nedeľa 21. októbra 2012

Na trhu s rybami a inymi potvorkami (Mumbai)

Vcera mi moja kamaratka Lola pisala ako bola na kurze varenia v Skole varenia pre gurmanov, ucili sa pripravovat ryby a velmi chvalila. Inspirovala ma. A tak som dnes zasla na trh s rybami v Mumbai a urobila zopar obrazkov ryb a inych potvoriek, ktore dostat tu. 


Vstup na trhovisko.






Cierna "pomfret" (neviem slovensky nazov), krevety, "seer fish" (neviem slovensky nazov).  




"Seer fish", Rawas (indian salmon), Bombay duck, white pomfret.  




Teta cisti krevety.






Rawas a tie zelenkave su makrely. 




Seer fish.  




Prve dve: Ghol fish (neviem slovensky nazov), Pomfret, Rawas, Seer fish.




Zralok, makrela, kalmare, s cervenou rybou nie som si ista, pravdepodobne Prazma. 










Kraby.






Black pomfret.




Bombay duck.




Musle a ustrice.  




Musle, ustrice su v plastovych vreckach.







Cistenie ustric. 




Teta a "mini-villi". Villi je ten nastroj, co vyzera ako mala kosa. Na ostrej hrane rozpoluje musle.  






Susene rybky, krevety...





A aby ste videli a poculi aj atmosferu trhu, natocila som kratucke video.


piatok 19. októbra 2012

Kuracia polievka / Chicken soup





ČO POTREBUJETE:

1 kurací trup (na ktorom zostalo ešte nejaké mäso) alebo krídelká, kĺby

5-6 kapustových listov
2-3 veľké mrkvy
kúsok zelenej papriky
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku

(ďalej môžete pridať petržlen, zeler, kaleráb... bouquet garni)

5-6 guličiek čierneho korenia
štipka mletej kurkumy (nemusí byť)
soľ
1 a pol litra vody





AKO POSTUPOVAŤ:

Ja ju robím celkom jednoducho. Možno to  nie je ten správny postup ako v 5* reštaurácii (čiže nepečiem najprv kosti zvlášť), ale nám to nevadí. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, privedieme k varu, oheň zmiernime, prikryjeme pokrievkou tak, aby bola troška odchýlená a varíme 1 a pol hodiny. Ak sa urobí pena, tú pozbierame preč. Podávame s tenkými rezancami (ktoré varíme zvlášť, nikdy nie v polievke). 



(Ak chcete, nakoniec si ju môžete posypať nasekanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a pokvapkať citrónom. A kľudne použite aj podravku, ak vám chutí v tejto polievke. Nám chutí 🤫🤭




štvrtok 18. októbra 2012

Pritam da dhaba (Mumbai, Dadar)

V utorok sme zasa cestovali do Mumbai. V skole maju deti 10 dnove prazdniny (pocas Navratri festivalu), a tak sme cas vyuzili na maly vylet a vybrali sme si cas straveny s rodinou.


Fotografie z cesty do Mumbai:

cestou do Chennai trocha sprchlo 




mobilna dhaba pri dialnici  






lakadla na letisku v Chennai














18.10.2012 sme stravili cely den so svagrinou, manzelovou sestrou. Bol den jej narodenin, vzala si v praci volno a tak sme sa pocas dna boli tulat po obchodoch...  




... dali sme si nieco male v Subway...




... deti stravili chvilu v kutiku, kde si mohli namalovat co si vybrali...






... zapojili sa aj vacsie "deti" :)




A potom vecer sme sa vybrali na veceru, na ktoru nas pozvala svagrina. Vsetci sme sa stretli v restauracii Pritam da dhaba.




Ked sme vosli dnu, pred nami bola pekna cista miestnost, biele obrusy, klimatizacia a ticha hudba. Casnik k nam pristupil, svagrina mu povedala, ze mame rezervaciu v ich dhaba casti. Zaviedol nas cez "snobl" cast do zadnejsej casti. Bolo to vlastne uz pod sirim nebom, len trocha prestresene, jednoducho taky dhaba vzhlad. Sedelo sa na akychsi gaucoch s vankusmi, pri ktorych boli nizke stoliky.  





Na kraji celeho priestoru varili kuchari priamo pred ludmi. Robili tam kebaby a placky, ktore piekli v tandoori peciach.  












Usadili sme sa a vybrali z kazdeho rozka troska.




V pozadi hrala vesela, typicka punjabi hudba, ktoru mam osobne velmi rada, pretoze cloveku "trha" nohami. Doslova. Este aj decka som videla ako nohami "sibrinkuju"" pod stolom v style punjabi balle balle. Jedlo bolo vyborne. Kebaby mali tu typicku tandoori chut, rumali roti boli tenucke ako papier a vyborne maslove, krevety boli perfektne pripravene a vsetko to chutilo tak uzasne ako posobila aj atmosfera restauracie a usmevy ochotnych casnikov.  


