pondelok 1. novembra 2010

Paneer Paratha

Paneer Paratha



ČO POTREBUJETE:

na cesto:
150g múky Atta alebo Maida (múka porovnateľná s hladkou 00) 
soľ
1/2 lyžice ghee 
voda podľa potreby

náplň:
rozdrobený Paneer
(môžete to skúsiť aj s tvarohom alebo syrom Feta)
1/3 lyžičky Tandoori masala
(alebo Garam masala)
troška nasekanej koriandrovej vňate 

ghee na potieranie placiek počas pečenia 


Paneer Paratha



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, soľ, senovku grécku, ghee a vodu pridávame podľa potreby. Vymiesime nelepivé cesto, aby nebolo príliš tuhé. Necháme ho aspoň pol hodiny odležať. (Ak pripravujete plnené parathy, najlepšie sa pracuje s cestom, ak ho necháte v dobre uzavretej nádobe cez noc v chladničke. Zároveň máte menej práce ráno, ak si chcete urobiť placky na raňajky.)

V menšej miske zmiešame rozdrobený paneer, nasekanú koriandrovú vňať a tandoori masala.

Paneer Paratha


Cesto rozdelíme na 4 guľôčky. Postupne každú guľôčku najprv obalíme v múke, oklepeme a rozvaľkáme na placku. Na placku uložíme náplň. Prstami kraje spojíme tak, že plnka je zabalená do mieška. Dobre uzavretý miešok medzi dlaňami stlačíme, znova obalíme v múke a oklepeme. Rozvaľkáme na tenkú placku a dáme na horúcu panvicu. Oheň zmiernime na strednú silu. Najprv opekáme z jednej strany nasucho. Keď je placka z jednej strany trocha upečená, obrátime ju a potrieme troškou olej a opekáme do hneda. Potom znova obrátime a potrieme troškou oleja aj druhú stranu. Opekáme, kým nie je hotová. 

Paneer Paratha


Podávame teplé. V Indii sa takéto placky pripravujú na raňajky.

streda 27. októbra 2010

Farmarcenie v Indii…

… a nie hocijake. Prevazna cast vychodneho pobrezia Indie je obsypana liahnami na chov kreviet a rybnikmi, v ktorych malicke krevetky dochovaju do dospelej velkosti a rozpredaju. Je to velmi vynosny biznis, ale aj riskantny a narocny.

V prvom rade je dolezite zdravie dospelych kreviet, ktore treba sparit. Riziko zacina uz na zaciatku, ked sa krevetky vyliahnu z vajicok. Treba udrzovat urcitu teplotu, dbat na cistotu vody, aj len malicka chyba znici celu nadrz novorodeniatok. Treba dbat na spravnu stravu a jej mnozstvo a ak sa vyskytne bakteria vo vode, treba to riesit, ale bez antibiotik, ktore su prisne zakazane. Chodia namatkove kontroly, ktore beru vzorky a kontroluju pritomnost antibiotik, aby “chemickemu chovu” zabranili.

Nie raz som sa presvedcila o tom, ze moj manzel je jednotka v tom, co robi a vedia to vsetci farmari a majitelia liahni na celom vychodnom (aj zapadnom) pobrezi. Nie, nechvalim sa cudzim perim, som len patricne pysna, ze prave on je najlepsi vo svojom obore :)

Tu je niekolko fotiek z vylovu dospelych kreviet (p.monodon) na sukromnej indickej farme:
Tigrie krevety.












pondelok 25. októbra 2010

Cícer v kešu omáčke / Chickpeas in cashew sauce

Cicer v kesu omacke



ČO POTREBUJETE:

200ml suchého cíceru
veľká hrsť kešu orechov (nesolených)
voda
1 zelená chilli paprička
2 veľké červené cibule
ghee
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
2 paradajky

Cicer v kesu omacke



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme do vody. V teplom období dávam strukoviny vždy vo vode na noc do chladničky, inak skysnú. Ráno vodu zlejeme a nalejeme novú. Uvaríme domäkka. Varím ho v tlakovom hrnci, je to rýchlejšie, trvá to asi 15-20 minút od natlakovania.

22cicer v kesu omacke 001


Kešu orechy si namočíme v troche vody na 30 minút.

22cicer v kesu omacke 003


Potom ich dáme do mixéra, pridáme niekoľko kúskov uvareného a vychládnutého cícera, chilli papričku a vodu, v ktorej sa máčali kešu orechy. (Miesto vody na namáčanie kešu orechov môžete použiť aj mlieko.) Všetko rozmixujeme na pastu.

