nedeľa 13. apríla 2014

Udayagiri, Andhra Pradesh

O historii vela toho neviem. Bohuzial tam nebol poriadny sprievodca, co by nam porozpraval nieco zaujimave. Jedine, co vedel, ze ruiny hinduistickych chramov su zo 14. storocia. Na youtube som nasla dokument rozdeleny do dvoch casti, ale je nahovoreny v jazyku telugu. Tak sa podte pozriet so mnou aspon cez fotografie, ako vyzeraju stare chramy v Udayagiri, v oblasti mesta Nellore.



udayagiri

22IMG_9915
rovina sa pomalicky menila a pred nami sa vynarali kopce...


22IMG_9923
elektrikari....


22IMG_9927


22IMG_9930


22IMG_9936


22IMG_9937


22IMG_9938


22IMG_9939


22IMG_9940


22IMG_9943


22IMG_9946


22IMG_9948


22IMG_9949


22IMG_9950


22IMG_9968
podisla k nam mlada mamicka s dietatkom na rukach, neprisla od nas zobrat.. prihovorila sa nam, vraj si mozeme ist k chramu sadnut do tiena a oddychnut...








sobota 12. apríla 2014

Laal Maas

Pre manžela to bolo mierne pikantné, vraj zniesol by aj viac chilli, pre mňa to bolo až-až.


22IMG_9351


ČO POTREBUJETE:

3/4kg jahňacieho mäsa (ja som použila baranie, curry cuts a nezabudnite pridať aspoň jednu špikovú kosť)

2 lyžice ghee
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
6ks sušených červených chilli papričiek 
2ks hnedého kardamómu 
4ks klinčekov 
2 veľké červené cibule; pokrajáné na polkolieska

1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
5 lyžíc bieleho nesladeného jogurtu
(mäso sa dusí vo vlastnej šťave, ale ak by jej bolo málo, tak môžete pridať vriacu vodu)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


22IMG_9368



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, odblaníme čo najlepšie ako sa len dá (čo je dosť ťažké po zakúpení mäsa v Indii) a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Potom pridáme sušené chilli papričky, kardamóm a klinčeky a necháme rozvoňať. Ďalej pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom až stredne silnom ohni dohnedkava, 6-8 minút. Pridáme cesnakovo-závorovú pastu, premiešame a ďalej restujeme ďalších 5 minút.

1

2


Pridáme mäso a poriadne premiešame s koreninami. Pridáme mletú kurkumu, chilli korenie a soľ a premiešame. Mäso 10 minút na stredne silnom ohni restujeme.

3

22IMG_9345


Potom pridáme jogurt, premiešame, privedieme tekutinu, ktorá nám vznikla k varu, oheň zmiernime a mäso pod pokrievkou dusíme 1 a pol až 2 hodiny. Počas tohoto času občas premiešame a skontrolujeme, či je v hrnci tekutina. Mäso si uvoľní dostatok šťavy, ale ak by ste chceli viac, ku koncu podlejte trochou vriacej vody. Nie veľa, je to skôr polosuché karí.

22IMG_9347

22IMG_9348


Pridáme koriandrovú vňať a zamiešame. Hrniec odložíme z ohňa. 

22IMG_9349


Podávame s ryžou basmati a na pásiky nakrájanou cibuľou pokvapkanou citrónovou šťavou. Karí je najchutnejšie odležané.



22IMG_9369

štvrtok 10. apríla 2014

Graduation day. Mame doma prvacku.


Dnes mali najmensie deticky taku mensiu ceremoniu, program bol urceny hlavne starym rodicom a na konci programu si rodicia mali vyzdvihnut koncorocne hodnotenie. Takze od zajtra zacinaju najmensim studentom prazdniny.


22IMG_9714


22IMG_9716


22IMG_9731


22IMG_9730


22IMG_9733


22IMG_9737


22IMG_9742


22IMG_9748


22IMG_9750
najlepsie kamosky :)


22IMG_9753

utorok 8. apríla 2014

Hubový Thoran

22IMG_9236



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
olej
1/2 lyžičky hnedých horčičných semien
1 zelená chilli paprička 
niekoľko karí lístkov 
1 väčšia červená cibuľa 
3 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1/3 lyžičky garam masala
2 plné lyžice čerstvého strúhaného kokosu



22IMG_9245



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšom hrnci si zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienko, chilli papričku a karí lístky. Semienka necháme vypraskať.

22IMG_9224


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava.

22IMG_9227


Potom pridáme kurkumu a chilli korenie, premiešame.

22IMG_9228


Ďalej pridáme nakrájané šampiňóny, soľ, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme (bez podlievania) 8 minút.

1


Po 8 minútach pridáme garam masala a strúhaný kokos (za tých 8 minút by sa mala vypariť aj voda, ktorú šampiňóny pustia, ak nie, tak ich chvíľu restujeme odokryté). Premiešame a odstavíme z ohňa.

22IMG_9233


Podávame s plackami.


22IMG_9243

pondelok 7. apríla 2014

Keď kura chcelo kravou byť...

Bourguignon som jedla jeden jediný raz, uvarené z jahňacieho mäsa a pravdepodobne s troškou indického šmrncu v Mumbai. Bolo to výborné! Vždy, keď som to chcela uvariť doma, niečo zo surovín mi chýbalo. Dnes som sa rozhodla, že idem do toho, aj keď bude treba improvizovať. Takže tu je moje "Beef bourguignon", bez "beef" a rozmarínu (ktorý aj tak nemám rada); prispôsobené tomu, čo sa dalo zohnať u nás.



22IMG_9690



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná spolu s chrbtovou časťou 
ghee
1 veľká mrkva
1 stredne veľká červená cibuľa 
3 strúčiky cesnaku
čerstvé lístky thajskej bazalky
mleté čierne korenie 
soľ
180ml víno červené 
asi 350-400ml vývaru 
2 lyžice paradajkového pretlaku

na dokončenie:
ghee
1 stredne veľká červená cibuľa 
3 strúčiky cesnaku
200g šampiňónov 
1 lyžica hladkej múky 
čerstvý tymián



22IMG_9697



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme osušené kuracie mäso (ktoré sme naporcovali) a na stredne silnom ohni opečieme z oboch strán. Vyberieme a odložíme bokom. V tom istom výpeku orestujeme očistenú a na kolieska pokrájanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu.

Potom pridáme opečené mäso, podlejeme ho vínom, vývarom, pridáme pretlak, soľ, mleté čierne korenie a lístky bazalky. Tekutinu privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme pod pokrievkou 1 hodinu.

22IMG_9686


22IMG_9699


Po hodine si v druhej panvici zohrejeme ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a na štrvťky nakrájané šampiňóny a na stredne silnom ohni opečieme. Zaprášime múkou a ešte chvíľočku restujeme. Toto vylejeme do hrnca s mäsom, pridáme tymián a premiešame. Varíme ďalších 15 minút a je hotovo.

22IMG_9688


Výbornou prílohou je zemiakové pyré.


22IMG_9692