pondelok 8. marca 2010

Granadír / Potatoes with pasta




ČO POTREBUJETE:

4 stredné veľké zemiaky
hrsť cestovín

soľ
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
4-6 strúčikov cesnaku (pridajte si viac, či menej alebo ho celkom vynechajte, podľa vašej chuti)
troška mletého čierneho korenia
voda





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, odložíme bokom do ďalšieho použitia.



Dáme si variť cestoviny do vody (netreba ju soliť). Uvaríme podľa návodu na obale a na skus.



Kým sa varia cestoviny, zohrejeme trocha oleja v panvici. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme domäkka.



Pridáme sladkú mletú papriku a hneď pridáme nakrájané zemiaky (môžeme niektoré kúsky popučiť) a uvarenú cestovinu.



Pridáme soľ ak treba, mleté korenie a premiešame. Minútku ešte nad ohňom premiešavame.



Ak by bol granadír veľmi suchý, pridáme trošička vody, v ktorej sa varili zemiaky.



Môžete podávať napríklad so nakladanou uhorkou alebo kapustovo-mrkvovým šalátom.




Čo je to Amla ?

... alebo Indický egreš (Phyllanthus emblica)


Amla / Amalaki / Indicky egres


Plody Amla majú kyslo - horkú chuť. Sú bohaté na vlákninu. Plody je možné jesť čerstvé alebo aj sušené. Dostupné sú tiež stavy alebo si môžete vyrobiť nápoj doma z čerstvých plodov



Amla / Amalaki / Indicky egres



Amla má využitie pri výrobe Ayurvedskych bylinných liečiv.
Je najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C.



  • Je účinná pri kožných ochoreniach.
  • Podporuje zdravý vzhľad pleti a oneskorený výskyt vrások.
  • Stimuluje vlasové folikuly a tým podporuje rast vlasov a zlepšuje ich štruktúru.
  • Zabraňuje predčasnému šediveniu vlasov a vzniku lupín.
  • Pôsobí ako prírodný vlasový kondicionér.
  • Pôsobí ako účinný prírodný liek na poruchy trávenia, zápchu, žalúdočné ťažkosti a nadúvanie.
  • Je užitočná pre zlepšenie funkcií pečene.
  • Pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu a pomáha pri regulácii cukru v krvi.
  • Priaznivo tiež pôsobí pri posilňovaní imunity a pri liečbe zápalu močových ciest.


Amla / Amalaki / Indicky egres


Amla / Amalaki / Indicky egres


Zdroj informácií: internet

Chlieb / Bread




ČO POTREBUJETE:

300g múky Maida
100g múky Atta
1 plochá lyžička soli
1 malá lyžička sušeného droždia
1 lyžica kryštáľového cukru

75ml oleja
1 malá lyžička octa (nemusí byť)
150 - 160ml teplej vody





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Pridáme cukor, soľ a sušené droždie. Zamiešame. 

Zohrejeme si vodu, ktorú použijeme na miesenie cesta. Nesmie byť horúca, len "letne teplá". 

Do múky vlejeme 150ml teplej vody, pridáme olej, ocot (ak máte radi kyselkavejšiu chuť kváskového chleba) a vareškou zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Ak je cesto príliš vlhké, poprášime ho múkou. Ak je cesto príliš suché, pridáme troška vody. Ďalej miesime rukou, až kým sa cesto nelepí a je pekne hladké. Poprášime ho múkou, necháme v miske, ktorú prikryjeme čistou kuchynskou útierkou, aby podkyslo. Stačí 30 minút. 

Potom cesto znova premiesime rukami, aby sme z neho vytlačili vzduch a znova necháme kysnúť ďalších 30 minút. 



Potom zasa premiesime, vytvarujeme bochník a uložíme ho na pekáč. Bochník necháme ešte asi 15 minút kysnúť. 



Zatiaľ rúru vyhrejeme na 180 - 200st. Bochník pred vložením do rúry môžeme potrieť vlažnou vodou alebo nemusíme a necháme ho len tak.



Keď bochník vložíme do rúry, teplotu znížime na 180-190 °C. Chlieb pečieme asi 40 minút, dohneda. Na spodok rúry môžeme dať plechovú mištičku s vodou. 



Keď je chlieb upečený, vyberieme ho z rúry, preložíme na mriežku vychládnuť, aby sa nám zospodu nezaparil. Ak sme ho pred pečením potierali vodou, potrieme ho ňou zľahka aj po vybratí z rúry (potieranie vodou je na vytvorenie kôrky).




