štvrtok 24. novembra 2011
nedeľa 20. novembra 2011
Malai mushroom channe (Šampiňóny a cícer v smotane)
Tento recept je robený podľa rovnakého postupu ako je opísané v recepte Malai mushroom matar, len s drobnými zmenami v surovinách. Posledné 4 dni som zbierala smotanu s domáceho kravského mlieka, ktoré mi nosia z neďalekej dediny a tak som ju dnes chcela zužitkovať. Ale to vám poviem, to je SMOTANA! Keď som ju prvé ráno uvidela sadnutú na hladine mlieka, bola som úplne bez seba. Pozrite sa na to.... nie je to krása??! 😃
A teraz už k samotnému receptu. Ako som už vo včerajšom recepte spomínala, receptov na cícer nie je nikdy dosť. A tak som dnes urobila šampiňóny s cícerom s použitím tej krásnej hustej smotany.
A teraz už k samotnému receptu. Ako som už vo včerajšom recepte spomínala, receptov na cícer nie je nikdy dosť. A tak som dnes urobila šampiňóny s cícerom s použitím tej krásnej hustej smotany.
ČO POTREBUJETE:
125ml hrnček sušeného cícera
ten si na noc namočíme a ráno uvaríme domäkka (najlepšie v tlakovom hrnci)
200g čerstvých šampiňónov
1/2 lyžice Ghee
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
olej
1 veľká červená cibuľa
150-200ml sladkej smotany
soľ
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
asi 150ml vody
čerstvá koriandrová vňať
Na pomletie:
1/2-1 hrnček kešu orechov
1 lyžička garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si na suchej panvici opečieme kešu orechy. Necháme troška vychládnuť a potom spolu s garam masala pomelieme na prášok. Odložíme bokom.
V panvici zohrejeme ghee, pridáme cesnakovo-závorovú pastu a pol minúty restujeme. Potom pridáme nakrájané šampiňóny. Na silnom ohni ich orestujeme. Netreba často miešať. Odložíme si ich bokom do ďalšieho použitia.
V tej istej panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa mäkká pridáme pomleté kešu orechy s garam masala a dobre premiešame. Pridáme smotanu a znova dobre premiešame. Pridáme chilli korenie, soľ a senovku grécku, premiešame.
Pridáme trocha vody, premiešame a privedieme k varu. 2 minúty na miernom ohni povaríme, občas premiešame. Nakoniec pridáme uvarený cícer a šampiňóny, ktoré sme si pred tým opiekli na panvici. Všetko poriadne premiešame, ak treba pridáme ešte vodu (podľa potreby), oheň zmiernime a 5 minút necháme povariť. Treba to často premiešať a kontrolovať, či to nie je príliš husté a netreba pridať ešte po troškách vriacu vodu. Výsledné jedlo je bez omáčky, skôr ako "suchšie" karí.
Hotové jedlo posypeme čerstvou koriandrovou vňatou a premiešame.
Podávame s plackami Naan alebo Paratha.
sobota 19. novembra 2011
Pečený cícer / Oven roasted chickpea
ČO POTREBUJETE:
soľ
chaat masala
chaat masala
kašmírske mleté chilli korenie
sušený cesnak
cukor
olivový olej
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer si na noc namočíme. Ráno ho scedíme, dáme do tlakového hrnca, zalejeme čerstvou vodou a uvaríme (asi 10 - 15min od natlakovania). Potom ho scedíme, zľahka utierkou vysušíme a dáme do misky. Pridáme soľ, cukor, korenie, olej a premiešame. Vysypeme ho na pekáč a rozhrnieme. Rúru predohrejeme na 180st. a cícer pečieme asi 35 - 40 minút.
