streda 12. marca 2014

Mooli subzi


22IMG_8731


ČO POTREBUJETE:

1/3 lyžičky mletej kurkumy
voda na uvarenie reďkovky

trocha oleja
1/2 lyžičky rímskej rasce
štipka asafoetida
niekoľko karí lístkov 
1 lyžicka čerstvo strúhaného zázvoru
4 strúčiky cesnaku, nastrúhané 
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 plná lyžica čerstvého strúhaného kokosu



22IMG_8735


AKO POSTUPOVAŤ:

Reďkovku očistíme (okrájame) a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ju do hrnca s vodou a kurkumou. Vodu privedieme k varu a reďkovku varíme 7 minút. Potom ju scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


V panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a asafoetida; rascu necháme prasknúť a rozvoňať. Oheň zmiernime, pridáme karí lístky. Ďalej pridáme strúhaný zázvor a cesnak a chvíľku restujeme. Keď cesnak zavonia pridáme predvarenú reďkovku, osolíme a premiešame.

2


Ďalej ihneď pridáme mletý koriander a chilli korenie, premiešame. A nakoniec pridáme strúhaný kokos, premiešame a minútku ešte restujeme.

3


Tento rozpis je pre 2 osoby, ak jedlo podávate s ryžou, karí a Chapati. Pre jednu osobu ak ho podávate len s Chapati.

pondelok 10. marca 2014

Biela redkovka - Daikon redish - Mooli

Slovo Daikon pochadza z dvoch japonskych slov: Dai (co znamena velky) a Kon (co znamena koren).
Existuju tri rozne tvary redkoviek- okruhle, ovalne a valcove. Daikon pochadza zo Stredomoria a odtial boli tieto redkovky privezene do Ciny a Japonska. Vacsina bezne dostupnych cinskych redkoviek je biela, ale niektore su aj zltkaste, zelene alebo cierne.


22IMG_8476


Pestovanie:
Pestovanie je rovnake ako u beznych redkoviek. Daikon redkovky su vacsie a potrebuju viac priestoru a dlhsie vegetacne obdobie. Vysievaju sa v neskorej zime alebo skoro na jar.


Ako nakupovat a skladovat:
Tak ako u inej korenovej zeleniny aj biele redkovky skontrolujte, ci nie su prasknute, flakate a musia byt pevne. Skladovat ich mozete v plastovyh vreckach alebo dobre uzavretych nadobach v chladnicke.


Pouzitie:
Je to univerzalna zelenina, ktoru mozno jest surovu v salatoch alebo nakrajanu na pruzky alebo cipsy na ozdobenie mis. Moze sa pouzit na stir fry, mozete ju grilovat , piect, varit, dusit, nalozit do nalevu (tak ako kapustu), pouzit ako napln placiek, ci na samosy alebo pridat do polievok. Listy z tejto redkovky su tiez jedle. Su bohate na vitamín C , beta karoten , vapnik a zelezo.
Tajomstvo japoncov na pripravu daikov redkoviek spociva v tom, ze pouzivaju vodu, v ktorej sa macala ryza. Tato voda udrzi bielu farbu redkovky a eliminuje jej horkost a ostrost.


Biela redkovka / Daikon / Mooli


Vyziva:
Redkovky su bohate na vitaminy ako:
  • vitamin C - je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • folat
  • cholin - vitamin B8. Je to zakladny stavebny kamen acetylcholinu, co je zakladny neurotransmiter (prenasac vzruchovej informacie medzi nervovymi bunkami) v ludskom organizme.

a mineraly:
  • vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti. Je nenahraditelny pre funkciu buniek, svalove stahy, prenos nervovych impulzov a zrazanie krvi.
  • fosfor - je dolezitou sucastou struktury kosti, zubov a membran.
  • sodik
  • draslik
  • selen - posilnuje imunitny system
  • horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.

Biela redkovka / Daikon / Mooli


Zdroj informacii:
http://whatscookingamerica.net/DaikonRadish.htm
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2607/2
http://www.okzdravie.sk

nedeľa 9. marca 2014

Fazulova natierka


22IMG_8538


CO POTREBUJETE:

125g susenej fazule (pouzila som Rajma)
vodu na jej namocenie a uvarenie
1 vacsia paradajka
3 velke struciky cesnaku
olivovy olej
sol
mlete cierne korenie
par kvapiek citronovej stavy
struhany syr (pouzila som "indicky cheddar")
trocha cerstvej koriandrovej vnate



22IMG_8541



AKO POSTUPOVAT:

Fazulu na noc namocime. Rano vodu zlejeme, fazulu dame do hrnca a zalejeme novou vodou (mozete pridat jeden bobkovy list). Fazulu uvarime domakka. Mozeme ju aj rozvarit. Uvarenu fazulu scedime a vodu z nej si odlozime. Nechame ju vychladnut.

