nedeľa 20. októbra 2013

Barbeque nation, Mumbai

Zasli sme si do Barbeque nation. Restauracia, ktoru sme navstivili sa nachadza v Mumbai v obchodnom centre Atria na samom vrchu. Temou vecera boli zeleznice. A tak, ked sme vosli, zem bola vyzdobena kolajnica, na stlpikoch viseli cervene lampicky, na stenach boli oznacenia - nazvy zeleznickych stanic. Stol si treba vopred rezervovat. Rezervacia je obvykle na 7 alebo na 10 hodinu vecernu. Rata sa s tym, ze tam stravite minimalne 2 - 3 hodiny. Na stole je vlajocka, ktora je vztycena. Vtedy vam na stol nosia kebaby - kuracie, jahnacie, grilovane krevety, rybky.

mumbai 2013 012


Na stole su misky s omackami, ktorymi si mozete kebaby potierat pocas grilovania.

mumbai 2013 007


Gril mate priamo pred sebou. Okrem kebabov a vsetkeho, co pred vami griluju si mozete ist vziat k svedskym stolom rozne kari, dipy, zeleninu, ryzu, polievku, objednat si placky a aj dezery a zmrzlinu. (Svedske stoly som nefotila.) Maju tiez vegetarianske menu, z ktoreho sme ochutnali grilovane sampinony a zemiacky. Sampinony boli vynikajuce.


mumbai 2013 017


Toto vsetko za 980 rupii na osobu. Za tuto cenu mozete zjest kolko chcete. Ak pridete pred 7.30 cena je 800 rupii na osobu. Ako som si vsimla, ludia toto miesto oblubuju na rodinne oslavy. Len pocas tych troch hodin, co sme tam boli sa 4 krat spievalo Happy birthday. Samozrejme spievali aj hostia oslavencovi, nie len rodina. Okrem toho nas prekvapili niecim ako flash mob. Zamestnanci restauracie zatancovali dve pesnicky z filmu Chennai Express (co sa hodilo k teme vecera). Najlepsi bol Lungi dance. Nepodarilo sa mi natocit cely tanec, ale aspon mala ukazka.




Co sa tyka obsluhy.... Pri prichode chlapec, ktory mal na starost nas stol troska zazmatkoval a vzal nam maly pridavny stolik, ze sedem ludi sa lahko vojde. Tym padom sme boli nacvakani, co rozculilo svagrinu a trosku ich dala do laty, ze za tu cenu si chceme pohodlne sadnut a rozlozit lokte. Tak sa nam ospravedlnili a stolik vratili. Pri davani kebabov na gril chlapec nakvapkal dcere do pitnej vody stavu z masa. No ale inak sa snazili, behali okolo nas, stale nosili, boli velmi slusni, usluzni, na nikoho sme nemuseli volat, ze nieco chceme, stale sa nam venovali. Jedlo bolo naozaj vyborne, atmosfera restauracie tiez, toaleta bola cista a celkovo restauracia tiez. Ak by ste sa ocitli v Mumbai a planovali stretnutie vacsej skupinky ludi, ktora si chce spolu dlhsie posediet a raz za cas si doprajete jedlo v drahsej restauracii, Barbeque nation je to prave orechove.


mumbai 2013 026


pondelok 14. októbra 2013

Thoran z jarných cibuliek / Spring onions with fresh coconut


22thoran z jarnych cibuliek 021



ČO POTREBUJETE:

1 veľkú viazaničku jarných cibuliek
olej
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
4 lyžice čerstvého strúhaného kokosu
soľ



22thoran z jarnych cibuliek 024



AKO POSTUPOVAŤ: 

V kadhai zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienka a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky, ktoré prasknú ihneď.

22thoran z jarnych cibuliek 006


Potom pridáme nakrájané jarné cibulky, kurkumu, chilli korenie a koriander. Premiešame a minútku restujeme.

22thoran z jarnych cibuliek 002

22thoran z jarnych cibuliek 009


Ďalej pridáme strúhaný kokos a soľ a restujeme na silnejšom ohni ďalšiu minútku. Premiešavame.

22thoran z jarnych cibuliek 012


Odstavíme z ohňa a podávame s Chapati.



22thoran z jarnych cibuliek 014

Dahi Aloo (zemiaky s jogurtom) / Potatoes with yogurt




ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):

3ks väčších zemiakov

1 lyžička rímskej rasce
1/4 lyžičky asafoetida
1 lyžička nadrobno nasekaného zázvoru
1 rozmixovaná paradajka

1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
sol

1 zelená chilli paprička
2 plné lyžice nesladeného jogurtu (dahi)
voda podľa potreby
hrsť čertvej koriandrovej vňate




AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Kľudne rozvaríme, uvarené ošúpeme a popučíme vidličkou.