Dusený karfiol s kukuricou a hrachom


22plundrove a karfiol s kukuricu a hrachom 046



ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
hrsť mrazeného hrachu
hrsť mrazenej kukurice
horčičné semienka
mleté čierne korenie
soľ
voda na podliatie
olej




AKO POSTUPOVAŤ:

Olej rozohrejeme, keď je dostatočne horúci vhodíme 1/2 lyžičky horčičných semienok a necháme vypraskať. Pridáme štipku mletej kurkumy a na to vhodíme karfiol rozrobený na menšie kúsky. Pridáme trošičku vody a dusíme 10 minút.

22plundrove a karfiol s kukuricu a hrachom 021


Potom pridáme kukuricu a hrach, štipku čierneho korenia, osolíme a dusíme ďalších 5 minút. Všetka tekutina sa musí vydusit.

22plundrove a karfiol s kukuricu a hrachom 041

nedeľa 7. marca 2010

Príborom alebo rukou? Z taniera alebo z banánového lista?




U nás doma na Slovensku sa väčšinou je príborom a z taniera. Nie je to však tak všade vo svete. Vo väčšine ázijských krajín sa jedlo konzumuje pravou rukou z banánového lista. Možno sa to bude zdať niekomu nechutné, čudné, ale pravdou je, že je to hygienické (taniere sú nie vždy umyté dočista). Takéto “stolovanie” nemá nič spoločne s náboženstvom ako si veľa ľudí myslí.

Výhodou jedenia rukou je, že si nepopálite jazyk. Prv ako ochutnáte, spálite si prsty. Čo je (priznajme si) menej bolestivé ako spálený jazyk.

V Ázii dokonca servírujú tak, že na plechový tanier položia banánový list a na to jedlo. Ázijské jedlá (porcia) sú oveľa väčšie ako naše. Väčšinou je to ryža (uhľohydráty), nejaká strukovinová karí omáčka (proteíny), zeleninová príloha (železo), pickle, tvaroh, ktorý mi pripomína skôr jogurt (tuk), čatní a placka (čapati, papad..), prípadne aj niečo sladké. Takže je dôležité, aby sa všetko zmestilo na jeden tanier.

Z internetu som tiež vyčítala,že pri kontakte jedla s banánovým listom neprebieha žiadna chemická reakcia, takže hodnoty jedla sa zachovajú a jedlo tiež vydrží dlhšie teplé. Ak sa na banánový list položí teplé jedlo, uvoľní sa vitamín C, ktorý list obsahuje.

Banánové listy sa po použití obyčajne dávajú domácim zvieratám ako potrava, prípadne, ak sa aj vyhodia, prirodzene sa rozložia bez toho, aby sme ničili prírodu. Iné je to napr. s plastovými taniermi.

Dúfam,že nepôjdu teraz všetci zháňať banánové listy! Je to len na vysvetlenie “iného štýlu” jedenia, pretože som si raz v jednej diskusii na internete všimla, že našincom sa to zdá "nechutné".

Francúzske zemiaky / French potatoes (potato gratin)

Takto s bešamelom ich robí moja mama a sú to tie najlepšie francuzáky, aké som kedy jedla.





ČO POTREBUJETE:

asi 5 veľkých zemiakov
5 vajíčok uvarených natvrdo (7 minút)
pikantná klobása
(ja mäso celkom vynechávam a používam len zemiaky a vajcia)

maslo
múka
mlieko
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, vajíčka ošúpeme. Pekáčik vyložíme plátkami masla, postupne krájame a vrstvíme do pekáčika zemiaky (klobásu) a vajíčka, osolíme a vrchná vrstva zasa zemiaky. 


Bešamel: v hrnčeku si roztopíme varešku masla (používam slané maslo, takže si môžete bešamel trocha prisoliť), pridáme varešku múky, zasmažíme a pridáme mlieko podľa potreby, aby bešamel nebol príliš tekutý ani príliš hustý. Za stáleho miešania bešamel privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút. 

Hotový bešamel vylejeme na pripravené zemiaky a dáme piecť na 180 st., na asi 30 - 40 minút, odokryté. 


Vhodná príloha je Uhorkový šalát, sterilizované uhorky, cvikľa, kapustovo-mrkvový šalát alebo hlávkový šalát v sladko-kyslom náleve.