piatok 22. augusta 2014

Šošovicovo - paradajková polievka s cícerom / Lentil - tomato soup with chickpeas


IMG_5179



ČO POTREBUJETE:

150ml (1/2 hrnčeka) oranžovej lúpanej šošovice / 1/2 cup of red lentils
olivový olej / olive oil
1/3 lyžičky rímskej rasce tmavej / 1/3tsp of black cumin (shah jeera)
1 sušená červená chilli paprička / 1 dry red chilli
4 stonky jarnej cibuľky (cibulkovita cast) / 4 stalks of spring onions (onion part)
1 veľká paradajka / 1 big tomato
2 hrnčeky vody (alebo zeleninový vývar; hrnček použite ten istý ako pri meraní množstva šošovice) / 2 cups of water (or veg stock)
2 lyžice kokosového mlieka / 2tbsp of coconut milk
soľ / salt
hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of coriander leaves
hrsť uvareného cícera (ten sa neoplatí variť len kvôli tejto polievke, keďže je to len hrsť; okrem polievky som mala v pláne tiež cícerové karí) / handful of cooked chickpeas



IMG_5192



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namáčame a ráno uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Trvá to maximálne 15 - 20 minút. / Soak the chickpeas overnigh. Cook them in the morning in pressure cooker for 15 - 20 minutes.

V hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme chilli papričku a nadrobno nakrájanú cibuľkovú časť jarných cibuliek. 2 minúty restujeme na miernom ohni. / Heat the oil in the pot. Add cumin and let it release the aroma. Then add dry chilli and chopped spring onions. Fry for 2 minutes on low heat.

1


Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, šošovicu a premiešame. / Add chopped tomato, lentils and stir well.

2


Všetko to zalejeme vodou (alebo vývarom), osolíme a privedieme k varu. Oheň zmiernime a polievku varíme asi 15 minút, kým šošovica nie je mäkká. Potom paradajky aj šošovicu trocha roztlačíme. Ak chcete použiť mixér, môžete si ju vymixovať dohladka. / Add water, salt and stir. Bring water to boil, reduce the heat and cook the soup for 15 minutes, until lentils are tender. Then press lentils and tomato to get smoother consistency (you can use blender if you desire).

3


Pridáme kokosové mlieko a koriandrovú vňať, prejdeme varom a hrniec odstavíme z ohňa. / Add coconut milk, chopped coriander leaves, boil for a minute and remove pot from the heat.

page


Do hotovej polievky vhodíme za hrsť uvareného cícera a môžeme ihneď podávať. / When soup is done, add cooked chickpeas and you are all set to serve.

IMG_5178

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára