pondelok 8. októbra 2012

Sacher torta

Nikdy som nejedla originál, takže neviem porovnať chuť. Ale táto torta nám všetkým veľmi chutila. 

Október je moje obľúbené obdobie. Nielen preto, že je to obdobie farieb a chladnejšieho počasia. Vo vzduchu je v tomto čase čosi iné. Svieže. Niečo, čo už nám našepkáva, že ide zima a s ňou sa blížia moje obľúbené Vianoce. Chýba mi toto počasie. Október je môj obľúbený mesiac aj preto, že som sa v ňom narodila. Nie žeby som narodeniny nejak špeciálne oslavovala. Zvyčajne len upečiem tortu sama sebe :) Ale aj tak... A kedže cez víkend pravdepodobne zasa cestujeme do Mumbai na 2 týždňové prázdniny (počas festivalu Navratri), tortu som piekla pár dní vopred. 

Tento rok som sa rozhodla pre Sacher tortu, lebo krémových mám už akosi dosť. V Mumbai som zohnala inak nezohnateľný marhuľový lekvár a tak som sa do nej konečne mohla pustiť.



Sacher torta


 
ČO POTREBUJETE:

6ks vajíčok; oddeliť žĺtka od bielkov
210g zmäknutého masla na pečenie 
210g práškového cukru
210g horkej čokolády (použila som horkú Bournvile)
165g hladkej múky (použila som Maida)
2ks vanilkového cukru (dala som 1/2 lyžičky vanilkovej arómy)
1/2 balíčka prášku do pečiva (dala som 1 plochšiu lyžičku)

marhuľový lekvár (nie iný!)

na polevu:
ak chcete polevu Ganache, prekliknite sa na recept SEM



Sacher torta
 

 
AKO POSTUPOVAŤ:


Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom a maslom.

0
 

Potom do maslovej hmoty pridáme roztopenú (nie horúcu) čokoládu a znova vymiešame.

Sacher torta
 

Pridáme vanilkovú arómu a premiešame. Postupne pridávame múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva a vyšľahané bielka. Sneh z bielkov zamiešavame opatrne.

Sacher torta
 

Formu na pečenie vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme múkou.

Sacher torta
 

Cesto do formy nalejeme a rovnomerne uhladíme. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170-180st. na 50 minút.

Sacher torta
 

Upečenú tortu necháme dobre vychládnuť. Vychládnutú vyklopíme.

Sacher torta
 

Ja som ju dala na noc do chladničky a dorábala som až ráno. Po odležaní sa mi pekne dala prekrojiť, bez mrvenia a trhania ako sa mi to stáva, keď krájam čerstvý vychládnutý piškót.

Sacher torta


V hrnčeku si zohrejeme marhuľový lekvár.

Sacher torta
 

Horúcim lekvárom natrieme spodný plát torty a prikryjeme ho vrchným. Tortu natrieme horúcim lekvárom aj z vrchu.

Sacher torta
 

Urobíme si polevu. Ja som použila Ganache. Do hrnca som dala 180ml sladkej šľahačkovej smotany a polámala do nej 220g horkej čokolády Bournvile. Hrniec som dala na oheň a počkala, kým sa na okrajoch smotany začnú robiť bublinky. Nesmie sa však variť. Potom som oheň vypla a za miešania nechala čokoládu v smotane rozpustiť. Ešte horúcu polevu som vyliala na tortu a dala vychladiť.

Sacher torta
 


Šľahačka, ktorá sa u nás predáva sa nedá vyšľahať, takže tortu sme mali bez nej.



Doplnenie z 10.10.2012
Dostala som mail od Jeanette E. s týmto textom:
""Videla som tvoj recept na Sacherovu tortu a nedá mi nepripomenúť, že Sacherka sa nikdy nesmie prekrojiť. Neplní sa ničím. Po upečení sa korpus potre marhuľovou marmeládou a potom sa poleje polevou. Keď je totiž ta torta prerezaná a naplnená, už sa nesmie volať Sacherova.
Nepatrí do nej v žiadnom prípade  ani prášok  do pečiva. Tam príde iba tá hromada vajec, z ktorých je torta ľahká ako páper.  Torta sa nikdy nerobí z hladkej múky, vždy z polohrubej.""

Ďakujem za upozornenie, určite to pomôže aj iným, keď budú chcieť skúsiť piecť 🙂

12 komentárov:

  1. Miska ,tvoja Sacherka vyzera byt taka stavnata, len sa do nej zahryznut...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásna tortička , cesto ma zaujalo s čokoládou som ešte neskúšala . Vďaka za inšpiráciu :-) .

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj bola stavnata, pekne cokoladova, no fakt vyborna. Som sa cudovala, ze detom tak chutila, lebo vzdy skor chceli s plnkou a ozdobenu lentilkami. Ale marhulkovy lekvar sa u nas tazko zhana a aj bol drahy, lebo som ho kupila nakoniec v Mumbai v dovozovom obchode, takze toto bolo vynimocne pecenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A lentilky rodinné :(, ale vyzerá mňamkovito :)
    vieš kto píše :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lentilky ked tak dam na Sanabkinu na konci mesiaca :) Viem kto pise.

      Odstrániť
  5. Ahoj, mam moc rada tvuj blog, jak recepty, tak vsechno ostatni:) Ted mi to neda nekomentovat, ale myslim si, ze recept jak jsi ho napsala je spravne. Dort ma byt proriznuty a marmelada ma byt uvnitr:) Jednou jsem se o to hadala s kamaradkou a nasly jsme, ze podle potomku Sachera je jedina spravna verze ta preriznuta. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sachertorte_DSC03027.JPG)

    Kazdopadne chutnat dobre to bude urcite tak jak tak:) Mej se moc hezky, tesim se na dalsi clanky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Priznam sa, ze vobec neviem ako taka autenticka Sacherka vyzera, ci chuti :) Ale s tou marmeladou v strede bola dobra, stavnata a nabuduce, ked ju budem robit, urobim ju rovnako :)

      Odstrániť
  6. Torta vyzerá skvele,šťavnato, nieje sucha ako niektoré iné..chystám sa ju spraviť teraz na Veľkú noc, tak dufam, že sa mi podari a bude vyzerať aspoň z polovice tak dobre ako tvoja. Len momentálne nemáme tortovú formu,takže bude sacherová kocka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak veru, tato sacherka nie je sucha. Tvar jej na chuti urcite neuberie, tak dufam, ze bude chutit aj vam :) Zelam pekne sviatky.

      Odstrániť