nedeľa 5. februára 2012

Zemiaky s bielym makom

Zemiaky s bielym makom



ČO POTREBUJETE:

olej
4 stredne veľké zemiaky
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 sušená kašmírska chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
troška vody na podliatie


Zemiaky s bielym makom



AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici, na stredne silnom ohni opečieme mak. Nie dlho, len kým zmení troška farbu a zavonia orieškovo. Často ho prehadzujte na panvici, aby vám nezhorel. Mak necháme vychládnuť a v mlynčeku alebo mažiariku popučíme/zomelieme a odložíme bokom.

Zemiaky s bielym makom


Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. V hlbšej panvici zohrejeme olej. Nie toľko, aby v ňom zemiaky plávali, ale dosť na to, aby sa v ňom všetky rovnomerne pražili. Keď je olej dobre horúci, dáme doňho zemiaky a na silnom ohni ich opražíme do hnedkava. Občas ich poobracajte, ale nie príliš často. Opražené zemiačky vyberieme z panvice a odložíme ich bokom.

Zemiaky s bielym makom


V druhej panvici zohrejeme trošku oleja. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Oheň zmiernime. Keď semienka prasknú, pridáme černušku, rímsku rascu, feniklové semienka a chilli papričku. Korenie oprážame na slabom ohni, kým paprička nestmavne troška (pozor, aby nezhorela) a korenie uvoľní vôňu. Papričku vyberieme. Ihneď pridáme kurkumu a opražené zemiaky. Dobre premiešame. Pridáme soľ a podlejeme troškou vody. Vodu privedieme k varu, oheň zasa zmiernime, panvicu prikryjeme a zemiaky povaríme asi 8-10 minút. Všetka voda sa musí vyvariť, takže nepodlievajte veľa. Nakoniec k zemiakom primiešame pomixovaný biely mak a odstavíme panvicu z ohňa. Prikryté necháme 10 minút odležať.

Zemiaky s bielym makom



Podávame napríklad s Chapati.

6 komentárov:

  1. to vypadá prudce jedle :-) nádhera :-) jsi úžasná jak dokážeš z obyčejných potravin vykouzlit tak nádherné receptíky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška krásne fotky. Biely mak som ešte nevidela a makové krumple som ešte nejedla, len buchty a slíže :-) Som akási zaostalá...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cistinka, ak zozenes biely mak, urcite si tieto zemiacky urob. Neni su vobec pikantne, ale chutia perfektne. Ja som sa ich dnes nemohla dojest...

      Odstrániť
  3. To ti verím, mám volno, zajtra sa chystám to terénu, mám vyhliadnutých pár obchodíkov s koreninami a inými špecialitkami, aby som mohla zasa vyskúšať niečo od teba....tie krumple vyzerajú tak lákavo!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to mi daj vedet jak chutilo!!! ja od teba skusat nemozem, lebo som do tvojich gati este nedorastla :)) na oko lahke, ale teda... mne to nejde!

      Odstrániť