piatok 15. októbra 2010

Take kratke prazdniny (oktober 2010)

15.10.2010

V Indii sa teraz slavi festival Dussehra a my sme potrebovali vybavit nejake veci na nasej ambasade v Delhi. Tak sme sa rozhodli ist do Delhi pocas 10 dnovych prazdnin. Cesta do Hyderabadu na letisko prebehla hladko, deti vacsinu cesty prespali. Let bol tiez fajn. Ked sme vysli z letiskovej haly von, sadli do taxika a viezli sa k hotelu, ktory som este doma nasla na internete, zdalo sa nam, ze ulice su prazdne a ten poriadok! Obcania Delhi sa poslednych niekolko dni chovali ukazkovo vdaka Commonwealth Games, ktore tu tento rok usporiadali.

Hotel, ktory som nasla na nete je sklamanim. Cenovo sice dobry, ale chladnicka na izbe obsahovala veci po zaruke, jedlo prvy den, co sme vecerali, bolo akesi neslane a mastne.



V kupelni nam chybal stuplik do vane a nedali nam ho ani na druhy den aj ked sme si ho dvakrat pytali. To bolo sklamanie pre dcerku, ktora sa na vanu tesila. Ak to mam porovnat s hotelmi na juhu Indie, cena rovnaka, ale vzhlad izieb, zariadenie, sluzby a jedlo je 100 a 1. Rozhodne odporucam juhoindicke hotely. V den ako sme prileteli do Delhi sme uz len po dlhej ceste odpocivali.

Druhy den sme sli na Slovensku ambasadu.




Po obede sme sa sli este pozriet na Lotus temple, co je chram zasvateny vsetkym nabozenstvam.


lotus temple


lotus2


lotus3





... a po mensom vylete uz len oddychujeme, papame (fantasticky Lahasuni kabab - Cesnakovy kabab)...


Lahasuni kabab


... a cakame na zajtrajsok, kedy odlietame do Mumbai...



16.10.2010

Dnes som sa druhykrat narodila alebo som sa tak aspon citila... Rano v Delhi sme sa pobalili a vyrazili na letisko. Cela cesta zacala neprijemne, pretoze nas let hodinu meskal. Potom sme sa potesili, ze lietadlo bolo naplnene len do polovicky pasaziermi a mohli sme sa presunut dozadu, kde nikto nesedel a bol klud. Ked sme vyleteli a let trval uz asi 10 minut, letuska zrazu pod jednou sedlicou nasla skatulku zabalenu v alobale. Najprv okolo toho chodili a potom sa spytali cestujucich, ci to niekomu z nich patri! Samozrejme nepatrilo.... vsetci mali paniku v ociach a vo mne by sa jeden krvi nedorezal. Nakoniec to jedna letuska otvorila a zistila, ze su to nakrajane jablcka :) O dalsich 10 minut hlasili meno jedneho pasaziera, ze sa im ma ist identifikovat, ani nepovedali preco, len nas zasa zbytocne nalakali... no a perlicka bolo aj pristatie, ked to lietadlo pilot doslova svihol o rampu a nas hodilo dopredu ako brzdil a mysleli sme si, ze vbehneme az do tych slumov, co su postavene okolo mumbaiskeho letiska.
Jedno viem po dnesku na isto... spolocnostou SpiceJet uz NIKDY!



18.10.2010

Vcera vyvrcholili oslavy festivalu Dussehra. Festival "Dussehra" (alebo Dasara) je oslava vitazstva dobra nad zlom. Vitazstva Boha Rama nad demonom Ravana (a tiez vitazstva Bohyne Durga nad byvolym demonom Mahishasura). Zaciatok festivalu sa vola Navratri, ktore trva 10 dni a posledny desiaty den je prave uz spominana Dussehra. Festival sa slavi v celej Indii, konaju sa rozne ritualy - palenie obrazov Ravana, modlenia a je to tiez oslava konca leta a zaciatku zimneho obdobia.

Vecer bolo kopec hluku, petardy a dymu a natocila som pre vas na ukazku kratke video, ako to vyzera na ulici pocas oslav:




Doma sa varil vegetariansky obed, svagrina mi povedala, ze v ten den nesmie pripravit jedlo s cibulou a cesnakom, takze zaklad kari boli len koreniny a kokos.




Podavala sa ryza, black gram kari, dal kari, bhakri placky, puri placky, capati, dlhe zelene fazulky, mangovy shrikant a kheer:

black gram curry




bhakri a puri



mangovy shrikant



kheer



19.10.2010

Vcera sme sa boli vecer prejst cez trh a zmokli sme celkom do nitky! Dnes ma boli hrdlo, idem pozriet pana doktora a na zajtra planovany odlet do Hyderabadu a nasledne 7 hodinova cesta autom domov :( Tak tymto sa nase kratke prazdniny pomaly koncia...

Dnes sme sa uz len tulali po okoli, prechadzali cez trh, tak pridavam na ukazku dve fotky miestneho trhoviska (Mumbai, cast Worli). A len co sme prisli domov, zasa riadne sprchlo. Dnes sme to, ako sa hovori, "ukradli" :)


trh1



trh2




21.10.2010

Konecne doma!! Cesta z Hyderabadu domov bola jazdou smrti! Sofer sa asi rozhodol otestovat auto, kolko toho vydrzi....rozbiehal sa, hned z toho prudko zabrzdil, nasiel kazdu jamu a hrbol....hrozneeee! Ale uz sme doma :) je rano, svieti slniecko, pracka nastartovana a idem rozvoniat kuchynu domacim chlebikom :) Prazdniny sa skoncili; boli trosku unavne, hlavne pre deti, ale super.

2 komentáre:

  1. Miško,já bych asi z té atmosféry co byla v letadle dostala infarkt,vůbec se Ti nedivím žes měla strach...Miško v Indii mají asi pořád nějaké svátky spojené s různými bohy,že..mám radost z toho,že si dovolenku hezky užíváte a vydařila se.E.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evicka, veru mi vsetko jedno nebolo, fakt som sa tak este asi nebala.
    V Indii je kazdu chvilku nejaky sviatok a festival, aby mohli mat ludia volno :) az ma to niekedy rozculuje, lebo ja si to nemozem zapamatat a ked si cosi naplanujem niekam ist, tak je vzdy zavrete.
    Tentokrat sme skor len cestovali a vybavovali, v Delhi bolo vsetko zavrete kvoli Commonwealth games a sviatkom a v Mumbai uz nechcem vela chodit kvoli malinkej, lebo ma toho dost. Ale nevadi, aspon sme mali zmenu. Musime pockat, kym mensia trosku podraste a potom naplanujeme zasa vylet. No a najblizsie pojdeme na Slovensko! :)

    OdpovedaťOdstrániť