 2010

(Ne)čakaná, ale milá návšteva / (Un)expected but nice visit

Ako som už v jednom príspevku spomínala, kedysi sme bývali na samote, pestovali kokosy a mangá a pracoval u nás starší pán, ktorého som ja volala "starý muž" a naša dcérka "Matinya". Už pred niekoľkými rokmi sme sa presťahovali a on pre nás nepracuje, ale pravidelne chodieva na návštevu, pozrieť ako sa má naša dcérka, keďže ju mal od malička veľmi rád a veľa mi s ňou pomáhal. Bol ako taký "náhradný" dedko 😀 Posledného pol roka sa nám akosi neozýval a ja som už rozmýšľala čo je s ním. Pýtala som sa manžela, či nevolal a či nezavolá on jemu, či je zdravý a ako sa má.

Minulý týždeň v sobotu ktosi ráno klopal na dvere, otvorím a tam na moje veľké, ale príjemné prekvapenie stál usmiaty "starý muž" 😀 Strávil s nami víkend, zahral sa s deťmi a zasa odišiel. Takže v ďalšie prekvapenie dúfajme zasa o 3 mesiace 🙂
Tu je náš víkend v obrázkoch.


1

2

2a

2b





2c

2d

2e

2f

2g

2h

3

4

4a

4b

5

5a

6

6a

7

7a

8a

8

9


..."starý muž", človek s veľkým srdiečkom...

10


Naša mladšia dcérka je fajnová na svoje nožičky a nepáčil sa jej moc piesok, zdalo sa jej, že je to špina. Nedaj bože vyzuť ju, nožičky musia byť v ponožkách a sandálkoch. Keby vedela zametať, určite celé pobrežie pozametá 🤣 (celá slovenská babička).






štvrtok 7. októbra 2010

Puri aloo subzi


22puri bhaji 023



ČO POTREBUJETE:

6 stredné veľkých zemiakov
2 stredné veľké mrkvy
hrsť mrazeného hrachu
3 väčšie červené cibule
niekoľko karí lístkovkarí lístkov
olej
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
voda podľa potreby


22puri bhaji 021



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej, vhodíme karí lístky a keď prasknú pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme, kým nezosklovatie. Potom pridáme kurkumu a mleté čierne korenie, premiešame. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky a mrkvu, osolíme, podlejeme vodou a prikryté na miernom ohni varíme do mäkka.

22puri bhaji 001


22puri bhaji 003


22puri bhaji 006


22puri bhaji 007


Keď je zelenina mäkká, pridáme mrazený hrach a čili korenie, premiešame a pridáme ešte vodu, ak sa nám väčšina vyvarila a ešte povaríme. Potrebujeme, aby sa zemiaky rozvarili a samotné celú zmes zahustili.

22puri bhaji 011


Hotové jedlo nie je vodové, ale vlhké a zahustené rozvarenými zemiakmi. Čiže väčšinu vody nechať vyvariť, ale nie nechať jedlo celkom suché.


Podávame s plackami Puri.


22puri bhaji 034

streda 6. októbra 2010

Puri Bhaji

Sú to veľmi známe a obľúbené indické raňajky, ale Puri Bhaji sa v celej Indii pripravuje aj pri iných príležitostiach ako sú rôzne festivaly, či párty. Okrem toho, že jedlo je veľmi chutné a lacné, je veľmi jednoduché ho pripraviť. Každý ho však pripravuje "po svojom". Niekto používa viac čili papričiek, niekto má rád len cibuľu a zemiaky a niekto si pridá aj inú zeleninu. Základom sú zemiaky a cibuľa. 


Puri bhaji doma 😋



utorok 5. októbra 2010

Pečivo Pav (s metódou Tangzhong) / Pav with Tangzhong method

Pav sú žemličky štvorcového tvaru, ktoré sú v Indii súčasťou pouličných jedál ako je napr. Vada Pav alebo Pav Bhaji.



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

na Tangzhong:
40g múky (Maida)
150ml vody

ďalej:
280g múky (použila som Maida - biela múka)
1 lyžička soli
3/4 lyžice cukru
1 lyžica sušeného mlieka
1 lyžicka sušeného instantného droždia
120ml teplého mlieka (alebo vody)
2 lyžice ghee (alebo rozpusteného masla)




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme tangzhong. V hrnci rozmiešame múku s vodou. Hrniec dáme na mierny oheň a miešame do zhustnutia. Nevaríme. Hneď ako nám vznikne kaša odstavíme z ohňa a necháme vychládnuť.


V miske zmiešame múku, soľ, droždie, sušené mlieko a cukor.  Pridáme teplé mlieko (alebo vodu) a vymiesime. Ďalej pridáme vychládnutý tangzhong a znova premiesime. Nakoniec pridáme ghee (alebo maslo) a znova premiesime.


Cesto preložíme na múkou poprášenú dosku a rukami premiesime. Vytvarujeme bochník, ktorý vložíme  naspäť do misky, zakryjeme a necháme hodinu kysnúť.


Po hodine kysnutia cesto znova preložíme na dosku, premiesime a rozdelíme na 6 kusov.


Každý kúsok znova premiesime v rukách a vytvarujeme malý bochníček. Všetkých 6 takto spracujeme a uložíme do pekáča, ktorý troška vymastíme olejom. Pav necháme znova 30min kysnúť. 


Rúru vyhrejeme na 180°C. Pav potrieme mliekom a dáme piecť na 30min.