utorok 24. júla 2012

Panch Phoron (zmes semien)

Je to bengálska zmes piatich korenín. V tejto zmesi sa koreniny nedrvia, ani nemelú. Uchovávajú sa vcelku.

Zmes týchto semien sa používa na prípravu zeleniny, kuracieho mäsa, rýb aj šošovice. Typické použitie je v Tadka. Najprv sa tieto koreniny opražia na oleji alebo ghee, nechajú sa prasknúť a tým rozvinú svoju chuť aj vôňu. Až potom sa k nim pridajú ostatné suroviny (napr. zelenina...).





ČO POTREBUJETE:

1 lyžicu feniklových semien
1 lyžicu tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 lyžicu tmavého horčičného semienka




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky semená spolu zmiešame a uchovávame v suchej tesne uzavretej nádobe.

Ešte doplnok k receptu: po "porade" s indmi, čo pochádzajú priamo z Bengálska som bola poučená, že do tejto zmesky semien patrí tiež "radhuni", čo je výzorovo najpodobnejšie semienkam ajwain, ale nie je to to isté. Bohužial som tie semienka u nás nezohnala. Takže toto by mala byť taká základná zmeska, veď "panch" aj tak znamená 5 a to som dodržala. 
Ďalej pre východný Bengál sa používajú miesto feniklových semien semená koriandru, hovorí sa tomu Bangla - style. A ďalšie je Oriya - style, kde miesto horčičného semienka sa použije guľaté čierne korenie a toto sa používa v kucnyni štátu Odisha.


Feniklové semienka (sonf)

Senovka grécka (fenugreek)

Tmavá rímska rasca (shahi jeera)

Horčičné semienka (rai)

Černuška siata (kalonji)

pondelok 23. júla 2012

Paratha s cuketou a jarnou cibuľkou / Paratha with zucchini and spring onions




ČO POTREBUJETE (na asi 6ks):

1/2 stredne veľkej cukety
4 stonky jarnej cibuľky 
soľ
1/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia (nemusí byť)
1/2 lyžičky garam masala
1 lyžica ghee (alebo olej)
2-3 lyžice vody
múka Maida podľa potreby (alebo môžete použiť celozrnnú múku Atta)






AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky nastrúhame najemno cuketu. Pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Ďalej pridáme soľ, garam masala, chilli korenie, ghee a vodu. Poprášime múkou a zamiešame vareškou. Postupne po trochách pridávame múku, až kým sa nám cesto nelepí a môžeme ho rukou vypracovať na vláčny, nelepivý bochníček. Cesto uložíme do misky, ktorú poprášime múkou a zakryjeme ho. Necháme odležať asi 1 hodinu.

01



Potom si cesto rozdelíme na rovnaký počet dielov. S každým pracujeme zvlášť.

Dáme si zohriať panvicu. Vezmeme časť cesta a v dlaniach urobíme guľôčku. Sploštíme ju a obalíme v múke. Vyvaľkáme tenkú placku. Placku opečieme z oboch strán na panvici do hneda. Často obraciame.

02



Hotovú placku si môžeme potrieť maslom alebo s ghee a podávame s chutney.

nedeľa 22. júla 2012

Vajíčkový šalát / Egg salad

Recept ma zaujal na Vareche. Urobila som pár zmien, preto ho vkladám aj sem na blog. 

Možete ho jesť len tak samotný, vychladený alebo si k nemu dať čerstvú bagetu.





ČO POTREBUJETE:

4 vajíčka uvarené nie celkom natvrdo; varte ich asi 6 minút
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/4 lyžičky chilli vločiek
1 lyžička šťavy z citróna
1 lyžica olivového oleja
1/4 lyžičky drvenej rímskej rasce (môžete vynechať)
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
hrsť nasekanej zelenej časti jarných cibuliek



AKO POSTUPOVAŤ:

Uvarené vajíčka necháme vychládnuť, ošúpeme a pokrájame na štvrtiny pozdĺžne. Všetko vložíme do misky a vidličkami zľahka poprehadzujeme. Dáme na pol hodiny do chladničky a môžeme podávať.


pondelok 16. júla 2012

Kuracie s cuketou a kešu orieškami (A náš nový domov.)

Posledný víkend sme mali sťahovací a upratovací. Konečne sme v meste a nemusíme chodiť denne autom jednu hodinu do školy a jednu hodinu zo školy. Byt je vzdušný a nepotrebuje ani klimatizáciu, čomu sa veľmi teším, pretože sme z nej len chorí boli. A toto je naše nové hniezdočko..





Deťom sa tu veľmi páči 🥰

Kuracie s cuketou a kesu orieskami (A nas novy domov.)


Školu máme len 5 minút chôdze od domu. Dnes ráno sme v kľude vstali, naraňajkovali sa a prechádzkovým krokom šli do školy. 

Sanabka sa doma okupkala, urobili sme úlohy (už píšeme číslo 2), naobedovali sa a potom len hovkali a čakali na Salonku, ktorá chodí zo školy o 16.00hod. Zvonček zo školy bol počuť až k nám domov. Z budovy vybehli deti, nastupovali do autobusov a auto-rikší.

