nedeľa 20. júna 2010

Opekaná ryža so šampiňónmi a lóbiou

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou



ČO POTREBUJETE:
(1 hrnček = 200ml)

1 hrnček ryže Basmati
1 stredne veľká červená cibuľa 
2 strúčiky cesnaku
200g čerstvých šampiňónov 
menšia hrsť suchej fazule Lóbia
1 menšia mrkva
1 lyžica ghee (alebo olej)
1/2 lyžice tmavej sójovej omáčky 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 badyán 
2 klinčeky 
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ
voda podľa potreby


Opekana ryza so sampinonmi a lobiou



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu na noc namočíme vo vode. Ráno ju scedíme a dáme variť do novej vody. Uvaríme ju domäkka, scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. Ryžu prepláchneme, na pol hodinky namočíme, scedíme a ďalej udusíme bežným spôsobom. Udusenú (nie rozvarenú!) ryžu odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme rímsku rascu, klinčeky a badyán. Počkáme, kým rasca uvoľní vôňu. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu  a cesnak a restujeme domäkka.

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a restujeme minútku. Občas premiešame.

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, chilli korenie a sójovú omáčku, premiešame. Podlejeme troškou vody, privedieme k varu, zakryjeme a dusíme na miernom ohni 8-10 minút.

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


Pridáme uvarenú fazuľu, mleté čierne korenie, premiešame. Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, zľahka premiešame, aby sme ryžu nepomágali. 

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou

Opekana ryza so sampinonmi a lobiou


Pri servírovaní môžeme ozdobiť koriandrovou alebo inou vňaťou.


sobota 19. júna 2010

Kakaová plnka / Cocoa butter cream

Pre mňa najjednoduchšia plnka vhodná na tortu alebo na rezy.


Kakaova plnka



ČO POTREBUJETE:

250g masla na pečenie
2 lyžice kakaa
300ml mlieka
45g vanilkového pudingového prášku
200g jemného kryštáľového cukru (caster sugar)

(rozpis je na menší Piškótový korpus)




AKO POSTUPOVAŤ:

Z mlieka, cukru a vanilkového pudingu uvaríme polohustý puding. Necháme ho poriadne vychládnuť. Kým chládne občas ho treba premiešať, aby sa na povrchu nevytvorila šupa.

1


Zmäknuté maslo, izbovej teploty vymixujeme, pridáme kakao a znova vymixujeme. 

2


Postupne pridáme poriadne vychládnutý puding a zamixujeme ho do masla.

3

piatok 18. júna 2010

Kuracie kúsky vo vajíčkovej omáčke / Chicken with egg sauce

Kuracie kusky vo vajickovej omacke



ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

kuracie prsia z jedného kuraťa
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 plochá lyžička mletej sladkej papriky
1 lyžička kukuričného škrobu

olej
1 veľká červená cibuľa, rozmixovaná na pyré
3 strúčiky cesnaku

voda (alebo kurací vývar) podľa potreby
soľ
1ks 6-minútové vajíčko
100ml sladkej smotany 
3/4 lyžičky garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate


Kuracie kusky vo vajickovej omacke



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, nakrájame na menšie kúsky, dáme do misky, pridáme kukuričný škrob, čierne korenie a mletú sladkú papriku. Premiešame a na pol hodiny uložíme do chladničky.

Kuracie kusky vo vajickovej omacke


Do hrnci zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a necháme rozvoňať. Pridáme vymixovanú cibuľu a 2 minúty restujeme za občasného premiešania.

Kuracie kusky vo vajickovej omacke


Pridáme kuracie mäso a 1-2 minúty restujeme, občas premiešame. 

Kuracie kusky vo vajickovej omacke


Mäso zalejeme vodou (alebo vývarom), privedieme vodu k varu, potom oheň zmiernime a mäso 10 minút varíme pod pokrievkou. Potom pridáme nastrúhané vajce, smotanu, premiešame a 2 minúty povaríme. Ďalej pridáme garam masala a koriandrovú vňať. Premiešame a 1 minútu povaríme.

Kuracie kusky vo vajickovej omacke


Podávame s dusenou ryžou.


Kuracie kusky vo vajickovej omacke

štvrtok 10. júna 2010

Mangovo-jogurtová zmrzlina / Mango and yogurt ice cream

Mangovo jogurtova zmrzlina



ČO POTREBUJETE:

200ml jogurt biely - nesladený 
200ml sladká smotana 25%
cukor podľa chuti, ak je mango kyselšie
1 veľké mango (benganapalli)


Mangovo jogurtova zmrzlina



AKO POSTUPOVAŤ:

Všetko dáme do mixéra, romixujeme, nalejeme do nádobiek a dáme zamraziť.



Mangovo jogurtova zmrzlina

utorok 8. júna 2010

Uthappam placka

Tieto placky sa pripravujú z cesta na set dosa, ak ho napríklad urobíte viac, uskladnite ho na noc v chladničke a na druhý deň si môžete raňajky obmeniť a miesto set dosa pripraviť uthappam.




ČO POTREBUJETE:

200ml ryže 
100ml urid dal
3 lyžice ryžových vločiek alebo uvarenej ryže 
1/2 lyžičky semienok senovky gréckej 
voda
soľ
štipka prášku do pečiva 

ďalej:
paradajka
červená cibuľa
mrkva
chaat masala alebo garam masala
chilli paprička 





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu, urid dal a semienka senovky namočíme minimálne na 4-6 hodín do vody. Potom s troškou vody, ryžovými vločkami alebo uvarenou ryžou, soľou a štipkou prášku do pečiva rozmixujeme na polohustú kašu. Vrátime do misky, zakryjeme a na teplom mieste necháme 8 hodín fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)



Keď je cesto nafermentované troška ho rozriedime s vodou, dobre premiešame a môžeme ihneď robiť placky alebo ho odložiť do chladničky zakryté a použiť neskôr. 



Najprv si nachystáme mix, ktorým budeme placky posýpať. Cibuľu, paradajku, papriku, chilli papričku nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame, koriandrovú vňať nasekáme a všetko zmiešame spolu v miske.



Panvicu rozpálime, naberačkou do stredu nalejeme cesto a len troška ho oblou stranou naberačky rozotrieme do tvaru placky. Placka musí byť hrubšia než dosa placka. 

Ešte kým nie je cesto zatiahnuté posypeme ju mixom, ktorý sme si nachystali, poprášime troškou chaat masala (alebo garam) a pokvapkáme s ghee.

Placku na miernom až stredne silnom ohni opečieme z jednej strany dohneda, potom ju obrátime, pokvapkáme s ghee a chvíľočku opečieme aj z druhej strany.



Môžete podávať napríklad s Arašídovým chutney, s Kokosovým chutney alebo s Cibuľovým chutney.