V pamvici zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, asafoetida a necháme pol minútky rozvoňať. Potom pridáme nasekaný zázvor a zasa necháme pol minútky rozvoňať. Ďalej pridáme rozmixovanú paradajku a restujeme do zhustnutia. Pridáme garam masala, kurkumu, chilli korenie, koriander a soľ a premiešame.




Potom pridáme popučené zemiaky, nakrajanú zelenú chilli papričku a premiešame. Nakoniec pridáme jogurt, upravíme hustotu pridaním trošky vody, ak treba, nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a pod pokrievkou necháme na miernom ohni asi 3 až 5 minút.




Podávame s plackami.

sobota 12. októbra 2013

Kešu baby zemiačky / Baby potatoes with cashews




ČO POTREBUJETE:

1 balíček (500g) baby zemiačkov

2 lyžice ghee
1 veľká červená cibuľa 
4 strúčiky cesnaku

1 plná lyžička Garam masala
4 lyžice mletých kešu orechov

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia

soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme vo vode domäkka. Snažíme sa nerozvariť. (Ja ich varím 10min, potom oheň vypnem a nechám ich chládnuť v tej horúcej vode. Takto sa nerozvaria a zároveň sa dorobia pomaličky ešte v tej horúcaj vode.) Potom ich scedíme a ošúpeme.

V panvici zohrejeme ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do hnedkava.

22kesu baby zemiacky 004


Pridáme korenie Garam masala a premiešame.

22kesu baby zemiacky 006


Pridáme mleté kešu orechy a 2 minútky premiešavame na slabšom ohni.

22kesu baby zemiacky 008


Pridáme chilli korenie a mletú kurkumu, premiešame.

22kesu baby zemiacky 009


Ďalej pridáme uvarené zemiačky a soľ. Premiešame tak, aby sa tou orechovou zmesou pekne obalili.

22kesu baby zemiacky 011


Pridáme kokosové mlieko a zasa premiešame. Na slabom ohni povaríme asi 2-3 minúty, za občasného poprehadzovania zemiačkov. Nemiešame príliš búrlivo, aby sme ich nepomliaždili.

22kesu baby zemiacky 012


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, poprehadzujeme zemiaky a môžeme podávať.

22kesu baby zemiacky 015


 Podávame s plackami, najlepšie s Chapati.

piatok 11. októbra 2013

Na krevetej farme 2. / On a shrimp farm 2.


22farma 008

Tento strašiak slúži na odlákanie zlého "omenu", urieknutia. Človek, čo vstupuje na farmu hneď uvidí jeho **** takže všetka, hlavne zlá energia ide do TOHO, aby ten človek neuriekol farmu. Tak mi to bolo vysvetlené. Ale nedozvedela som sa, kto stál modelom 😆



22farma 013
nie, nie je to matrac 😜


22farma 032



22na farme 058


22farma 082


22farma 100


22farma 116



22na farme 120



22na farme 122


22na farme 129


22farma 120


22farma 121


22farma 122


22farma 144
Tulsi - indická bazalka je dôležitý symbol hinduizmu. "Tulsi" = neporovnateľná. Hinduisti ju uctievajú ráno aj večer. Jej prítomnosť symbolizuje hinduizmus v rodine, pred ktorej domom sa táto rastlina nachádza. Hinduistická domácnosť sa považuje za neúplnú, ak nemá tulsi vo dvore. Tulsi býva často zasadená v špeciálnom hranatom kvetináči, na ktorom sú obrazy božstiev zo všetkých štyroch strán a má výklenok pre "lampičku".


22farma 154



A ešte dopĺňam podvečerný pohľad na krevetiu farmu. Hudba, ktorá sa ozýva v pozadí je z neďalekého hinduistického chrámu.


štvrtok 10. októbra 2013

Uhorkový šalát s granátovým jablkom / Cucumber salad with pomegranate


22kesu baby zemiacky 040



ČO POTREBUJETE:

1 šalátovú uhorku
1 granátové jablko
štipka čiernej soli (Kala namak)
šťava z polovice baby citróna
štipka mletého čierneho korenia



22kesu baby zemiacky 046



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku očistíme, pokrájame, dáme do misky. Pridáme všetky ostatné suroviny, premiešame a dáme vychladiť.

22kesu baby zemiacky 038