sobota 21. septembra 2013

Methi Muthia


22methi muthia 013



ČO POTREBUJETE (na 7ks):

1/2 hrnčeka cícerovej múky Besan
soľ podľa chuti
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
čerstvá senovka grécka - lístky 
voda podľa potreby (alebo nesladený biely jogurt)

olej na vysmážanie



22methi muthia 016



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som senovku, ktorú som si sama vypestovala.

22methi muthia 005


Do misky dáme múku, korenia, cukor, soľ a nasekané lístky senovky gréckej (nepoužite stonky).

22methi muthia 006

22methi muthia 007



Ďalej pridáme vodu alebo jogurt a vymiesime cesto.

22methi muthia 008


Cesto rozdelíme na rovnaké diely a vymodelujeme malé valčeky.

22methi muthia 010


V hlbokej panvici zohrejeme olej (valčeky budeme fritovať). Keď je dostatočne horúci valčeky v ňom vysmažíme dohnedkava - zlatista.

22methi muthia 012

Podávame s chutney.


Tip: Ak nechcete vysmážať, valčeky môžete upariť. Do hrnca dáme vodu. Keď sa začne variť, položíme naň hrniec na parenie, ktorý má na dne dierky. Potrieme ho olejom a uložíme naň valčeky. Vrchný hrniec prikryjeme pokrievkou a na stredne silnom ohni paríme 10-20 minút. Záleží od veľkosti valčekov. Uparené valčeky nakrájame na hrubšie kolieska a opečieme ešte na panvici potretej olejom, aby mali troška akoby chrumavú kôrku.

štvrtok 19. septembra 2013

Polievka z baranieho mäsa a zeleniny


22polievka z baranieho masa a zeleniny 015


ČO POTREBUJETE:

260g baranieho mäsa (netuším, ktorá časť to bola, mali to ako "curry cuts" a môžete pridať aj špikovú kosť)
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kúsok zelenej papriky
3-4 kapustové listy
3 väčšie mrkvy
1 bobkový list
niekoľko zrniek čierneho korenia
soľ
voda



AKO POSTUPOVAŤ:

Pravdepodobne nepostupujem ako by sa malo (použite aj kosti so špikom a najprv ich upečte v rúre, až potom s nimi do polievky; rovnako aj orestovať zeleninu najprv...). 

Všetko očistíme a vložíme to do hrnca. Zalejeme vodou a dáme variť. Keď voda zovrie, oheň zmiernime a na slabšom ohni, pod poodchýlenou pokrievkou polievku varíme hodinu až hodinu a pol.

(Ak chete, nakoniec si ju môžete posypať nasekanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a pokvapkať citrónom.)

22polievka z baranieho masa a zeleniny 008

Nejde o žiaden gurmánsky recept, je to polievka, ktorá je výborná pri chorobách, keď hrozí dehydrovanie a nič nechutí. Vtedy je záchranou tento recept. Dnes zachraňoval tiež, moju chorú Salonku.

Určite by som si vedela predstaviť aj inú koreňovú zeleninu v tejto polievke, ale bohužiaľ nie je dostupná u nás. Kľudne si pridajte aj petržlen a zeler.

sobota 14. septembra 2013

ISKCON chrám

ISKCON je medzinárodná spoločnosť pre Krishnovo vedomie. Dnes som bola s deťmi v ISKCON chráme v Nellore. Zaniesli sme oblečenie, ktoré rozdajú deťom v núdzi (okrem iného tam tiež dávajú jedlo ľuďom v núdzi) a chvíľku sme strávili obzeraním obrazov, ktorými je chrám vyzdobený. Pri odchode z chrámu sme dostali Prasad. Tu je malá ukážka:


22iskcon 025


22iskcon 021


22iskcon 002


22iskcon 004


22iskcon 005


22iskcon 006


22iskcon 007


22iskcon 008


22iskcon 009


22iskcon 010


22iskcon 011


22iskcon 012


22iskcon 015


22iskcon 016


22iskcon 017


22iskcon 018


22iskcon 019


22iskcon 020


22iskcon 013


22iskcon 023

Rajma Sundal


22rajma sundal 028


utorok 10. septembra 2013

Krevetové pulao / Prawn pulao


22krevetove pulao 032



ČO POTREBUJETE:

300ml ryže Basmati
450ml vody
soľ

2 lyžice ghi
1 ázijský bobkový list (Tej patta)
1 lyžička rímskej rasce (Jeera)
2 hnedé kardamómy 
kúsok škorice

1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
(alebo 1 plnšia lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
2 menšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
čerstvá koriandrová vňať 


22krevetove pulao 030



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety si očistíme.

22krevetove dum dum 019


Uvaríme si ryžu podľa tohoto návodu.

22krevetove pulao 009


Vo woku (kadhai) zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu, bobkový list, kardamóm a škoricu. Chvíľočku necháme rozvoňať.

22krevetove pulao 003


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný zázvor a cesnak. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a je mierne do hneda.

22krevetove pulao 005


Pridáme nadrobno nakrájané paradajky, chilli korenie a kurkumu. Restujeme, kým paradajky nezmäknú, až sa rozpadávajú.

22krevetove pulao 008


Potom pridáme očistené krevety, osolíme a restujeme asi 6 minút.

22krevetove pulao 015

22krevetove pulao 016


Potom pridáme predvarenú ryžu a premiešame. 2 minútky opekáme, premiešavame. Nemiešame príliš búrlivo, aby sme ryžu "nepolámali".

22krevetove pulao 020


Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a necháme 10 minút pod pokrievkou uležať.

22krevetove pulao 022




Ako čistiť krevety: