ČO POTREBUJETE (na 3 - 4 porcie):
1/2kg čerstvých kreviet (vannamei - white leg shrimp)
na marinádu:
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžička strúhaného cesnaku
1 lyžička mletej kurkumy
soľ
4 lupienky Kokum
na pastu:
200ml hrnček čerstvého strúhaného kokosu
1 lyžica koriandrových semien
1 lyžica rímskej rasce
1/2 lyžičky guľatého čierneho korenia
8 klinčekov
kúsok škorice
5 kašmírskych sušených chilli papričiek (alebo 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia)
5 strúčikov cesnaku
na karí:
olej
niekoľko karí lístkov
2 zelené chili papričky
1 veľká červená cibuľa
2 stredne veľké paradajky
soľ
100ml kokosového mlieka
voda podľa potreby
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety očistíme a dáme do misky.
Pridáme suroviny na marinádu. Premiešame a necháme pol hodiny v chladničke odležať.
Suroviny na pastu dáme do mixéra a s použitím vody vymixujeme na pastu.
Potom v hrnci zohrejeme olej. Pridáme karí lístky, zelené chili papričky a chvíľu popražíme.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Trocha ju osolíme, aby sme urýchlili proces a aby neprihorela.
Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme na miernom ohni asi 10min., občas premiešame.
Pridáme pastu a vodu a karí privedieme k varu. Potom oheň zmiernime a pod pokrievkou povaríme 15min. Občas premiešame.
Potom pridáme kokosové mlieko, vodu na úpravu konzistencie (ak treba), namarinované krevety (spolu s kokum) a povaríme 8 - 10min.
Nakoniec dochutíme soľou ak treba (pozor, solili sme krevety aj cibuľu), vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.
Karí podávame so sparenou ryžou a ďalšou prílohou ako napríklad smaženými krevetkami.