streda 8. júna 2011

Chrumkavý špenát / Crackling spinach

Keď sme boli v Mumbai, boli sme raz na obed v čínskej reštaurácii Gypsy. Milujem ich "crackling spinach" a rozhodla som sa, že ho vyskúšam urobiť doma. Príprava je veľmi jednoduchá a chutí dokonca ešte lepšie než v reštaurácii.


Chrumkavy spenat, Crackling spinach



ČO POTREBUJETE:

2 viazaničky čerstvých špenátových listov
(pokrájať nie príliš nadrobno)
1 lyžicu kukuričného škrobu
olej na vyprážanie 

olivový olej
1 lyžičku chilli vločiek 
1 lyžicu sezamových semien
soľ
1 lyžičku kryštáľového cukru



AKO POSTUPOVAŤ:

Sezamové semená si opečieme na suchej panvici do hneda a odložíme bokom.

Chrumkavy spenat



Špenátové listy umyjeme a osušíme. Pokrájame (nie príliš nadrobno) a vložíme do mise. Pridáme lyžicu kukuričného škrobu a listy dobre premiešame tak, aby bol každý kúsok škrobom obalený.

Chrumkavy spenat


Chrumkavy spenat



V hlbokej panvici (použila som wok) zohrejeme dostatok oleja (špenát v ňom musí plávať ako keby sa fritoval). Keď je olej dobre rozpálený špenát postupne v ňom na silnom ohni opražíme. Nepražte všetok naraz, treba ho pražiť po častiach. Opražený chrumkavý špenát vyberte na papierový kuchynský obrúsok, aby odsal prebytočný olej.

Chrumkavy spenat



V druhej panvici zohrejte troška olivového oleja a opražte 1-2 minútky chilli vločky. Pridajte vypražený špenát, hneď pridajte soľ a cukor, premiešajte a odstavte z ohňa.

Chrumkavy spenat



Nakoniec doňho premiešajte opečené sezamové semienka a ihneď podávajte ako predjedlo.

Chrumkavy spenat


Odvar z mäty





ČO POTREBUJETE:

med
voda
šťava z limetky (alebo citróna)





AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky mäty umyjeme. Do hrnca nalejeme hrnček vody, vložíme lístky mäty a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni 1 minútu.

22odvar z medovky 004


 Odložíme z ohňa a prikryté necháme lúhovať 10 minút.

Potom odvar scedíme, nalejeme do hrnčeka. Pridáme lyžičku medu a šťavu z polovice malej limetky. Zamiešame a pijeme teplé.

22odvar z medovky 005


🌱 🌱 🌱



Limetkovo - mätové osvieženie

Aj doma na Slovensku začína už horúce leto, tak sa skúste osviežiť takouto "limetkonádou".


Limetkovo - medovkove osviezenie



ČO POTREBUJETE (na jeden pohár):

voda
2 malé limetky
2 lyžičky medu
3 kocky ľadu
hrsť nasekaných mätových lístkov


Limetkovo - medovkove osviezenie



AKO POSTUPOVAŤ:

Šťavu z limetiek vytlačíme do shakera. Pridáme med a lyžičkou zamiešame. Pridáme ľadové kocky, zalejeme vodou tak, aby bol pohár plný a pridáme nasekané mätové lístky. Shaker zavrieme a dobre zatrasieme, aby sa med pekne rozpustil a všetko dobre premiešalo.

Limetkovo - medovkove osviezenie


"Limetkonádu" prelejeme do pohára, ozdobíme mätou a môžeme podávať.

Prajem krásne leto všetkým a veľa pekných zážitkov na dovolenkách.

utorok 7. júna 2011

Banánový chlebíček / Banana bread



Ako každý rok, aj tento rok sa nevieme dočkať monzúnového obdobia. Slnko páli, v kuchyni už ledva dýcham, a tak každý deň hneď ráno utekám k oknu, aby som skontrolovala, či sa zbiehajú "barančeky" na oblohe. Dnes ráno to vyzeralo tak nádejne! Chodníky boli popršané a na oblohe sa tiahli šedé mračná, ktoré "sľubovali" dážď.


tspbananovy chlebicek 003



A tak, v dobrej nálade, som sa rozhodla, že niečo upečiem.





