nedeľa 27. mája 2012

Cibuľové Subzi / Onion subzi

Takto upravená cibuľa sa veľmi dobre hodí k praženým plackám Puri, ale môžete si k nej dať aj zdravšie Chapati. Ja tomuto hovorím "raňajky chudobných". Subzi je z lacných surovín, ale aj napriek tomu chutí výborne. Často ho dostať na ulici ako pouličné raňajky za pár rupií.


Cibulove subzi



ČO POTREBUJETE:

1/4kg červenej cibule, pokrájanej na polkolieska
1 lyžica Ghee
1/4 lyžičky horčičného semienka
1/2 lyžičky Urad dal
1/2 lyžičky Channa dal
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
50ml vody

2 lyžičky cícerovej múky Besan
trocha vody na rozmiešame Besanu


Cibulove subzi



AKO POSTUPOVAŤ:


Cibulove subzi


Cibuľu si nakrájame na polkolieska. 

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienko, Urad dal a Channa dal a na silnom ohni ich necháme pražiť, až kým nezačnú praskať. Potom oheň zmiernime a pridáme karí lístky a chilli papričku (ak chcete viac pálivé, chilli papričku si pokrájajte nadrobno). Chvíľku pražíme, kým karí lístky celkom dopraskajú. Potom pridáme kurkumu a premiešame. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu a premiešame. 

Osolíme a podlejeme 50ml vody. Hrniec zakryjeme a na miernom ohni cibuľu varíme 10-15 minút. 

Cibulove subzi


Zatiaľ si v miske rozmiešame Besan s trochou vody. Keď je cibuľa mäkká, Besanovú vodu do nej vylejeme a dobre premiešame. Prehrievame na miernom ohni ďalšie 2 minúty, za občasného premiešania. 


Cibulove subzi

štvrtok 24. mája 2012

Čo je to Ajwain?


22suroviny 016


Ajwain (Trachyspermum ammi, Carom seeds, Ajowan, kmín koptský- pod týmito názvami môžete poznať tieto bledo hnedé semienka z receptov indickej kuchyne. Svojim vzhľadom pripomínajú menšiu rímsku rascu alebo aníz. Sú aromatickeé ich vôňa pripomína vôňu tymiánu, ale je silnejšia a majú dominantnú, mierne horkú chuť. Používa sa v menších množstvách do jedál.

Obyčajne sú súčasťou Tadka alebo sa opečú na suchej panvici, nikdy sa nepridajú do jedla "surové". Teda pridávajú sa do horúceho oleja alebo ghee, kde sa naplno rozvinie ich aróma. Používajú sa často aj pri zavaraní. A pridávajú sa tiež do cestíčka na rôzne pražené indické snacky.

Často sa pridáva do strukovinových jedál, ktoré môžu nadúvať. Ajwain pôsobí priaznivo proti nadúvaniu a podporuje zdravé trávenie. V južnej Indii sa tieto semienka pomelú a namáčajú do mlieka, ktorým sa kŕmia bábätká, ktoré majú problém s bruškom - detskú koliku.

Často býva tiež súčasťou mixu korenín, ktoré prinesú v indických reštauráciách po jedle. Tento mix má podporiť trávenie a osviežiť ústa / dych. Je výborným prírodným "liekom" proti hnačke. (Odvar: Dáme variť šálku vody, do ktorej pridáme 1 lyžicu semienok a zredukujeme ju na polovicu.) Pomáha aj pri prechládnutí a upchatom nose (lyžičku semienok dáme do mištičky s vriacou vodou a paru inhalujeme.)



22suroviny 017



(info: internet)

nedeľa 20. mája 2012

Aam Panna (nápoj z nezrelého manga)

Aam v preklade z hindštiny znamená mango. Mangová sezóna je stále v plnom prúde a v horúcich letných mesiacoch, keď u nás teplota dosahuje až 50st. cez deň je toto vyborný osviežujúci zdravý nápoj a taktiež dobíjač energie. (Okrem iného indovia v letných mesiacoch pijú aj chladený cmar a jedia ryžu zmiešanú s bielym nesladeným jogurtom. Funguje to ako ochladzovač tela.)


