utorok 1. júla 2014

Cícer, paradajka, kešu nátierka s chuťou cesnaku a thajskej bazalky




ČO POTREBUJETE:

60g nesolených kešu
120g uvareného cíceru
troška vody, v ktorej sa cícer varil
1 paradajka
5 strúčikov cesnaku
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
trocha šťavy z citróna
čerstvé lístky thajskej bazalky


11IMG_4154



AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý cícer na noc namočíme vo vode. Ráno prepláchneme a uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Varíme 30 minút na miernom ohni od natlakovania hrnca, bez hvíždalky. Uvarený cícer necháme vychládnuť.

Kešu orechy opečieme dohneda na suchej panvici. Cesnak nakrájame na štvrtinky pozdĺžne a orestujeme dohnedkava na troche olivového oleja.

1


Kešu orechy, cesnak a paradajku dáme do mixéra a vymixujeme. 

2


Pridáme uvarený cícer, troška olivového oleja a troška vody, v ktorej sa cícer varil. Vymixujeme na konzistenciu nátierky.

IMG_4143


Nátierku preložíme do misky. Pridáme šťavu z citróna, soľ a mleté čierne korenie a dobre premiešame.

3


Nakoniec vmiešame nasekané lístky bazalky, zamiešame a môžeme dať vychladiť. 

4


🥖 🥖 🥖




Podávame s chlebom alebo pečivom.

štvrtok 26. júna 2014

Kešu paradajková nátierka / Cashew tomato bread spread




ČO POTREBUJETE:

veľká hrsť nesolených kešu orechov
2 stredne veľké paradajky
troška citrónovej šťavy
soľ
štipka mletého čierneho korenia
štipka tandoori masala alebo garam masala
niekoľko lístkov bazalky 
(výborná je thajská, ale môžete použiť takú, akú máte)




AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy opečieme nasucho na panvici dohnedkava. Necháme vychládnuť a rozmixujeme s paradajkami na pastu. 

1


Pastu (základ nátierky) dáme do misky. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, tandoori (alebo garam) masala a citrónovú šťavu. Premiešame. 

2


Nakoniec pridáme nasekané lístky bazalky a nátierku dobre premiešame. (Alebo ich vložíme do mixéra spolu s paradajkami a kešu a rozmixujeme v nátierke.)

11IMG_4059


Uložíme na pol hodiny do chladničky a potom podávame s chlebom alebo pečivom




sobota 21. júna 2014

Baklažány v kešu omáčke s vôňou senovky gréckej / Brinjals in cashew sauce with fenugreek leaves




ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľký baklažán

hrsť kešu orechov + voda na ich namočenie
1/3 lyžičky tamarindovej pasty + voda na jej rozpustenie

olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
niekoľko karí lístkov
1 veľká červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 stredne veľká paradajka rozmixovaná na pyré
voda podľa potreby





AKO POSTUPOVAŤ: 

Kešu orechy na pol hodiny namočíme v horúcej vode. Tamarindovú pastu rozmiešame vo vode. Orechy potom s trochou vody rozmixujeme na pastu a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

1


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a karí lístky. Necháme ich rozvoňať. 

11IMG_3883


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme na stredne silnom ohni domäkka. 

2


Ďalej pridáme na menšie kúsky nakrájaný baklažán, mletú kurkumu a chilli korenie; osolíme, premiešame a 5 minút  dusíme pod pokrievkou na miernom ohni. 

3


Pridáme paradajkové pyré a tamarindovú vodu. Premiešame a pod pokrievkou dusíme ďalších 5 minút. 

4


Nakoniec pridáme kešu pastu, lístky senovky gréckej a dostatok vody, aby nám vznikla hustá omáčka/karí. Karí premiešame a 3 - 5 minút na miernom ohni povaríme, neprikrývame. 

5


Podávame s plackami ako napr. Naan, Paratha

utorok 17. júna 2014

Rasedar Baigan / Brinjals cooked with coconut milk.

Rasedar znamená, že karí je redšie než zvyčajne.




ČO POTREBUJETE:

250g (asi 5ks) baby baklažánov
olej
soľ
1/3 lyžičky asafoetida (hing)
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej a pridáme asafoetida. Ďalej pridáme na malé kúsky nakrájané baklažány a soľ. Restujeme 2 minúty na silnejšom ohni. 

11IMG_3713


Potom pridáme kurkumu, chilli korenie a premiešame. Pridáme troška vody a pod pokrievkou dusíme 10min.

11IMG_3715


Nakoniec pridáme kokosové mlieko a povaríme na miernejšom ohni odokryté ešte asi 5 minút.

11IMG_3724

11IMG_3726


Podávame s ryžou alebo plackami

pondelok 9. júna 2014

Placky Dosa s jarnou cibuľkou


11IMG_3142



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

1 pohár krátkozrnnej ryže 
1/4 pohára urid dal
niekoľko semienok senovky gréckej 
1 pohár instantných ovsených vločiek 
soľ
voda
štipka prášku do pečiva 
zelená časť jarných cibuliek


11IMG_3150



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu a urid dal prepláchneme. Zalejeme vodou, prihodíme niekoľko semienok senovky gréckej a necháme namočené minimálne 6 hodín. Najlepšie cez noc.

Potom ryžu s urid dalom, semienkami senovky, ovsenými vločkami a troškou vody rozmixujeme na polohusté cesto. Pridáme zelenú časť jarných cibuliek a znova premixujeme. 

0

1


Cesto dáme do misky, pridáme štipku prášku do pečiva, soľ a premiešame. Misku zakryjeme čistou utierkou a cesto necháme odpočívať - fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)

Ďalej pokračujeme v príprave placiek ako pri Dosa. Opekáme na suchej panvici z jednej strany.

2


Podávame s obľúbeným chutney.