streda 8. júna 2011

Odvar z mäty





ČO POTREBUJETE:

med
voda
šťava z limetky (alebo citróna)





AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky mäty umyjeme. Do hrnca nalejeme hrnček vody, vložíme lístky mäty a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni 1 minútu.

22odvar z medovky 004


 Odložíme z ohňa a prikryté necháme lúhovať 10 minút.

Potom odvar scedíme, nalejeme do hrnčeka. Pridáme lyžičku medu a šťavu z polovice malej limetky. Zamiešame a pijeme teplé.

22odvar z medovky 005


🌱 🌱 🌱



Limetkovo - mätové osvieženie

Aj doma na Slovensku začína už horúce leto, tak sa skúste osviežiť takouto "limetkonádou".


Limetkovo - medovkove osviezenie



ČO POTREBUJETE (na jeden pohár):

voda
2 malé limetky
2 lyžičky medu
3 kocky ľadu
hrsť nasekaných mätových lístkov


Limetkovo - medovkove osviezenie



AKO POSTUPOVAŤ:

Šťavu z limetiek vytlačíme do shakera. Pridáme med a lyžičkou zamiešame. Pridáme ľadové kocky, zalejeme vodou tak, aby bol pohár plný a pridáme nasekané mätové lístky. Shaker zavrieme a dobre zatrasieme, aby sa med pekne rozpustil a všetko dobre premiešalo.

Limetkovo - medovkove osviezenie


"Limetkonádu" prelejeme do pohára, ozdobíme mätou a môžeme podávať.

Prajem krásne leto všetkým a veľa pekných zážitkov na dovolenkách.

utorok 7. júna 2011

Banánový chlebíček / Banana bread



Ako každý rok, aj tento rok sa nevieme dočkať monzúnového obdobia. Slnko páli, v kuchyni už ledva dýcham, a tak každý deň hneď ráno utekám k oknu, aby som skontrolovala, či sa zbiehajú "barančeky" na oblohe. Dnes ráno to vyzeralo tak nádejne! Chodníky boli popršané a na oblohe sa tiahli šedé mračná, ktoré "sľubovali" dážď.


tspbananovy chlebicek 003



A tak, v dobrej nálade, som sa rozhodla, že niečo upečiem.





ČO POTREBUJETE:

60g masla na pečenie (alebo ghee)
80 - 100g kryštáľového cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
štipka soli
1 banán prezretý (pozor, nie hnilý!)
1 vajce
1/4 hrnčeka mlieka
125g hladkej múky (použila som Maida)





AKO POSTUPOVAŤ:

Banán roztlačíme vidličkou.

1


V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vymixujeme maslo s cukrom, pridáme vajíčko a znova dohladka vymixujeme. Pridáme roztlačený banán a vymixujeme.

2


Pridáme mlieko, zamiešame a nakoniec pridáme múku a vymixujeme. Môžeme pridať aj choco chips.

3



Formu vystelieme papierom na pečenie, potrieme olejom a do formy vylejeme cesto.




Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme 35 minút. Ja ho potom nechám ešte vo vypnutej rúre chvíľu.


☕️ ☕️ ☕️


A keď už bol koláčik hotový a ja som sa tešila, že si poobede na ňom zmlsneme, vypijeme teplý citrónový čaj a budeme sa pritom pozerať ako pekne prší, pozrela som z okna. Na oblohe nebolo po daždivých mrakoch ani stopy...

Aspoň, že koláč bol dobrý.


tspbananovy chlebicek 001

nedeľa 5. júna 2011

Mafiny so syrom a hráškom / Muffins with cheese and peas


Mafiny so syrom a hraskom



ČO POTREBUJETE (na 6ks mafinov):

hrsť mrazeného hrášku
voda
štipka soli

120g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky prášku do pečiva
2 ploché lyžičky jemného kryštálového cukru (caster sugar)
125ml cmaru
soľ
2 vajíčka
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžica oleja
veľká hrsť strúhaného syra (použila som Cheddar)


Mafiny so syrom a hraskom



AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme vodu, štipku soli a privedieme do varu. Pridáme mrazený hrášok, hneď oheň zmiernime a hrášok minútu ohrievame. Ohriaty hrášok scedíme a odložíme. 

1


V miske zmiešame múku a prášok do pečiva.

2


V druhej miske vymiešame vajíčka s cukrom...

3


... pridáme lyžicu oleja... 

4


... pridáme cmar a soľ a zamiešame. 

5


Pridáme mleté čierne korenie a zamiešame. 

6


Do múky nastrúhame syr... 

7


... pridáme hrášok a premiešame. 

8


K múke pridáme mokrú (vajíčkovú) zmes a zľahka premiešame. Cesto na mafiny sa nesmie "ubiť", mieša sa len tak, "lenivo".

9


Formu na mafiny potrieme olejom. Rúru si predohrejeme na 200st. Formu naplníme do 2/3 cestom a dáme piecť do predohriatej rúry na 25-30 minút, dozlatista. 

10

sobota 4. júna 2011

Paradajkový šalát / Tomato salad





ČO POTREBUJETE:

asi 4 veľké paradajky
soľ
1/2 lyžice olivového oleja
čerstvo zomleté čierne korenie
1/2 lyžice šťavy z limetky (alebo z citróna)
štipka cukru (nemusí byť)





AKO POSTUPOVAŤ:

Z paradajky odkrojíme preč konček, odkiaľ vyrastala stonka. Potom ju nakrájame na kocky a vložíme do misky.

Nakrájané paradajky osolíme, pridáme čierne korenie, štipku cukru, zakvapkáme olivovým olejom a šťavou z limetky a dobre premiešame.

Uložíme na 30 minút do chladničky a môžeme podávať.

štvrtok 2. júna 2011

Tulsi alebo "Svätá" bazalka (odvar / Tulsi infused water)

Tulsi alebo “Svätá bazalka” je aromatická rastlina, ktorá rastie prevažne v trópoch. Pestuje sa pre náboženské aj liečebné účely. V južnej Ázii je táto liečivá rastlina využívaná na bylinné čaje používané v Ayurvéde a má dôležité postavenie v hinduizme.

22IMG_6944


Tulsi sa v Ayurvéde používa pri prechládnutí, bolesti hlavy, žalúdočných ťažkostiach, zápaloch, ochoreniach srdca, ale aj pri rôznych otravách a malárii, hojí rany. Má tiež antioxidačné a antibakteriálne účinky, takže sa využíva aj v kozmetike na výrobu pleťových prípravkov.


Tulsi


Mne odvar z Tulsi pomohol (bez užívania antibiotík) po 3 dňoch pri dosť silnej bolesti hrdla. Stačí denne 1 šálka.



Odvar z Tulsi


Odvar z Tulsi
(na 4-6 šáliek)


ČO POTREBUJETE:

hrsť Tulsi – čerstvé listy
1 lyžička čerstvej pomarančovej kôry (nemusí byť)
2 lyžice medu
1 liter vody


Tulsi



AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky tulsi umyjeme a vložíme do litra vody spolu s pomarančovou kôrou. Privedieme k varu a varíme 1 minútu. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút lúhovať. 

Odvar z Tulsi


Odvar scedíme, necháme vychládnuť a môžeme dochutiť medom alebo palmovým cukrom (jaggery). 


Odvar z Tulsi



Ak si pestujete tulsi doma a jej kvietky vám takto zoschnú ...

22IMG_6856


.... odštiknite ich a vytraste z nich semienka. Môžete ich zasiať a vypestovať si nové rastlinky.

22IMG_6748