Co je to Ajwain?


22suroviny 016


Ajwain (Trachyspermum ammi, Carom seeds, Ajowan, kmín koptský)- pod tymito nazvami mozete poznat tieto bledo hnede semienka z receptov indickej kuchyne. Svojim vzhladom pripominaju mensiu rimsku rascu. Su aromaticke, ich vona pripomina vonu tymianu, ale je silnejsia a maju dominantnu, mierne horku chut. Pouziva sa v mensich mnozstvach do jedal.

Obycajne su sucastou Tadka alebo sa opecu na suchej panvici, nikdy sa nepridaju do jedla "surove". Teda pridavaju sa do horuceho oleja alebo ghee, kde sa naplno rozvinie ich aroma. Pouzivaju sa casto aj pri zavarani.

Casto sa pridava do strukovinovych jedal, ktore mozu naduvat. Ajwain posobi proti naduvaniu a podporuje zdrave travenie. V juznej Indii sa tieto semienka pomelu a namacaju do mlieka, ktorym sa krmia babatka, ktore maju problem s bruskom - detsku koliku.

Casto byva tiez sucastou mixu korenin, ktore prinesu v indickych restauraciach po jedle. Tento mix ma podporit travenie a osviezit usta. Je vybornym prirodnym "liekom" proti hnacke. (Odvar: Dame varit salku vody, do ktorej pridame 1 lyzicu semienok a zredukujeme ju na polovicu.) Pomaha aj pri prechladnuti a upchatemu nosu. (lyzicku semienok dame do misticky s vriacou vodou a paru inhalujeme.)



22suroviny 017




Ajwain som pouzila napriklad v tychto receptoch.


(info: internet)

Komentáre