nedeľa 13. marca 2011

Kuracia Korma / Chicken korma

Recept na Jahňaciu Kormu nájdete  TU.


Kuracia korma




ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom / 4 full chicken legs 
(vykostené) / (boneless)
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru / 1/2 tsp grated ginger
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku / 1/2 tsp grated garlic
(cesnak a zázvor zmiešame) / (garlic and ginger you can mix together)
soľ / salt
150ml hustého bieleho nesladeného jogurtu (môžete použiť grécky) / 150ml thick yogurt
2 veľké červené cibule / 2 big red onions
1-2 zelené chilli papričky / 1 - 2 green chillies
(ja som dala len 1, aby to bolo jedlé pre deti a osobne mi to tiež stačilo) / (I used only 1, to make it less spicy for children)
3 plné lyžice mandlí / 3 full tbsp of almonds
2-3 lyžice ghee / 2 - 3 tbsp ghee
1-2 bobkové listy (použila som ázijský Tej patta) / 1 - 2 bay leaf
3/4 lyžičky mletej kurkumy / 3/4 tsp termaric (haldi)
1 lyžička mletého koriandru / 1 tsp ground coriander seeds
2 väčšie paradajky / 2 big tomatoes
200ml kokosového mlieka / 200ml coconut milk
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce / 1/2 tsp ground cumin (jeera)
hrsť koriandrovej vňate / handful of coriander leaves


Kuracia korma



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso si nakrájame a vložíme do misky. Pridáme 1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty a jogurt a dobre premiešame. Uložíme na noc do chladničky. Mäso by malo v jogurte ležať aspoň 12 hodín. / Clean the meat and cut into small pieces, place them in the bowl. Add 1/2 tsp ginger garlic paste, yogurt and stir well. Store this in the fridge covered and let it marinate for 12 hours.

Kuracia korma


Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na štvrťky a dáme do mixéra. Pridáme chilli papričky a 1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty a vymixujeme na pastu. Mandle pomelieme. / Peel onion, cut into 1/4 and put in mixer. Add green chilli and 1/2 tsp ginger garlic paste and mix to make smoothe paste. Grind almonds.

Do hlbšej panvice (woku, kadhai) dáme ghee, pridáme cibuľovú pastu. Keď začne bublať, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a na miernom ohni necháme variť 15 minút. Potom panvicu odokryjeme a ešte restujeme 5 minút za občasného premiešania. Pridáme bobkový list, kurkumu, mletý koriander... / In kadhai heat some ghee, add onion paste. When paste starts to cook reduce the heat and cover the pan. Let it cook for 15min. After that remove the lid and let it cook for another 5min, stir occasinally. Add bat leaf, termaric, ground coriander seeds...

Kuracia korma


... nadrobno nakrájané paradajky, premiešame a na miernom ohni opekáme 5 minút. Občas premiešame. Pridáme kuracie mäso, osolíme. Mäso na stredne silnom ohni opekáme 5 minút, za občasného premiešania. / ...chopped tomatoes, stir and cook on low heat for 5min. Stir occasionally. Add marinated chicken and salt. Stir well and cook on medium heat for 5min.

Kuracia korma


Pridáme kokosové mlieko... / Add coconut milk...

Kuracia korma


... pridáme rímsku rascu, garam masala a premiešame. (Ak treba zriediť omáčku, použijeme horúci kurací vývar.) Ďalej pridáme pomleté mandle a premiešame; privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, panvicu prikryjeme a mäso varíme 20 minút. Stačí občas premiešať, asi 2krát za tých 20 minút. / ...add ground cumin, garam masala a stir. (If your curry is too thick use chicken stock.) Add ground almonds, stir and bring to the boil. Reduce the heat, cover the pan and cook it for 20min. Stir occasionally.

Kuracia korma


Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou a dovaríme ďalších 5 minút. / Finally add chopped fresh coriander leaves and heat through for another 5min.

Kuracia korma


Podávame s dusenou ryžou alebo indickým chlebom Naan. / Serve with rice or Butter Naan.



Kuracia korma

17 komentárov:

  1. jaaaaaaaaj tak ak toto Jarda uvidí aj s tým skvelým postupom, tak ten sa rovno prestahuje k vam do indie :-D,Miska pokusim sa aj ja urcite stvorit aspon zcasti to co ty, zatial vyzera ze vsetko je dostupne,verim ze sa podarí.A tebe drzím palce, ak to bol ozaj Jarda, urcite sa ozve, o tom som presvedcena...paaaaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hmm, momentálně je mi pořád zima a takové báječné azhřívací jídlo by bylo přesně to, co by si můj žaludek přál. asi půjdu brzy zhánět ingredience, protože to vypadá božsky! (Ostatně jako všechny tvé recepty).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Korma vyzera super, urcite niekedy vyskusam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...placky už mám odskúšané a sú výborné, takže už by som sa mal posunúť na niečo komplikovanejšie, asi vyskúšam kormu a dokonca mám aj všetky suroviny :-)... (perfektný podrobný postup)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobre si si vybral :) Daj vediet ako chutilo,ale nebojim sa toho, ze by nechutilo ;) Nech sa vydari a dobru chut.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. velka velka fajnotka, na zaver sme podla nasej chuti pridali este citronovu stavu, urcite budem opakovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dnes jsem zkousela k obedu a musim rict, ze je to jedno z nej indickych jidel, ktere jsem ochutnala :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cherry suhlasim s tebou :) Je to jedno z jedal, ktore som varilarodicom, ked som bola na jesen na Slovensku a tiez im to velmi chutilo. Tak som mamine dala rychlokurz na kormu :))
      Som rada, ze ti chutilo.

      Odstrániť
  8. Diky moc za skvely recept, lepsi korma nez v indicke restauraci, kam chodim na obedy! I recept na naan je bozi, zatim nejlepsi , co jsem zkusila, takze mco dekuju a budu varit dal :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som velmi rada, ze ti chutilo :) Vdaka za feedback.

      Odstrániť
  9. ahoj chcel by som vediet ci mozem nahradit kokosove mlieko presiel som nase miestne obchody a nic . dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, nahradit mozes smotanou na varenie alebo slahackovou, ale nebude to mat tu chut kokosoveho mlieka, bude to trocha ine. Ale ak ti to nevadi, skus.

      Odstrániť
    2. Tak hotovo :) je to skvele moc nám to chutilo. Naj viac sa my páčilo pri varení práve ta vôňa čo sa šírila po kuchyni a potom ta chuť :) ďakujeme

      Odstrániť
  10. Miska, toto je dokonalost sama... Pridala som len viac kokosoveho mlieka, lebo to co je dostat na Slovensku je menej vyrazne. Tiez som dala trochu viac mandli. Ale inac paraaaada. Vyborne ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super Zuzka, som rada, ze chutilo :) Toto je take nase ritualne jedlo, ked pridem domov na Slovensko. Moji rodicia to velmi lubia, tak im vzdy kormu varim :)

      Odstrániť