ČO POTREBUJETE:

60g masla na pečenie (alebo ghee)
80 - 100g kryštáľového cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
štipka soli
1 banán prezretý (pozor, nie hnilý!)
1 vajce
1/4 hrnčeka mlieka
125g hladkej múky (použila som Maida)





AKO POSTUPOVAŤ:

Banán roztlačíme vidličkou.

1


V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vymixujeme maslo s cukrom, pridáme vajíčko a znova dohladka vymixujeme. Pridáme roztlačený banán a vymixujeme.

2


Pridáme mlieko, zamiešame a nakoniec pridáme múku a vymixujeme. Môžeme pridať aj choco chips.

3



Formu vystelieme papierom na pečenie, potrieme olejom a do formy vylejeme cesto.




Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme 35 minút. Ja ho potom nechám ešte vo vypnutej rúre chvíľu.


☕️ ☕️ ☕️


A keď už bol koláčik hotový a ja som sa tešila, že si poobede na ňom zmlsneme, vypijeme teplý citrónový čaj a budeme sa pritom pozerať ako pekne prší, pozrela som z okna. Na oblohe nebolo po daždivých mrakoch ani stopy...

Aspoň, že koláč bol dobrý.


tspbananovy chlebicek 001

nedeľa 5. júna 2011

Mafiny so syrom a hráškom / Muffins with cheese and peas


Mafiny so syrom a hraskom



ČO POTREBUJETE (na 6ks mafinov):

hrsť mrazeného hrášku
voda
štipka soli

120g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky prášku do pečiva
2 ploché lyžičky jemného kryštálového cukru (caster sugar)
125ml cmaru
soľ
2 vajíčka
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžica oleja
veľká hrsť strúhaného syra (použila som Cheddar)


Mafiny so syrom a hraskom



AKO POSTUPOVAŤ:

Do hrnca dáme vodu, štipku soli a privedieme do varu. Pridáme mrazený hrášok, hneď oheň zmiernime a hrášok minútu ohrievame. Ohriaty hrášok scedíme a odložíme. 

1


V miske zmiešame múku a prášok do pečiva.

2


V druhej miske vymiešame vajíčka s cukrom...

3


... pridáme lyžicu oleja... 

4


... pridáme cmar a soľ a zamiešame. 

5


Pridáme mleté čierne korenie a zamiešame. 

6


Do múky nastrúhame syr... 

7


... pridáme hrášok a premiešame. 

8


K múke pridáme mokrú (vajíčkovú) zmes a zľahka premiešame. Cesto na mafiny sa nesmie "ubiť", mieša sa len tak, "lenivo".

9


Formu na mafiny potrieme olejom. Rúru si predohrejeme na 200st. Formu naplníme do 2/3 cestom a dáme piecť do predohriatej rúry na 25-30 minút, dozlatista. 

10

sobota 4. júna 2011

Paradajkový šalát / Tomato salad





ČO POTREBUJETE:

asi 4 veľké paradajky
soľ
1/2 lyžice olivového oleja
čerstvo zomleté čierne korenie
1/2 lyžice šťavy z limetky (alebo z citróna)
štipka cukru (nemusí byť)





AKO POSTUPOVAŤ:

Z paradajky odkrojíme preč konček, odkiaľ vyrastala stonka. Potom ju nakrájame na kocky a vložíme do misky.

Nakrájané paradajky osolíme, pridáme čierne korenie, štipku cukru, zakvapkáme olivovým olejom a šťavou z limetky a dobre premiešame.

Uložíme na 30 minút do chladničky a môžeme podávať.

štvrtok 2. júna 2011

Tulsi alebo "Svätá" bazalka (odvar / Tulsi infused water)

Tulsi alebo “Svätá bazalka” je aromatická rastlina, ktorá rastie prevažne v trópoch. Pestuje sa pre náboženské aj liečebné účely. V južnej Ázii je táto liečivá rastlina využívaná na bylinné čaje používané v Ayurvéde a má dôležité postavenie v hinduizme.

