streda 27. marca 2013

Vestigia - školské predstavenie (marec 2013)

Tak ako aj minulý rok, aj tento rok sa konalo školské predstavenie na záver roka. Deti predviedli tance, aj zaspievali, zabavili sa a zožali veľký potlesk. Predstavenie sa nieslo v rovnakom duchu ako minulý rok. Tance ukázali kultúru rôznych štátov Indie a zároveň predstavili rôzne náboženstva.


Tu je aspoň malá ukážka v obrázkoch a niekoľko videí.


1
pred odchodom do školy, sa deti museli posilniť :)


Myslím, že obrázky školy, kam chodia deti som ešte nedávala na blog. Tak ukážka indickej školy pre deti zo strednej vrtvy.

3
recepcia


4
tu rodičia čakajú deti, pretože do areálu školy nikoho nevpustia počas vyučovania; veľké okno slúži na preberania obedárov od rodičov


5
areál školy


6



Po úpravách areálu sa s hodinovým meškaním konečne začal program. Začiatok programu zahájili najmenší. Dostali absolventské "vysvedčenia" :)

1vestigia 2013 010





1vestigia 2013 012


1vestigia 2013 015
nás mladší miláčik






Potom nasledoval program... tance, spev....

1vestigia 2013 021
tu tancuje naša Salonka






1vestigia 2013 030


1vestigia 2013 031






1vestigia 2013 035






1vestigia 2013 040


1vestigia 2013 046






1vestigia 2013 049






1vestigia 2013 060
Sanabka bola za kravičku.







1vestigia 2013 062
areál školy počas vystúpení


Na záver sa podávala večera, ale my sme odišli trocha skôr, lebo doma nás čakala naša štvornohá láska.


Ďalší školský rok za nami a prázdniny pred nami...

utorok 26. marca 2013

Happy HOLI !!!!

Holi je indický festival - oslava farieb. Viac o jeho histórii sa dočítate tu.



1holi 003


1holi 008


1holi 009


1holi 010


1holi 014


1holi 016


1holi 019


1holi 020


1holi 021


1holi 023


1holi 027


1holi 030


1holi 032
aj ja som schytala od susediek :)



pondelok 25. marca 2013

Kande Pohe / Rice flakes with onion / Ryžové vločky s cibuľou

Kande Pohe sú typické raňajky indického štátu Maharashtra. Bežne sa podávajú v rodine môjho manžela. Dobre zasýtia, sú ľahko stráviteľné a dodajú telu energiu hneď z rána (vhodné pre deti). 

Ryžové vločky sa dajú kúpiť v rôznych hrúbkach, od toho potom závisí doba ich namočenia. Tenké vločky stačí len prepláchnuť. Názov jedla v doslovnom preklade znamená "cibuľa a ryžové vločky".





ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

100g ryžových vločiek (použila som hrúbku 3S thick Pohe/Poha)
voda na ich prepláchnutie

olej (arašídový alebo slnečnicový)
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce (jeera)
1/4 lyžičky asafoetida (hing)
2 stredne veľké červená cibule
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
soľ
čerstvá koriandrova vňať
čerstvý strúhaný kokos
šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžové vločky aspoň 2-3krát prepláchneme. Necháme ich chvíľočku namočené. Potom vodu scedíme (trocha ich stlačíme, akoby vyžmýkame, ale rukou pretrasieme, aby nezostali v hrči). Vločky necháme v miske, prikryjeme ju a odložíme do ďalšieho použitia.

0

prepláchnuté pohe


V kadhai alebo v hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a asafoetida, necháme ich prasknúť a rozvoňať.



Pridáme nakrájanú cibuľu (buď na pásiky alebo nadrobnučko), soľ a restujeme na miernom ohni dohnedkava.



Potom pridáme nakrájanú čili papričku a karí lístky, premiešame. Hneď pridáme mletú kurkumu a premiešame. Necháme restovať ďalšie 2 minúty.



Potom pridáme ryžové vločky a premiešame. Panvicu prikryjeme a fliačky na miernom ohni necháme asi 2 minúty. Znova premiešame, len ich tak prehadzujeme. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a fliačky necháme pod pokrievkou odpočinúť asi 5 minút.



Servírujeme na tanier, kde ich posypeme troškou čerstvého koriandru, troškou čerstvého strúhaného kokosu, pokvapkáme citrónom a ak chceme pridáme na oleji opražené arašidy (ja som ich nepoužila).

Podávame čerstvé a teplé.




štvrtok 21. marca 2013

Pečená brokolica / Oven roasted broccoli


Pečená brokolica



ČO POTREBUJETE:

2 menšie brokolice
soľ podľa chuti
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 plná lyžička Tandoori masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
olivový olej
8-10 strúčikov cesnaku (záleží na ich veľkosti)


Pečená brokolica



AKO POSTUPOVAŤ:

Brokolicu umyjeme pod tečúcou vodou a vysušíme. Rozrobíme na ružičky. Hlúby odložíme a môžeme použiť do nejakého zeleninového subzi alebo do nátierky.

