pondelok 20. januára 2014

"Madlenky" s vôňou ruží a kardamómu

Od kedy som videla Rachel Khoo robiť jej madlenky, chcela som ich skúsiť aj ja. Neviem prečo som si vždy myslela, že to je niečo zložité. Asi preto, že keď sa povie "francúzska kuchyňa" vzbudzuje to vo mne práve tú záležitosť. Čo znamená, že je to len moja nevedomosť. Madlenky sú vhodné k poobednému čaju a ja vám ponúkam recept ako som ich robila ja. Nižšie pod receptom nájdete link, ktorý mi bol predlohou. Či sú to tie pravé madlenky? Neviem. Moje sa tvarom určite nepodobajú, pretože nemám na ne formu. A tak som improvizovala a madlenky piekla vo formičkách na košíčky.



22IMG_7061



ČO POTREBUJETE (na 11-12ks):

160g hladkej múky (použila som Maida)

1 plochá lyžička prášku do pečiva 
trocha mletého kardamómu

2 vajcia
85g práškového cukru
štipka soli
1 lyžička ružovej vody

trocha nastrúhanej kôry z citróna (použila som limetku)
85g masla, rozpustené a vychládnuté
na vymastenie formičiek som použila ghee


22IMG_7057



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo si v hrnci na miernom ohni rozpustíme a necháme vychládnuť.

Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme mletý kardamóm.

22IMG_7043


Vajcia vyšľaháme elektrickým mixérom spolu s cukrom a štipkou soli.

22IMG_7039

22IMG_7040


Do vyšľahaných vajec pridáme ružovú vodu.

22IMG_7044


Potom postupne k vyšľahaným vajciam zamiešame múku a maslo; na striedačku.

22IMG_7046


Do pripraveného cesta ešte pridáme kôru z citróna a zamiešame.

22IMG_7047


Formičky na madlenky poriadne vymastíme rozpusteným maslom (použila som ghee).

22IMG_7042


Rúru vyhrejeme na 190st. Formičky naplníme do 3/4 cestom. Ja som cesto rozdelila lyžicou do formičiek a potom palcom trocha roztlačila ako keď robíte medvedie labky. (Nie som si istá, či cesto nemalo byť redšie.)

Madlenky pečieme 12-15 minút.

22IMG_7050


Upečené necháme troška vychládnuť a vyklopíme ("vyskočili" z formičiek samé). Hotové pocukrujeme práškovým cukrom.



Správnou technikou je vraj zmiešať suroviny (okrem masla) a dať do chladničky. Maslo roztopiť a nechať troška vychládnuť. Potom ešte teplé maslo vmiešať do vychladeného cesta, ktoré sme si pripravili. Ihneď plniť, maslom vytreté a vychladené formičky a piecť na 260st. prvých 5 minút, dopekať na 180st. To by mala byť tá správna technika, aby im nabehlo pupko :)


Inšpirácia.

sobota 18. januára 2014

Výlov kreviet / Prawn harvest

Od kedy dali 15 dňové krevietky do rybníkov prešli tri mesiace. A dnes v skorých ranných hodinách sa robil výlov dospelých kreviet (L. vannamei). Rybník treba vyloviť trikrát za sebou, potom sa vážia, rozdeľujú do debničiek, zasypú ich ľadom a rozvážajú kupcom.


22IMG_7076


22IMG_7081


22IMG_7092


22IMG_7097


22IMG_7098


22IMG_7101


22IMG_7103


22IMG_7105


22IMG_7109


22IMG_7115


22IMG_7117


22IMG_7124


22IMG_7127


22IMG_7132


22IMG_7136


22IMG_7143


22IMG_7145









🦐 🦐 🦐

Výlov z 8.11.2023












Aj zábava bola 😃




* * *

Výlov z 22.11.2023



štvrtok 16. januára 2014

Zemiakovo - cícerová polievka / Potatoes and chickpeas soup




ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka suchého cícera
(voda na uvarenie cícera; tú si potom odložíme)
1 bobkový list

olej
1 väčšia červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 paradajka

1/2 lyžičky rímskej rasce
1 väčší zemiak
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
(alebo použite sladkú mletú papriku, ak vám nevyhovuje pálive jedlo)
soľ






AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu zlejeme a vymeníme za novú (pridáme jej dostatok, aby sme mali dosť vývaru potom na polievku). Pridáme bobkový list a cícer uvaríme domäkka v tlakovom hrnci. Varíme asi 15 minút od natlakovania hrnca na miernom ohni bez hvíždaľky. 

22IMG_7003


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme domäkka. 

22IMG_7001


Potom pridáme paradajku a na miernom ohni pod pokrievkou ju udusíme domäkka. Zmes necháme trocha vychládnuť a rozmixujeme na pastu. Ak treba použiť tekutinu pri mixovaní, použite vývar z cícera. 

22IMG_7002


Hrniec, kde sme restovali cibuľu a paradajku neumývame. Olej, ktorý v ňom zostal znova zohrejeme a pridáme rímsku rascu. Minútku restujeme, aby uvoľnila vôňu. 

22IMG_7005


Potom pridáme očistený a nakrájaný zemiak, kurkumu a chilli korenie. Premiešame. 

22IMG_7006


Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a znova premiešame. 

22IMG_7008


Pridáme vývar z cícera, soľ, premiešame a polievku  privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a polievku varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú. 

22IMG_7010


Potom pridáme uvarený cícer... 

22IMG_7011


... kokosové mlieko a polievku necháme ešte 2 minúty povariť. 

22IMG_7013


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a polievku odstavíme z ohňa. 

22IMG_7014


🥣 🥣 🥣