22IMG_8511


V panvicke zohrejeme olivovy olej, pridame nakrajanu paradajku a asi minutu restujeme na stredne silnom ohni. Potom pridame nakrajany cesnak a asi 5 minut restujeme na miernom ohni. Tuto zmes tiez nechame vychladnut.

Potom uvarenu fazulu rozmixujeme s paradajkovou zmesou pomocou trosky vody z fazule. Rozmixovanu natierku dame do misky.

1


Pridame sol, mlete cierne korenie a par kvapiek citronovej stavy. Premiesame.

22IMG_8533


Pridame struhany syr a premiesame.

22IMG_8534


Nakoniec pridame nasekanu koriandrovu vnat a premiesame. 

22IMG_8535


Najlepsia je odlezana a vychladena. Podavame napriklad s bagetou. 




Inspiroval ma tento recept, ktory som si upravila.

sobota 8. marca 2014

Taky maly indicky "jarmek"

Pri skole na ihrisku nam rozostavili drevene palice, urobili konstrukcie, na ktore natiahli platno a svetla a vznikli tam provizorne stanky. Najprv som si myslela, ze mozno nejaky skolsky program sa bude konat, ale nezdalo sa mi to, kedze buduci tyzden su v skole zaverecne koncorocne testy a program na ukoncenie skolskeho roka je naplanovany az na koniec marca. Nakoniec som zistila, ze ziaden skolsky program, ale bazaar. Zatial je len niekolko obchodikov funkcnych, som si ista, ze zajtra (v nedelu) pride vela ludi a bude tlacenica. Tak som vyuzila tieto prve dni, ked sa este len predavaci usadzaju a rozkladaju tovar a bola som urobit aspon par fotiek.


22IMG_8660


22IMG_8657


22IMG_8655


22IMG_8656


22IMG_8659


22IMG_8667


22IMG_8666


22IMG_8668


22IMG_8669


22IMG_8670


22IMG_8672

pondelok 3. marca 2014

Mooli Paratha

Placka s bielou reďkovkou. V tomto recepte je ťažko písať nejaké presné množstvá. Takže napíšem len suroviny a ostatné podľa chuti a potreby. Môžete tiež zvoliť dva rôzne postupy. Buď reďkovku vyžmýkať a použiť jogurt (šťavu z nej použiť napr. pri dusení inej zeleniny, nevyhadzovať), alebo nežmýkať a použiť ju ako lepidlo cesta. Takže tu je recept a postup, ktorý som zvolila ja.



22IMG_8493


ČO POTREBUJETE:

biela reďkovka - mooli, daikon
soľ
čerstvá koriandrová vňať
garam masala
na jednu reďkovku som dala  1 lyžicu nesladeného jogurtu
múka podľa potreby (použila som Atta múku)
ghee na potretie placiek



22IMG_8495


AKO POSTUPOVAŤ:

Reďkovku očistíme a nastrúhame najemno. Osolíme a necháme chvíľu postáť. Potom vyžmýkame a šťavu z nej si odložíme pre ine použitie.

1


K nastrúhanej reďkovke pridáme čerstvú, nasekanú koriandrovú vňať, korenie garam masala a premiešame. Ďalej pridáme jogurt a premiešame.

2


Potom pridávame po trochách múku a miesime, kým nevznikne nelepivé, ale nie tuhé cesto. Cesto necháme v miske pod čistou kuchynskou utierkou pol hodiny postáť.

22IMG_8482


Potom si cesto rozdelíme na rovnako veľké diely.  Ja som rozdelila z tohoto množstva na 4ks. Vymodelujeme guľôčky a s každou pracujeme zvlášť, postupne.

Guľôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke. Vyvaľkáme na tenkú placku. Panvicu si dáme poriadne rozhorúčiť. Na horúcu panvicu položíme placku a na stredne silnom až silnejšom ohni chvíľočku opekáme z jednej strany, obrátime - opekáme z druhej strany chvíľku, zasa obrátime... takto ju často obraciame, až kým nie je placka opečená z oboch strán dohnedkava. 

22IMG_8483

3


Opečenú placku potrieme s ghee. Placky uložíme do čistej kuchynskej utierky, kým ich nepodávame. Môžeme k nim podávať chutney. Zvyčajne sa jedia na raňajky.
 



 Biela reďkovka - Mooli.

22IMG_8476