Indická sladkosť z kešu orechov, prevoňaná ružami. Pripravuje sa počas indických festivalov ako je Ganesh chaturthi alebo Diwali.
ČO POTREBUJETE (na asi 10 menších ks):
200ml hrnček najemno zomletých nesolených kešu orechov
100ml hrnček práškového cukru
5 lyžíc vody
1 lyžica tekutého ghee
2-3 kvapky ružovej vody
AKO POSTUPOVAŤ:
Do kadhai (woku) dáme vodu a cukor. Privedieme k varu, oheň trocha zmiernime a cukor necháme rozpustiť. Vytvorí sa jemný sirup.
Do tohto sirupu pridáme mleté kešu orechy a premiešame. Na stredne silnom ohni zmes redukujeme, stále miešame.
Keď zmes trocha zhustne pridáme ružovú vodu a znova za stáleho miešania redukujeme, až vznikne hustejšia kaša.
Wok z ohňa odložíme. Rýchlo si potrieme tácku s ghee a zmes z kešu orechov na ňu vylejeme. Pridáme do nej lyžicu ghee a ihneď pomocou lyžíc do zmesi zapracujeme. Bude to horúce, takže rukou sa to nebude dať a musíme pracovať, kým je zmes horúca, pretože po stuhnutí sa bude už len lámať. Pomocou lyžíc zmes dáme ľahko dokopy. Roztlačíme ju postupne na hrúbku asi pol centimetra. Môžeme po tejto placke prejsť jemne valčekom na cesto, aby sa zvrchu uhladila. Ešte teplú placku nakrájame do tvarov kosoštvorcov a necháme ju pozvoľne vychládnuť. Po stuhnutí môžeme podávať.
V Indii sa hodí aj ako darček, ak sa zabalí do peknej škatuľky, ktorá sa previaže stužkou.
Ak si po ochutnaní poviete "bože, to je sladkéé!" tak ste postupovali správne. Indické sladkosti sú všetky prehnane sladké. Samozrejme ak chcete, použite menej cukru.
Ak si po ochutnaní poviete "bože, to je sladkéé!" tak ste postupovali správne. Indické sladkosti sú všetky prehnane sladké. Samozrejme ak chcete, použite menej cukru.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára