Amaranth je pestovany pre jeho listy aj semena v mnohych castiach sveta. V indickom state Andhra Pradesh, su tieto listy doplnkom v priprave dalu nazyvaneho “Thotakura Pappu” (nazov pisany v telugu, jazyku statu Andhra Pradesh: తొట కూర పప్పు )
Amaranth, tiez nazyvany cinsky spenat, je dostupny v letnych mesiacoch v mnohych teplych oblastiach mierneho pasma. Je velmi popularnou listovou zeleninou v Indii.
Amaranth je dobrym zdrojom vitaminov: A, vitamin K, vitamin B6, vitamin C, riboflavin, kyselina listova; a mineralov: vapnik, zelezo, horcik, fosfor, draslik, zinok, med a mangan. Avsak ich mierne vysoky obsah kyseliny stavelovej moze branit vstrebavaniu vapnika a zinku, a tiez by mal byt konzumovany s opatrnostou ak niekto ma problemy s ochorenim obliciek, dnu, alebo reumatoidnu artritidu.
Amaranth sa nesmie ohrievat, pretoze dusicnany v listoch mozu byt transformovane na dusitany, podobne ako pri spenate.
(Zdroj info: internet)
Recepty s pouzitim Amaranthu:
Spareny Amaranth (Totakura) alebo cerstvy spenat
Thotakura Pappu తొట కూర పప్పు