22cicer v kesu omacke 004

22cicer v kesu omacke 006


Cibuľu nakrájame nadrobno a popražíme na zohriatom ghee v kadhai domäkka. Pridáme nakrájané paradajky, kurkumu a garam masala, premiešame a pod pokrievkou varíme  na miernom ohni domäkka (do zhustnutia). Pridáme rozmixovanú kešu pastu, podlejeme naberačkou vody z uvareného cícera a premiešame.

Cicer v kesu omacke


Pridáme uvarený a scedený cícer, kokosové mlieko, osolíme a necháme prejsť varom. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať.

Cicer v kesu omacke


Podávame s plackami Paratha alebo Chapati.


Cicer v kesu omacke

nedeľa 24. októbra 2010

Lečo

Lečo je také typické jarné jedlo pre mňa. Doma ho moja mama varievala s pikantnou klobáskou, ale keďže u nás klobásky nepredávajú, robím bez a stále je výborné... Okrem iného, takto pripravené lečo je vlastne ako turecké Menemen





ČO POTREBUJETE (asi na 2-3 porcie):

1 veľká červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku

2 mäsité zelené papriky
2 stredne veľké paradajky
olej

soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
štipka mletého chilli korenia 
(nemusí byť, ale odporúčam pridať, keďže ja nepridávam štipľavú klobásu)
štipka Podravky

voda na podliatie
2 - 3 vajíčka





AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej a popražíme na ňom nakrájaný (alebo nastrúhaný) cesnak a cibuľku, kým cibuľa nezosklovatie.

11IMG_3820


Pridáme nakrájanú papriku, soľ (opatrne, aj podravka solí), podravku, mletú sladkú papriku, chilli korenie a mleté čierne korenie.

11IMG_3821


Podlejeme asi 100ml vody, privedieme k varu, potom oheň zmiernime a prikryté dusíme, kým paprika nie je mäkká, asi 10-15 minút.

11IMG_3824


Potom pridáme nakrájané paradajky a dusíme ďalších 5 minút. Dávame pozor, aby sme v panvici mali stále troška tekutiny. Je lepšie podlievať menej a radšej po troškách podlievať počas varenia podľa potreby.

1


Kým sa dodusí zelenina, do misky si rozbijeme vajíčka a vidličkou rozšľaháme. Keď je zelenina udusená a vydusila sa nám všetka tekutina, trošička podlejeme, aby nám nevznikla praženica po pridaní vajíčok, ale aby sa vajíčka v šťave zrazili. Naopak ak máme veľa šťavy, chvíľu necháme na silnom ohni časť šťavy vyvariť. Potom pridáme rozšľahané vajíčka a na miernom ohni, premiešavame, kým sa vajíčka nezrazia. Potom lečo prikryjeme, odstavíme z ohňa a necháme ešte 5 minút postáť.

2


Podávame s chlebom.



sobota 23. októbra 2010

Ako som prvykrat v Indii maso kupovala


Na Slovensku je to tak...pridete do obchodu k mraziacemu boxu a vyberiete si ten najkrajsi kusok maska. Pekne odrezane, pekne zabalene. No a v Indii je to troska inac. Do velkych miest uz prisla aj tato "nasa moda", aj ked trhy s masom a rybami stale vo velkom funguju. Ked som na taky trh prisla prvykrat, ten pach ma uplne zlozil a musela som sa zvrtnut na pate a odkracat prec... Ale na juhu, kde zijem s mojou rodinkou, je to ine. Tu treba vediet, kto chova ake zvieratka a skoro rano treba zajst do jeho dediny a pohladat, pri ktorej ceste predava maso. Vacsinou uz maju svoje "oblubene" miesto, kde ich lahko najdete. S cim som spokojna je, ze viem, ze maso je vzdy cerstve. Lenze indicky masiar, je naozaj "masiar"! 
Ked som prvykrat (to sme byvali este v meste Nellore) isla kupit kuracie maso, prisla som k obchodiku (rozumejte "k stanku") a povedala, ze chcem 1/2kg kuracieho. Samozrejme som cakala, ze kura odvazi a nejak prekroji, aby z toho bolo pol kila. Kym som sa vsak zobzerala, ten chlapik maso totalne zmasakroval!! A neprehanam! Nasekal mi to na marne kusky spolu s kostami a ja, vtedy este "nova", som sa hanbila mu to vratit a vypytat si maso vcelku. Tak som maso zobrala a isla domov, kde som z kazdeho kusocka vyberala drobne kosticky az mi z toho bolo do placu a aj tak som nakoniec obed mala "chrumkavy" :)


Ak sa vam nahodou stane, ze sa ocitnete v Indii a pojdete kupovat maso, vzdy im vopred povedzte, ze ho nemaju krajat! V opacnom pripade aspon otestujete svoj chrup ;)


(zdroj foto: internet)