Pečená brokolica


Brokolicové ružičky dáme do misky, osolíme, pridáme všetky koreniny a polejeme asi 2 lyžicami oleja. Dobre premiešame. 

1pecena brokolica 005


Pekáč vystelieme papierom na pečenie alebo alobalom a brokolicu naň uložíme v jednej vrstve. Posypeme nakrájaným cesnakom.

Pečená brokolica


Rúru predohrejeme na 180st. a brokolicu v nej pečieme asi 20 minút. 


Takto upečenou brokolicou sme si naplnili Čapati, pokvapkali domácim Dahi, zrolovali a mali ako ľahkú večeru. 

Môžeme ju použiť aj ako náplň do sendvičov, chlieb naplnení brokolicou a syrom opečieme na panvici na masle z oboch strán do zlatista. 

A môžeme ju použiť aj ako prílohu.


Pečená brokolica

piatok 15. marca 2013

Cícerovo - mrkvová nátierka / Chickpeas and carrot spread

(Menej jogurtu.)


ČO POTREBUJETE:

hrnček uvareného cíceru
1 väčšia mrkva
2 lyžice bieleho odtečeného jogurtu (grécky hustý jogurt)
soľ
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
mleté čierne korenie 


IMG_7866
(Viac jogurtu.)


AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme, ráno prepláchneme a dáme uvariť do mäkka. Použila som tlakový hrniec, v ktorom to trvá asi 20 minút od natlakovania. Uvarený cícer scedíme a odložíme bokom vychladnúť. (Ja som použila cícer, ktorý som si uvarila na karí. Uvarila som si trocha viac a z neho odobrala, koľko som potrebovala.)

Mrkvu očistíme a uvaríme do mäkka, asi 15 minút. Vodu z mrkvy si odložíme.

Cícer a mrkvu rozmixujeme s asi 1 lyžicou vody z mrkvy a rímskou rascou. Dáme zmes do misky, pridáme soľ, mleté čierne korenie, jogurt a dobre vymiešame. 

Dáme na 1 hodinu do chladničky odležať a potom podávame s chlebom alebo s pečivom.

streda 13. marca 2013

Drzá ako opica

Určite poznáte výraz "drzá ako opica". Ten, kto ho vymyslel, vedel o čom hovorí. Nie nadarmo sa drzosť prirovnáva práve k opici.

V našom susedstve sa usadila opičia rodinka. Najprv som vídavala len 3 členov. Chodili až k nám na balkón, ale keďže tam odpadkový kôš nedávam, nič nenašli a chodiť prestali. Neskôr, cestou zo školy som zaregistrovala pri školskom oplotení až 8 členov skupiny. Niektoré opice sa odvážili priblížiť až k malému obchodíku, ktorý tu máme.


opice1
(pohľad z môjho bočného balkóna)


Raz, keď som šla zo školy so Sanabkou, zastavila som sa v obchodíku kúpiť múku a banány. A tie potvory asi hneď banány zacítili. Prebehli cez cestu a začali sa obšmietať, vyliezli na stromy a sledovali. Keď sme kráčali po cestičke z obchodu, jedna malá zlatá opička sa pustila pomaly za nami. Urobila som na ňu "hush". V tom momente zo stromu skočila veľká, nasr*** dena opica, vycerila na mňa zuby, vydala čudný zvuk a už aj išla skočiť (no dobre, možno preháňam, ale bola v pozícii "ešte krok a si o hlavu kratšia!"). Rýchlo som po nich hodila banán, zobrala Sanabku na ruky a utekala preč. Ešte, že som to mala domov blízko.

Nuž a dnes ráno pozerám na balkón, sedeli tam dve opice, v rukách držali moje kolíčky na prádlo a keď som sa pohla a zbadali ma, rýchlo vzali ešte pár kolíkov a zdrhali preč. Načo im budú kolíky?? Budú sa kúpať a potom sa niekde usušia ako psíček a mačička?



Z tohoto vyplýva ponaučenie: "Nehádžte opiciam banán, lebo vám prídu ukradnúť kolíky na prádlo."




opice2

Cvikľa s tymiánom / Beetroot with thyme

Cvikla s tymianom



ČO POTREBUJETE:

2ks stredné veľké cvikle
voda na ich uvarenie
olej olivový
1 väčšia červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie 
sušený tymián


Cvikla s tymianom



AKO POSTUPOVAŤ:

Cviklu umyjeme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka (asi 20 minút od natlakovania).  Uvarenú necháme vychladnúť. Ošúpeme ju a pokrájame na menšie kúsky.

V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme do hnedkava. 

1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 024


Potom pridáme nakrájanú cviklu, soľ, mleté čierne korenie a tymián a restujeme ďalšie 3 minúty. Občas premiešame. 

1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 037