Kuracie s cuketou a kesu orieskami (A nas novy domov.)


A naša Salonka pekne peši.

Kuracie s cuketou a kesu orieskami (A nas novy domov.)




Dnešný recept vznikol v rámci "čistenia" chladničky pri sťahovaní. Ani som si ho nezapisovala, išlo to do hrnca všetko od oka, ale skúsim aspoň približne, čo si pamätám, pretože z toho nakoniec bol veľmi dobrý obed.


kuracie s cuketou a kesu orieskami 010



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná s kĺbom; vykostené a pokrájané na väčšie kúsky 
asi 3 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1 lyžička garam masala

1 lyžica masla
1 veľká červená cibuľa; pokrájaná nadrobno
asi 5 strúčikov cesnaku; pokrajáné nadrobno
1 väčšia paradajka; pokrajáná nadrobno
veľká hrsť kešu orechov; podrviť tĺčikom na mäso, ale aby vám zostali aj väčšie kúsky 
soľ
1 plochá lyžička mletej sladkej papriky
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 
1/2 cukety; pokrájaná nadrobno
asi 50ml vody
150ml sladkej smotany
asi 1 lyžička kukuričného škrobu na zahustenie



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso umyjeme a pokrájame na väčšie kúsky. Vložíme ho do misky, pridáme jogurt a garam masala a necháme ho marinovať v chladničke aspoň 1 hodinu.

Kešu orechy si trocha podrvíme. V hrnci zohrejeme maslo. Pridáme cibuľu, cesnak a popražíme do mäkka. Pridáme kešu orechy a nakrájanú paradajku. Restujeme, kým paradajka nezmäkne.

Potom vložíme kuracie mäso, ktoré sa marinovalo. Osolíme, podlejeme troškou vody, pridáme sladkú mletú papriku, sušenú senovku grécku a nakrájanú cuketu. Oheň zmiernime a mäso varíme pod pokrievkou 30 minút.

Potom pridáme sladkú smotanu, premiešame. Nakoniec povrch poprášime kukuričným škrobom a dobre zamiešame. Necháme prevrieť, aby sa omáčka zahustila.

Podávame s dusenou ryžou.

utorok 10. júla 2012

Toor dal chilla

Dnes sme sa zobudili do príjemného rána. Vzduch bol svieži a na oblohe plávali potrhané mraky.


toor dal chilla 022



V noci bola silná búrka so silným vetrom, takmer ako keby sa prehnal cyklón. Oknami lomcovalo a vietor hviždal pomedzi škáry. Odnieslo to prádlo, ktoré som deň pred tým zavesila neskoro a nestihlo do večera preschnúť. A tak som ho nechala na šnúrach aj cez noc... ráno som našla pár kúskov v mokrom piesku, tak môžem prať nanovo 🙃 Cestou do školy sme sa brodili cez niekoľko veľkých kalúž na ceste, našťastie záplavy z toho nie sú.

toor dal chilla 026



Dnes ráno som robila na raňajky placky prípravou podobné Dosa plackám. Rozdiel je v tom, že cesto nie je z ryže, ale zo šošovice. Môžete podávať s vašim obľúbeným chutney. (Pôvodne sa placky Chilla robia z lúpaného Moong dal a pôvodný recept sa volá "Moong dal chilla", ja som moong dal nemala, ale placky sú aj tak výborné.)


toor dal chilla 019




ČO POTREBUETE (na 11ks):

200ml Toor dal
50ml Urad dal
soľ
voda podľa potreby

ghee
karí lístky 
1/3 lyžičky Ajwain
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy


toor dal chilla 014




AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal a Urad dal si namočíme na 2 hodiny vo vode.

1



Potom ich prepláchneme v čistej vode a s trochou novej čistej vody a soľou rozmixujeme na cesto, ktoré má konzistenciu asi ako na palacinky (alebo Dosa).

2



V menšom hrnci zohrejeme trocha ghee. Pridáme ajwain, rímsku rascu a kurkumu. Necháme semienka chvíľku popražiť, aby zavoňali. Pridáme nasekané karí lístky a necháme ich prasknúť (čo je hneď).

4



Toto (volá sa to Tadka) vlejeme spolu s ghee do pripraveného cesta a zamiešame. Cesto necháme aspoň 15 minút postáť. Potom ak treba, môžeme ho zriediť ešte vodou, lebo postátím môže zhustnúť troška.

5



Panvicu si rozpálime. Oheň zmiernime. Naberačkou vylejeme cesto na panvicu a oblou časťou naberačky cesto krúživým pohybom od stredu rozotrieme na placku (ako pri Dosa). Na okraje placky nakvapkáme troška oleja.

6



Opečieme z oboch strán do hnedkava.




A dnes ráno som mala aj diváka pri fotení placiek 🐕 To je náš túlavý psík, čo chodí do liahne na obed a u nás pri dverách spáva.

toor dal chilla 016