Môžete to jesť ako snack alebo si to prihodiť do polievok a do šalátov.
piatok 18. novembra 2011
Šampiňónová praženica
ČO POTREBUJETE:
suroviny v zátvorkách môžete vynechať
1 stredne veľká červená cibuľa
(1/4-1/2 zelenej papriky)
olej
200g čerstvých šampiňónov
2 vajíčka
soľ
mleté čierne korenie (alebo 1/4 lyžičky garam masala)
plátok masla
plátok masla
AKO POSTUPOVAŤ:
Na oleji popražíme chvíľku cibuľu (a papriku). Pridáme očistené a nakrájané šampiňóny, podlejeme troškou vody (nie veľa, šampiňóny si vodu ešte pustia počas dusenia) a dusíme prikryté na miernom ohni 5 minút.
Pridáme mleté čierne korenie (alebo garam masala), premiešame a šampiňóny dusíme ďalších 10 minút prikryté.
Nakoniec pridáme rozšľahané vajíčka, do ktorých sme zašľahali soľ. Premiešame a tesne pred tým ako celkom zhustnú hrniec odstavíme z ohňa. Pridáme plátok masla, hrniec zakryjeme a maslo necháme samovoľne roztopiť. Pred podávaním praženicu zamiešame, aby sme do nej vmiešali rozpustené maslo.
štvrtok 17. novembra 2011
Obed v indickej škole
V indických školách väčšinou nemajú jedálne. Pravda, je pár škôl, kde sa aj varí, ale každý deň majú takmer to isté. No takáto škola sa vyskytne zriedka. Obyčajne si deti nosia obed so sebou do školy v obedárikoch alebo ak chcete v ešuskoch. A čo do obedárika? Záleží na dĺžke dňa. Ak bude deň dlhý, dám dcérke ryžu a karí, nejaké kekse alebo ovocie a nejakú placku alebo sendvič. Samozrejme nesmie chýbať fľaša s vodou. A ak bude deň kratší, zabalím jej len nejaké placky, nejakú zeleninu (subzi) alebo strukovinu bez omáčky a zasa kekse alebo ovocie.
Dnešný obedárik pozostával z hrášku, placiek Dosa a koláčika (kupovaného), ktorý asi zložením nič moc, ale je to veľký hit medzi deťmi teraz (😕) a fľaša vody. Mištičky sa pozakrývajú a uložia na seba a šups s nimi do umelého obalu, ktorý jedlo udrží až do obeda teplé.
Takže pre toto indické ženy varia už od skorého rána, deťom treba nabaliť čerstvé jedlo.
* * *
Ďalšie inšpirácie do obedárika:
Paradajkovy dal, ryza, curd, baklazanovo sampinonove subzi: mooli+cibula, baby baklazany, sampinony, sol, kurkuma, mlety koriander, garam, mlete chilli, kokosove mlieko, jarna cibulka. |
utorok 15. novembra 2011
Novy domov...
Tentokrat stahovanie prebehlo rychlo a hladko. Z neporiadku a chaosu nam pripravili pekne byvanie, zostala som prekvapena ako rychlo vsetko opravili, vymalovali a este nam aj postel nachystali s cistim postelnym pradlom, takze stacilo si lahnut a spat. Prve rano ma zobudila vona z kuchyne, kde sa vari pre vsetkych chlapcov, co na farme pracuju (a momentalne aj pre nas). Tety kucharky varia dobre, co dokazuje aj to, ako si deti podali vecer veceru a rano ranajky. A inak su deti cely den vonku, behaju, jasia sa a su vysmiate a stastne... a mne viac netreba :)
A tu je zopar zaberov z noveho domova...
moje pracovisko :)
A tu je zopar zaberov z noveho domova...
moje pracovisko :)
prve ranajky (varili tety)...
pohlad zo spalne... nikto a ticho...
kuchynka, kde varia tety pre chlapcov, co pracuju v liahni (nachadza sa v malej chatrcke mne hned pod oknami; prave sa varilo, takze troska dymu)... toto je "sporak"
tu sa umyva riad...
tety, ktore pracuju v kuchyni...
pohlad z domu... more! :)
tu sa uz silno pracuje...
toto si na juhu Indie davaju aj na rodinne domy a vsetky stavby... raz mi niekto vysvetloval, ze to ma mat taky ucinok ako ked na SLovensku mamicky davaju na kocare cervenu stuzku... teda odohnat vsetko zle...
dievcata sa hraju :)
So far so good :)
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)