streda 4. januára 2023

Baklažánové chutney / Brinjal chutney


 ČO POTREBUJETE:

olej alebo ghee
3 menšie baby baklažány
1 - 2 zelené chilli papričky 
2 strúčiky cesnaku 
1 paradajka
soľ

ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 a pol lyžičky urid dal
štipka asafoetida 
niekoľko karí lístkov 

1/3 lyžičky tamarindovej pasty





AKO POSTUPOVAŤ:
Baklažány umyjeme, vysušíme a nakrajáme na menšie kusy.

V kadhai zohrejeme olej alebo ghee, pridáme chilli papričku a chvíľu popražíme. Pridáme cesnak, nadrobno nakrájanú paradajku, kurkumu, soľ a na miernom ohni restujeme domäkka. 



Potom pridáme baklažány, trošička vody a dusíme pod pokrievkou, na miernom ohni domäkka.  



Zmes necháme trocha vychládnuť a potom ju rozmixujeme na konzistenciu chutney. Nezabudnúť pridať tamarind pred mixovaním.



Zvlášť pripravíme tadka. V tom istom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu, asafoetida a necháme ich rozvoňať. Pridáme karí lístky a urid dal a oprážame chvíľku, urid dal troška zhnedne, vtedy hrniec odstavíme z ohňa. (Ak máte slabé zuby, urid dal môžete vynechať, ten je tam dosť chrumkavý, tak nech si zub nevylomíte.)

Do tadka vmiešame rozmixovanú zmes a dobre premiešame. 

Chutney je kyselkavo pálivé, na zjemnenie môžeme pridať 1/2 lyžičky jaggery pri mixovaní. Tamarindovú pastu možno nahradiť šťavou z citróna.



Podávame s plackami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára