Dnes bol krásny deň. Slniečko svietilo, ale nebolo príliš horko. Zimné dni sa pomaly končia a bude čoraz teplejšie. A tak sme dnešok využili a strávili ho vonku. Deti sa vybehali, Bobby s nimi a tak dnes budú všetci dobre späť.
nedeľa 27. januára 2013
piatok 25. januára 2013
Deň republiky - India
26.1.1950 sa India stala republikou. India dosiahla nezávislosť od britskej nadvlády 15. augusta 1947. Národné sviatky ako deň nezávislosti a deň republiky sa v Indii oslavujú po celej krajine s oduševnením. Občania sú silne národne založení a vedú k tomu i deti. V školách každé ráno pred začatím vyučovania sa deti spoločne modlia a spievajú indickú národnú hymnu.
Dnes sme sa boli pozrieť na krátky program v škole, kde väčšinou odzneli príhovory, niečo z histórie dňa republiky a pár piesní. Deň sa začal indickou národnou hymnou.
Niekoľko obrázkov z rána:
Salonka vystupovala |
pani riaditeľka mala pekný, ľudský príhovor, taký aby ho pochopili hlavne deti |
budúcnosť Indie :) |
Sanabkine nadšenie :) |
Saloni |
A ešte krátke video, kde pani riaditeľka dávala nejaké otázky najmenším (nebolo jej rozumieť) a drobci sa len krútili :)
My doma sme "oslávili" deň republiky s koláčom.
Prajem Indii šťastný Deň republiky.
streda 23. januára 2013
Kakaové mafiny s kúskami čokolády podľa Nigelly / Cocoa muffins with choco chips
ČO POTREBUJETE (na 6 ks):
125ml múky (použila som múku Maida, porovnateľná je s hladkou 00)
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka jedlej sódy
1 lyžica kvalitného kakaa
80ml pohár jemného kryštálového cukru (caster sugar)
100ml mlieka
30ml oleja
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy
nasekaná horká čokoláda (použila som Bournville, alebo choco chips)
AKO POSTUPOVAŤ:
V jednej miske zmiešame sypké suroviny: múku, cukor, prášok do pečiva, sódu, kakao.
V druhej miske zmiešame tekuté suroviny: mlieko, vajce, olej, vanilkovú arómu a vsypeme aj nasekanú čokoládu.
Sypké suroviny vysypeme do tekutých a vymiešame.
Formu na mafiny vymažeme olejom (alebo použijeme mafinové papierové košíčky) a každú priehlbinku naplníme do 2/3 cestom.
Rúru predohrejeme na 180st. a mafiny pečieme 25 minút.
pondelok 21. januára 2013
Červená cibuľa
Červená cibuľa je bohatá na kvercetín. Kvercetín pôsobí ako silný antioxidant, pôsobí priaznivo proti zápalom, proti rastu niektorých rakovinotvorných buniek, proti kardiovaskulárnym chorobám, proti baktériám a vírusom. Ďalej priaznivo pôsobí proti trombóze, pomáha brániť vzniku krvnej zrazeniny, pomáha udržovať cievy čisté a priechodné. Významný je účinok na tlmenie alergických reakcií pri astme alebo bodnutí hmyzom (potláča uvoľnenie histamínu z buniek).
Je tiež bohatá na alicín. Alicín sa nachádza v zelenine z čeľade cesnekovitých ako je cesnak a cibuľa. Jednou z jeho vlastností je schopnosť priaznivo pôsobiť v liečbe infekcií spôsobených zlatým stafylokokom rezistantným na methicilín. Pôsobí priaznivo tiež pri kardiovaskulárnych chorobách a na zníženie vysokého krvného tlaku.
Ďalej je to chróm. Je to esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou.
Červená cibuľa je považovaná za surovinu z nízkym glykemickým indexom.
