pondelok 10. novembra 2014
utorok 28. októbra 2014
Balkónová záhradka 2.
Pred viac ako rokom som začala experimentovať a skúšať pestovať všeličo na balkóne. Boli to také začiatky, keď mi väčšinou nič nevyklíčilo a ak aj vyklíčilo, čoskoro bolo po rastlinke. Zistila som, že najlepšie sa na mojom balkóne darí paprike, chilli papričkám, thajskej bazalke a paradajkám. A tak som sa sústredila hlavne na ne. Podarilo sa mi nakoniec zdolať boj aj s koriandrovými semienkami, ktoré len potrebovali ľahšiu pôdu. Rovnako so senovkou gréckou a momentálne sa silno snažím vypestovať muškát zo semienka. Zatiaľ neúspešne. A tu je niekoľko obrázkov toho, čo som vypestovala doteraz. Nie je to žiadna obrovská úroda, ale robí mi to radosť 😊
V pozadí mi rastie karí stromček. |
štvrtok 23. októbra 2014
nedeľa 19. októbra 2014
Kapustovo - hrachové subzi v hlinenom hrnci
Hlinený hrniec si vopred pripravíme ako vždy. Teda namáčame ho vo vode tak, aby bol celkom ponorený. Máčame ho minimálne 10 minút, najlepšie pol hodiny a dlhšie. Potom ho dáme na mierny oheň, ktorý postupne zvyšujeme a hrniec pomaly zahrievame. A môžeme pokračovať už vo varení..
ČO POTREBUJETE:
asi 500g hlávku kapusty
veľká hrsť hrachu (čerstvý lúpaný alebo mrazený)
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká cibuľa
1 väčšia paradajka
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Kapustu si posekáme nadrobno. Keď je hlinený hrniec zahriaty, oheň zmiernime a dáme doňho olej. Pridáme rímsku rascu a pol minúty ju pražíme. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme ďalšiu pol minútu.
Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka.
Potom pridáme mletú kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a premiešame. Restujeme asi pol minúty. Pridáme nasekanú kapustu, hrach a soľ, premiešame a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Nepodlievame, kapusta si šťavu pustí.
Po 10 minútach dusenia pridáme garam masala a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odložíme z ohňa. Hlinený hrniec má tú výhodu, že si dlhšie udržuje teplotu, a preto sa v ňom zelenina bude aj naďalej dusiť, aj keď ho odstavíme z ohňa. Preto ešte odstavený hrniec na 5 minút necháme zakrytý.
Podávame s plackami, napríklad Chapati.
štvrtok 9. októbra 2014
Šampiňónová bruschetta / Mushrooms bruschetta
... tak alebo topinka 🍞
ČO POTREBUJETE:
200g šampiňónov
4-5 strúčikov cesnaku
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
chlieb na topinky
AKO POSTUPOVAŤ:
Šampiňóny očistíme a nakrájame. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. V panvici zohrejeme olej. Vhodíme doňho cesnak a necháme ho speniť a rozvoňať.
Pridáme nakrájané šampiňóny a na silnom ohni ich asi 5 minút restujeme. Nepremiešavame príliš často, aby pekne zhnedli.
Hotové šampiňóny odložíme z ohňa, pridáme soľ a čierne korenie, premiešame.
Kým sa pripravujú šampiňóny, nakrájame chlieb a opečieme na troške oleja dohneda.
* * *
Chlieb dáme na tanier a naň uložíme orestované šampiňóny. Tadá, dobrú chuť 😋
utorok 30. septembra 2014
utorok 23. septembra 2014
Nakladané uhorky
Malé uhorky na zaváranie som v Indii veru ešte nikde nevidela predávať. V špecializovaných obchodoch s dovozovým tovarom som párkrát videla predávať zavárané uhorky, ale malý pohár stál okolo 200 rupií. Ale načo míňať na kupované, keď sa to dá aj doma, zo šalátových a tak jednoducho? Teraz už aj granadír bude chutiť inak, lebo k nemu sa hodí jedine zaváraná uhorka.
ČO POTREBUJETE (na 1 pohár):
1-2-3ks uhoriek (perzských alebo anglických)
(koľko sa vám zmestí do 1 pohára)
(koľko sa vám zmestí do 1 pohára)
nálev:
400ml vody
100ml octu (použila som biely chilli ocot)
2 lyžice kryštáľového cukru
soľ
ďalej:
1 bobkový list (ja som dala ázijský Tej patta)
čerstvý kôpor
čerstvý kôpor
2 strúčiky cesnaku
1 menšia mrkva
1 menšia mrkva
1/2 lyžičky koriandrových semienok
1/2 lyžičky žltých horčičných semienok
4-6 ks guľatého čierneho korenia
1/3 lyžičky feniklových semienok
1/3 lyžičky feniklových semienok
AKO POSTUPOVAŤ:
Pohár sterilizujeme vo vriacej vode. Na jeho spodok vložíme kôpor, umytý bobkový list (ja som použila ázijský Tej patta) a strúčiky cesnaku. Uhorku poriadne poumývame, prekrojíme pozdĺžne na štvrtiny (ak by sa po dĺžke nevmestila do pohára, prekrojte ju najprv na polovicu) a vložíme do pohára. Poumývame a okrájame mrkvu a vložíme k uhorkám do pohára.
V kastróliku dáme zovrieť vodu, cukor, soľ a ocot na nálev. Vychládnutým nálevom zalejeme uhorky.
Pridáme koriander, horčičné semienka, čierne korenie a feniklové semienka, pohár tesne uzavrieme a vložíme do chladničky.
Najlepšie sú po týždni uskladnenia v chladničke, nie skôr.
Podávame ako prílohu, pridávame do šalátov, do nátierok...
piatok 19. septembra 2014
Hrnčekové knedle / Bread stuffing in mug
ČO POTREBUJETE (na 5ks):
4 rožky
(alebo 8ks sendvičového chleba)
(alebo 8ks sendvičového chleba)
3 vajíčka
300ml mlieka
90g masla
(alebo ghee)
(alebo ghee)
180g múky
(použila som maida)
(použila som maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva
soľ
(aj rožky sú slané, takže opatrne s ňou)
(aj rožky sú slané, takže opatrne s ňou)
olej a múka na vymastenie a vysypanie hrnčekov
AKO POSTUPOVAŤ:
Ja som si pripravila 5 hrnčekov. Ako prvé si ich vymastíme olejom a vysypeme múkou, odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Rožky si pokrájame na kocky a zalejeme ich rozpusteným maslom. V mlieku rozmiešame žĺtky, troška soli a tiež to vylejeme na pokrájané rožky. Necháme túto zmes chvíľu postáť. Zatiaľ si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
K namočeným rožkom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Nakoniec zľahka primiešame vyšľahané bielka. Lyżicou túto zmes rozdelíme do pripravených hrnčekov, asi do 2/3 veľkosti hrnčeka.
Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu. (Voda musí siahať do výšky 3/4 hrnčeka po ich vložení.) Keď voda začne vrieť, vložíme do nej hrnčeky s plnkou. Ak by vody bolo málo, dolejeme vriacu vodu. Hrniec prikryjeme a knedle varíme 40 minút.
Potom hrnčeky vytiahneme, nožom prejdeme po obvode plnky v hrnčeku, aby sme ju uvoľnili od hrnčeka, ak by sa niekde prilepila. Ale ak sme hrnček dobre vymastili a vysypali, nemalo by sa to stať. Potom už len vyklopíme, nakrájame na kolieska a môžeme podávať.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)