Masala papad - chrumkave placky potrete pikantnou masala a posypane troskou nasekaneho koriandru  



Zemiacky, ktore neviem, ci mali nejaky specialny nazov.




Malai murgh kebab




Sheekh lamb kebab




Sheekh murgh kebab




Rumali roti




Chana masala




Rogan Josh




Tava masala prawns




Casnici boli zvlast prijemni. Mladsia dcerka bola prave v nalade, ze ma chut na opekane rezance, ktore ale neboli v ponuke. Casnik bol mily a povedal jej, ze ak sa nanho pekne usmeje, on jej tie rezance zozenie :) A aj zohnal. Takze spokojni sme boli naozaj vsetci.






Po jedle kazdemu priniesli misticku s horucou vodou a citronom na umytie ruky, pretoze jedlo sa tam je pravou rukou.

Restauracia je velmi pohodlna. Na gaucoch sa prijemne lenosi, ludia nemusia sediet v pozore a robit dojem na okolo sediacich. Pan pri vedlajsom stoliku jedol v pololezme, debatil pritom so svojim spolocnikom. O stol dalej na gauci zaspal maly chlapec. A po jedle sa dokonca aj moj synovec natiahol a nechal brusko chvilu odpocivat.  




V takom prijemnom prostredi som hadam este ani nebola. Ak sa nahodou ocitnete v Mumbai v blizkosti casti Dadar East, urcite navstivte restauraciu Pritam da dhaba.

**Je to jedna z restauracii, kde sa podava aj alkohol.

sobota 13. októbra 2012

Šišky ako od babičky

Dnešným dňom sa skončili dôležité polročné písomky v škole. Pekne sa nám zamračilo a pripomenulo mi to zasa jesenný deň. Rozhodla som sa teda urobiť šišky. Ani neviem prečo, ale šišky mi pripomínajú jeseň, tú našu u nás, na Myjave. Často sa u nás šišky nerobili, bola to skôr babičkina "parketa" a väčšinou ich robila počas fašiangov. Ale jeseň mám spojenú aj s mojou babičkou, takže začiatok dvojtýždňových prázdnin a koniec písomkového obdobia sme "oslávili" takými klasickými babičkovskými šiškami.  (Keby ich dnes videla, určite by bola na mňa pyšná.)





ČO POTREBUJETE (asi na 20ks):

500g hladkej múky 
(použila som Maida; porovnateľná s hladkou múkou 00)
štipka soli
1 lyžica sušeného droždia 
50g kryštáľového cukru
4 žĺtky
4 lyžice rastlinného oleja
4 lyžice rumu (alebo vanilkovú arómu)
asi 300ml teplého mlieka

na polevu (robila som od oka):
šľahačková smotana
obyčajné maslo na pečenie 
cukor
kakao





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Pridáme soľ, cukor a sušené droždie a premiešame. Do stredu urobíme jamku, pridáme teplé (nie horúce) mlieko, olej, vajíčka a rum. Vymiesime cesto. Počas miesenia budete možno potrebovať ešte podsypať múkou, aby sa vám cesto nelepilo. Vymiesené cesto necháme v zakrytej miske kysnúť 30 minút.  

sisky 016


Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú plochu a znova premiesime v rukách. Vyvaľkáme asi na 2cm hrúbku a kolieskovým vykrajovátkom alebo pohárom vykrajujeme šišky. Necháme ich podkysnúť, kým rozpálime dostatočné množstvo oleja v hrnci na vysmážanie. Toľko, aby v ňom šišky plávali.

sisky 018


Keď je olej dosť horúci, oheň zmiernime na strednú silu a chvíľu počkáme. Šišky doňho opatrne vkladáme vrchnou časťou nadole. Oprážame pod pokrievkou asi 3 minúty, potom ich obrátime a oprážame už odokryté ďalšie asi 3 minúty. Vysmažené vyberieme na čisté kuchynské papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej.

Poznámka: Počas praženia šišiek do oleja môžeme vložiť pár kúskov očistenej mrkvy. Keď je už hnedá, vyberieme ju a vložíme nové kúsky. Mrkva vraj zabraňuje preprážaniu tuku. To je rada od mojej mamy, ktorú jej dala jej mama.

sisky 020


Šišky sú ako mäkkučké vankúšiky a vôbec nie napité olejom. Úplne dokonalé.

sisky 031



Suroviny na polevu som dala do hrnca naraz a dala zohrievať. Postupovala som ako pri príprave polevy Ganache. Teda nenechala som to začať variť. Hneď ako som zbadala malé bublinky na okrajoch, hrniec som odstavila z ohňa a maslo za stáleho miešania nechala roztopiť. Potom som každú šišku do polevy namočila a nechala zaschnúť.  

sisky 025


A toto je na následujúce dva týždne odo mňa posledný recept. O pár dní odchádzame prázdninovať zasa do Mumbai. Želám vám pekné jesenné dni 🍂