piatok 3. mája 2013

Keď sa príroda zobúdza...

Nie je nad krásnu slovenskú prírodu, keď sa po zime zobúdza a všetko začína pučať a kvitnúť. Fotky nepotrebujú žiaden ďalší komentár....


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14


15


16

17


18


19


20

21

22

23

24

25

utorok 30. apríla 2013

Krst knihy - Ako chutí masala

Včerajšok bol trocha napätý už od rána. Trocha som sa bála ako sa dcérky zavarujú s babičkou, keďže sú zvyknuté, že som stále s nimi. Ale babička je asi kúzelníčka :)

Keď som prišla do Panta Rhei mala som trému posadiť sa pred ľudí a rozprávať. Predsa len je to iné, ak sa môžem skryť za písmenká. Krst knihy však prebehol hladko, atmosféra bola príjemná, aj keď nervozita zo mňa celkom neopadla. Krst uvádzal Dado Nagy - odborník na literatúru. Vždy keď sa na mňa otočil a videla som jeho pokojný úsmev, tak som si povedala - kľud, je to dobré! Krstným otcom knihy bol Jarko Žídek, ktorého určite všetci poznáte. Veľmi si cením, že prišiel a spríjemnil nám všetkým podvečer.

Prišli ľudia, ktorých som poznala len z profilových fotiek z facebooku, čo ma veľmi potešilo. Chcem sa poďakovať každému, kto si našiel čas a zastavil sa. Chcem poďakovať Lucii Hlubenovej z vydavateľstva Albatrosmedia na Slovensku a zároveň všetkým z vydavateľstva. Rovnako ďakujem nakladateľstvu Motto, pani Romane Pridalovej a všetkým z tohto nakladateľstva. Ďakujem aj Panta Rhei za priestor a príjemné prostredie a taktiež reštaurácii Ganesh Utsav za občerstvenie. Ďakujem Dadovi a Jarkovi, bolo mi cťou usadiť sa medzi nich :) 

A najviac ďakujem všetkým čitateľom blogu a milovníkom Indie a indickej kuchyne, bez vás by sa nič z tohto nestalo.

IMG_0215
 

IMG_9223


IMG_0219


IMG_9230


IMG_9232


IMG_9235


IMG_9239


IMG_0224




.... a fotografie od: B. Moric - zo stranky na FB, albatrosmedia.sk

20130429_Masala001


943779_562468443773302_1199072707_n


936755_562468503773296_1740200776_n (1)


68584_562468590439954_1673807047_n


262384_562468463773300_1730081400_n


11764_562468703773276_1901047509_n


68587_562468697106610_344381715_n


248017_562468813773265_132763221_n


524776_562468673773279_1238629650_n


941817_562468647106615_1828997496_n


20130429_Masala019


20130429_Masala027


20130429_Masala041


20130429_Masala044


20130429_Masala046


20130429_Masala056


20130429_Masala081



164243_562469170439896_1466702695_n


400702_562469027106577_884468611_n


575552_562469013773245_1174092177_n


941143_562468960439917_2077155308_n


577667_562469093773237_1152755348_n


20130429_Masala086


nedeľa 21. apríla 2013

Prázdniny

Začali sa školské prázdniny v Indii a zároveň prišli aj horúce dni. Tento rok im ale utečieme a pôjdeme zhlboka dýchať slovenský čerstvý vzduch, aby sa nám roztiahli hrudné košíčky. Na blogu bude ticho a nebudú pribúdať nové recepty až do júna. 

Užívajte si jar, kvitnúce stromy a teplé slnečné lúče....

A nás čaká toto..... <3



6234613007_91f79bcd32_z


6243527440_6c87e399f3_z


6266004031_6c4f7be20b_z


6225814243_df72642e53_z






pondelok 1. apríla 2013

Mungo na cibuli / Green moong dal with onion





ČO POTREBUJETE:

150ml hrnček suchých mungo fazuliek
voda na ich uvarenie

olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
niekoľko karí lístkov
2 väčšie červené cibule

2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru

soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Mungo na hodinu namočíme vo vode. Potom vodu vymeníme a mungo varíme domäkka, asi 20min. Nič sa nestane, ak sa nám trocha rozvarí. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V hlbšej panvici (kadhai) rozpálime olej. Pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky, ktoré prasknú ihneď. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka.



Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, kurkumu, čili korenie, mletý koriander, kadhai prikryjeme a paradajky dusíme asi 15 minút na miernom ohni do mäkka. 



Pridáme uvarené mungo fazuľky, soľ, premiešame a ak je v panvici prebytočná tekutina, necháme ju na silnom ohni zredukovať. 



Nakoniec vmiešame koriandrovú vňať, prehrejeme a odstavíme z ohňa.