štvrtok 15. septembra 2011

Kuracie Tikka / Chicken tikka

A toto je už naozaj posledný recept pred odchodom :) Pomaličky už míňam suroviny, čo mám ešte v zásobách, takže už ani nemám z čoho veľmi skúšať a vymýšľať. Toto mäsko nám dnes chutilo s Hráškovým pyré, ale môžete ho podávať aj ako appetizer so Zeleným chutney, alebo ako náplň do Chapati roliek (frankies), do Pita placiek napr. s raitou.


kuracie tikka



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a pokrájané

na prvú marinádu:
soľ
1 lyžička strúhaného cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia 
1 lyžica šťavy z citróna 

na druhú marinádu:
3 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu - Dahi
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžicka Garam masala


kuracie tikka




AKO POSTUPOVAŤ:

Očistené kuracie stehná (použila som celé stehná aj s kĺbom) nakrájame a dáme do misky. Pridáme suroviny na prvú marinádu (soľ až citrónová šťava), dobre premiešame a odložíme na 2 hodiny do chladničky odležať.



Po 2 hodinkách odpočinku k mäsu primiešame suroviny na druhú marinádu (jogurt až garam masala). Mäso v marináde necháme marinovať minimálne 24 hodín a viac.



Mäso môžete napichať na špajle a ugrilovať bežne ako ste zvyknutí. Pekáč som vystlala alobalom, ktorý som potrela olejom a mäso naň v jednej vrstve rozložila.



Piecku som vyhriala na 210st. a mäso dala pod gril na 15 minút. Potom som kuracie kúsky obrátila a dogrilovala dohneda. 

Hráškové pyré / Green peas puree

hraskove pyre



ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

200ml mrazeného zeleného hrášku
voda
soľ
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica čerstvých lístkov mäty; nasekané nadrobno 
1/2 lyžice šťavy z citróna
2 lyžice nastrúhaného syru



AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme si variť vodu do hrnca. Len toľko, aby bol v nej hrášok ponorený. Keď začne vrieť, vhodíme hrášok a 2 minútky povaríme. Scedíme a dáme do misky vychládnuť.

Potom dáme hrášok do mixéra, pridáme ostatné suroviny a vymixujeme na pyré. Nakoniec do pyré primiešame nastrúhaný syr. 


Pyré sa hodí ku grilovaným mäsám, ja som ho dnes podávala s Kuracím tikka.

streda 14. septembra 2011

Lachha Paratha

Máme ešte 9 dni do odletu do Mumbai...teda ak dnešok už nepočítam, už len 8 dní 🙃 Už som nemala v pláne pridávať novê recepty, ale dnes som sa rozhodla, že urobím tieto placky a viem, že sa budú pozdávať aj vám. Tak teda ešte jeden recept pred odchodom....bude posledný? Neviem 😆


Lachha paratha


nedeľa 11. septembra 2011

Kachori

Recept na Kachori je posledný recept pred naším odchodom do Mumbai a na Slovensko. Následujúce dni strávim tešením sa, upratovaním, chystaním, balením, odmrazovaním a usmievaním sa :) Pred nami je mesiac, na ktorý som čakala celé štyri roky. Po štyroch rokoch konečne uvidím mojich najbližších a najmilších a vymrznem vo farebnom, októbrovom počasí... Po návrate nás čaká veľa zmien a sťahovanie, na čo sa však všetci celkom tešíme.

Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.





ČO POTREBUJETE (na 8ks):

Na cesto:
100g múky Maida
100g múky Atta
Soľ
2 lyžičky ghee
80ml vody (izbovej teploty)

Náplň:
25ml vody
Olej
1 lyžička rímskej rasce 
½ lyžičky feniklových semien
½ lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
Štipka asafoetida
1 zelená chilli paprička; nakrájaná nadrobno
½ lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
Soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme plnku, pretože nám musí poriadne vychládnuť.

Urad dal namočíme na 2 hodiny do ľadovej vody.




Potom ho scedíme a rozmixujeme s 25ml novej vody na kašu.




V hrnci zohrejeme trochu oleja, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Oboje necháme prasknúť a rozvinúť vôňu a chuť. Pridáme asafoetida, kurkumu, nakrájanú chilli papričku, mletý koriander a cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľu korenie oprážame.

Potom pridáme pastu z urad dalu, soľ a 100ml vody. Varíme na miernom ohni, premiešavame, kým plnka nezhustne.




Odstavíme ju z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.

♡ ♡ ♡

Do misky dáme obe múky, soľ a černušku, zamiešame.




Pridáme ghee a prstami zapracujeme do múky, aby zhrudkovatela.




Potom pridáme vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Potrieme ho olejom, necháme ho v miske, zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme odpočívať na 15 minút.




Potom cesto rozdelíme na 8 rovnako veľkých guľôčok. S každou pracujeme zvlášť.




Guľôčku v dlaniach sploštíme a potom palcami stláčame okraje, aby sme dostali malu placku, ktorá je v strede hrubšia.




Do placky vložíme náplň...




... a placku uzavrieme. Okraje placky dobre stlačíme, aby plnka nevychádzala von.




Naplnenú guľôčku necháme 10 minút oddychovať. Postupne naplníme všetky placky.




V kadhai (indický wok) si zohrejeme dostatok oleja. Kachori sa hlboko pražia-fritujú. Či je olej horúci môžeme vyskúšať kusom cesta. Po vhodení sa musí okamžite pražiť.

Keď je olej dosť horúci, zmiernime ho na strednú silu a postupne vypražíme každú placku zvlášť.

Guľôčku sploštíme dlaňou na pracovnej doske a tou časťou dlane pri palci ju opatrne stláčame po celej ploche, kým nemáme troška hrubšiu, ale nie veľmi hrubú placku. Nevaľkajte ich valčekom!!




Potom ju vložíme do oleja a chvíľku pražíme.




Keď sa začne nafukovať, obrátime ju a lyžicou pritlačíme troška. Chvíľku zasa pražíme.




Znova obrátime a zasa stlačíme. Kachori vypražíme z oboch strán dohneda.




Vypražené vyberieme na savé kuchynské obrúsky a môžeme podávať s chutney.