Aam panna




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 veľké zelené nezrelé mango 
(ja som z môjho dostala 2 hrnčeky dužiny = 400ml)
1 hrnček palmového cukru (jaggery)
troška čiernej soli (kala namak)
troška mletého kardamómu 
troška mletej rímskej rasce

na dorobenie nápoja:
voda
kocky ľadu

na ozdobu:
môžete použiť lístočky medovky alebo mäty 



Aam panna




AKO POSTUPOVAŤ:

Mango ošúpeme (surové okrájame ako zemiaky) a dužinu pookrarujeme od kôstky. Pokrájame ju na stredne veľké kúsky a vložíme do plechovej nádobky. Tú vložíme do tlakového hrnca. Do tlakového hrnca prilejeme vodu, ale nie do nádobky s mangovou dužinou. Hrniec uzavrieme a mango uvaríme do mäkka. Ak vám píska hrniec v intervaloch, tak varíme na 3 zapísknutia; čo môže byť 5-7 minút. Hrniec odstavíme z ohňa a paru necháme samovoľne uniknúť, neotvárame ho nasilu! (Môžete mangovú dužinu upiecť aj v rúre, ak nechcete použiť tlakový hrniec; na 200st. asi 20-40 minút, podľa veľkosti nakrájaných kúskov; dužina musí byť celkom rozvarená ako kaša.).

Mäkkú dužinu dáme do misky a ak v nej zostali ešte nejaké kúsky, roztlačíme ich vidličkou. Pridáme palmový cukor (jaggery), drvenú rímsku rascu, mletý kardamóm a soľ (pre predstavivosť, použila som čajovú lyžičku).

Aam panna



Všetko dobre premiešame, nádobu v ktorej budeme skladovať tesne uzavrieme a uložíme do chladničky.

Aam panna



Vždy keď sa budete potrebovať osviežiť do 200ml pohára dajte 1 lyžicu ochutenej mangovej dužiny, niekoľko kociek ľadu a dolejte vodou. Dobre premiešajte, môžete ozdobiť lístočkami mäty, či medovky.

sobota 12. mája 2012

Balti matar paneer

Balti matar paneer



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

400g Paneeru; pokrájaný na kocky
1 hrnček hrášku (použila som mrazený)
olej rastlinný 

1/3 hrnčeka bieleho nesladeného jogurtu (Dahi)
1/3 hrnčeka mangového chutney
1/2 hrnčeka paradajkového pyré (alebo pretlak)
1 lyžička strúhaného palmového cukru (jaggery)
2 ploché lyžičky Garam masala
2 väčšie strúčiky cesnaku; nastrúhané 
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

150ml vody
soľ
100ml sladkej smotany


Balti matar paneer



AKO POSTUPOVAŤ:

Plech potrieme olejom, rovnomerne naň uložíme paneer v jednej vrstve, aby sa kúsky neprekrývali, pokvapkáme troškou oleja a dáme pod vyhriaty gril na 250st. Grilujeme do hnedkava. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Alebo môžete paneer vysmažiť na troške oleja (nesmie sa fritovať) zo všetkých strán do hnedkava. Ja som po otvorení balíčka zistila, že je dosť rozbitý, preto som zvolila radšej gril.

V miske zmiešame jogurt, mangové chutney, paradajkové pyré, palmový cukor, garam masala, nastrúhaný cesnak a chilli korenie.

Balti matar paneer


V hrnci zohrejeme trochu oleja a pridáme jogurtovú zmes. Na silnom ohni povaríme asi 2-3 minúty. Potom pridáme vodu a privedieme k varu. Prevaríme ďalšie 3 minúty.

Pridáme paneer a hrášok, osolíme. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme 5 minút. Po chvíľke premiešame. Nakoniec pridáme smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Necháme odležať 10 minút.

Balti matar paneer


Môžeme podávať s Naanom, Paratha plackami, Chapati alebo inými obľúbenými indickými plackami.