Zdroje informácií v článku:
kvercetin, alicín, chróm, červená cibuľa
sobota 19. januára 2013
Kuracie kúsky s dubákmi
Dnes sme mali typickú "slovenskú" sobotu, aj keď soboty bývajú väčšinou o sladkom obede. Dnes bola výnimka. Typická bola skôr svojou atmosférou. Mäsko deťom veľmi chutilo, vraj ako u babičky. Keď zjedli svoju porciu, každá si ešte vypýtala pridať. Po obede som upiekla mramorovú bábovku, kým sa deti vonku bicyklovali a večer sme strávili pri Pyšnej princeznej a Dovolenej s andělem.
Zajtra máme posledný deň prázdnin. Od pondelka začíname poriadne študovať a opakovať celoročné učivo, o mesiac začnú preskúšavacie testy, ktoré pripravia deti na koncoročné písomky.
Zajtra máme posledný deň prázdnin. Od pondelka začíname poriadne študovať a opakovať celoročné učivo, o mesiac začnú preskúšavacie testy, ktoré pripravia deti na koncoročné písomky.
ČO POTREBUJETE:
2 kuracie stehná (aj s kĺbom); vykostené a nakrájané
2 veľké červené cibule
olej
2 lyžice sušených dubákov + voda na ich namočenie
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1 plochá lyžička tandoori masala
soľ
1/2 lyžice kukuričného škrobu na zahustenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Cibuľu nakrájame na štvrtky a rozmixujeme (ak použijete bielu cibuľu, nemixujte ju, len ju nadrobno nakrájajte). Dubáky namočíme v miske do vody na 30 minút.
V panvici zohrejeme olej a pridáme rozmixovanú cibuľu. Restujeme ju na silnom ohni do hnedkava.
Potom pridáme nakrájané mäso a restujeme na silnom ohni, aby sa trocha zatiahlo.
Pridáme vopred namočené dubáky, pokrájané. Premiešame.
Ďalej pridáme sladkú mletú papriku, mleté čierne korenie a tandoori masala. Premiešame.
Potom pridáme soľ a sušenú senovku grécku a znova premiešame.
Všetko zalejeme vodou, v ktorej sa máčali dubáky a privedieme do varu. Oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a mäso varíme 20-30 minút do mäkka.
Nakoniec v troche vody rozmiešame kukuričný škrob a vmiešame ho do jedla. Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa.
Podávame s dusenou ryžou.
štvrtok 17. januára 2013
Paradajkové Dosa / Tomato Dosa
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
300ml ryže; použila som odrodu kratkozrnnej ryže Ponni
1 lyžica Urad dal
soľ
štipka prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny
3 malé paradajky
7ks karí lístkov
2 lyžice čerstvého strúhaného kokosu
štipka mletej kurkumy
voda podľa potreby
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu a urad dal prepláchneme a na 3 hodiny namočíme vo vode. Potom ich znova scedíme, dáme do mixéra, pridáme asi 100ml vody a rozmixujeme.
Ďalej pridáme kurkumu a nakrájané paradajky a znova premixujeme.
Potom pridáme karí lístky a kokos a zasa premixujeme na hladké cesto.
Cesto vylejeme do misky, pridáme soľ a prášok do pečiva a premiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme po troškách vodu a vymiešame. Hustotu cesta si môžete pozrieť na nižšie priloženom videu.
Cesto necháme v zakrytej miske celú noc fermentovať. Ráno ho hneď použijeme alebo uskladníme v chladničke. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)
Panvicu poriadne rozohrejeme. Keď je horúca, prskneme trocha vody na ňu, tá sa hneď odparí, oheň zmiernime na strednú silu. Pokračujeme ako pri Dosach. Naberačkou do stredu suchej panvice vylejeme cesto a oblou stranou naberačky ho od stredu rozotierame do tvaru palacinky. Placku opekáme len z jednej strany.
Ukážka ako sa placka dosa zdvíha z panvice, kde vidno, že placka sa neprilepí. Treba ju len nechať poriadne opiecť z tej prvej strany.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)