22IMG_6944


Tulsi sa v Ayurvéde používa pri prechládnutí, bolesti hlavy, žalúdočných ťažkostiach, zápaloch, ochoreniach srdca, ale aj pri rôznych otravách a malárii, hojí rany. Má tiež antioxidačné a antibakteriálne účinky, takže sa využíva aj v kozmetike na výrobu pleťových prípravkov.


Tulsi


Mne odvar z Tulsi pomohol (bez užívania antibiotík) po 3 dňoch pri dosť silnej bolesti hrdla. Stačí denne 1 šálka.



Odvar z Tulsi


Odvar z Tulsi
(na 4-6 šáliek)


ČO POTREBUJETE:

hrsť Tulsi – čerstvé listy
1 lyžička čerstvej pomarančovej kôry (nemusí byť)
2 lyžice medu
1 liter vody


Tulsi



AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky tulsi umyjeme a vložíme do litra vody spolu s pomarančovou kôrou. Privedieme k varu a varíme 1 minútu. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút lúhovať. 

Odvar z Tulsi


Odvar scedíme, necháme vychládnuť a môžeme dochutiť medom alebo palmovým cukrom (jaggery). 


Odvar z Tulsi



Ak si pestujete tulsi doma a jej kvietky vám takto zoschnú ...

22IMG_6856


.... odštiknite ich a vytraste z nich semienka. Môžete ich zasiať a vypestovať si nové rastlinky.

22IMG_6748

nedeľa 29. mája 2011

Buchtičky s nutellovou náplňou

V Mumbai som si kúpila niekoľko kuchárskych kníh. A keďže ma dnes ráno zobudila silná búrka a nevedela som čo so sebou, tak som zalistovala v jednej z nich a zarobila cesto na tieto buchtičky.


Buchticky s nutellovou naplnou



ČO POTREBUJETE:

250g hladkej múky (použila som múku Maida)
2 lyžice kryštáľového cukru
soľ (ja som použila troška soleného masla, takže soľ som v ceste vynechala)
1 a 3/4 lyžičky sušeného droždia 
2 lyžice masla izbovej teploty
2 vajíčka izbovej teploty
3 lyžice teplého mlieka

na náplň:
Nutella

na potretie:
rozšľahané vajíčko (izbovej teploty)




AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, cukor, soľ a sušené droždie, premiešame. Pridáme zmäknuté (nie roztopené) maslo a prstami ho zapracujeme do múky. Vznikne nám niečo ako mrvenička. Pridáme rozšľahané vajíčka a zamiešame do cesta. Nakoniec pridáme teplé (nie horúce!) mlieko a vypracujeme nelepivé vláčne cesto. Miesime ho rukou aspoň 5 minút.

Buchticky s nutellovou naplnou


Dno misky poprášime troška múkou, cesto do nej uložíme, jeho vrch zasa troška poprášime a zakryjeme vlhkou utierkou. Uložíme na teplé miesto a necháme 1 hod. nakysnúť. Potom si cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na okrúhlu hrubšiu placku. Tú si rozrežeme na 8 rovnakých dielov.

Buchticky s nutellovou naplnou


Postupne každý diel najprv rukou znova premiesime a potom vyvaľkáme na oválnu placku. Na placku dáme lyžicu nutelly a prstami jej okraje stlačíme, buchtičku uzavrieme poriadne, aby nám náplň nevytiekla.

Buchticky s nutellovou naplnou



Buchtičky uložíme na olejom vymastený plech kúsok od seba a necháme 30 minút nakysnúť. Rúru si zatiaľ predohrejeme na 200st. Buchtičky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predohriatej rúre 15 minút dohneda.

Buchticky s nutellovou naplnou

Buchticky s nutellovou naplnou



Hotové buchtičky posypeme práškovým cukrom. Môžete podávať na raňajky s kakaom.



Recept je z knihy Bread (the definitive guide to making bread by hand or machine) od Sara Lewis.


Buchticky s nutellovou naplnou