piatok 3. mája 2013
utorok 30. apríla 2013
Krst knihy - Ako chutí masala
Včerajšok bol trocha napätý už od rána. Trocha som sa bála ako sa dcérky zavarujú s babičkou, keďže sú zvyknuté, že som stále s nimi. Ale babička je asi kúzelníčka :)
Keď som prišla do Panta Rhei mala som trému posadiť sa pred ľudí a rozprávať. Predsa len je to iné, ak sa môžem skryť za písmenká. Krst knihy však prebehol hladko, atmosféra bola príjemná, aj keď nervozita zo mňa celkom neopadla. Krst uvádzal Dado Nagy - odborník na literatúru. Vždy keď sa na mňa otočil a videla som jeho pokojný úsmev, tak som si povedala - kľud, je to dobré! Krstným otcom knihy bol Jarko Žídek, ktorého určite všetci poznáte. Veľmi si cením, že prišiel a spríjemnil nám všetkým podvečer.
Prišli ľudia, ktorých som poznala len z profilových fotiek z facebooku, čo ma veľmi potešilo. Chcem sa poďakovať každému, kto si našiel čas a zastavil sa. Chcem poďakovať Lucii Hlubenovej z vydavateľstva Albatrosmedia na Slovensku a zároveň všetkým z vydavateľstva. Rovnako ďakujem nakladateľstvu Motto, pani Romane Pridalovej a všetkým z tohto nakladateľstva. Ďakujem aj Panta Rhei za priestor a príjemné prostredie a taktiež reštaurácii Ganesh Utsav za občerstvenie. Ďakujem Dadovi a Jarkovi, bolo mi cťou usadiť sa medzi nich :)
A najviac ďakujem všetkým čitateľom blogu a milovníkom Indie a indickej kuchyne, bez vás by sa nič z tohto nestalo.
.... a fotografie od: B. Moric - zo stranky na FB, albatrosmedia.sk
nedeľa 21. apríla 2013
Prázdniny
Začali sa školské prázdniny v Indii a zároveň prišli aj horúce dni. Tento rok im ale utečieme a pôjdeme zhlboka dýchať slovenský čerstvý vzduch, aby sa nám roztiahli hrudné košíčky. Na blogu bude ticho a nebudú pribúdať nové recepty až do júna.
Užívajte si jar, kvitnúce stromy a teplé slnečné lúče....
A nás čaká toto..... <3
streda 3. apríla 2013
pondelok 1. apríla 2013
Mungo na cibuli / Green moong dal with onion
ČO POTREBUJETE:
150ml hrnček suchých mungo fazuliek
voda na ich uvarenie
olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
niekoľko karí lístkov
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Mungo na hodinu namočíme vo vode. Potom vodu vymeníme a mungo varíme domäkka, asi 20min. Nič sa nestane, ak sa nám trocha rozvarí. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hlbšej panvici (kadhai) rozpálime olej. Pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky, ktoré prasknú ihneď. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka.
Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, kurkumu, čili korenie, mletý koriander, kadhai prikryjeme a paradajky dusíme asi 15 minút na miernom ohni do mäkka.
Pridáme uvarené mungo fazuľky, soľ, premiešame a ak je v panvici prebytočná tekutina, necháme ju na silnom ohni zredukovať.
Nakoniec vmiešame koriandrovú vňať, prehrejeme a odstavíme z ohňa.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)