pondelok 16. júna 2014
pondelok 9. júna 2014
Placky Dosa s jarnou cibuľkou
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
1 pohár krátkozrnnej ryže
1/4 pohára urid dal
niekoľko semienok senovky gréckej
1 pohár instantných ovsených vločiek
soľ
voda
štipka prášku do pečiva
zelená časť jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu a urid dal prepláchneme. Zalejeme vodou, prihodíme niekoľko semienok senovky gréckej a necháme namočené minimálne 6 hodín. Najlepšie cez noc.
Potom ryžu s urid dalom, semienkami senovky, ovsenými vločkami a troškou vody rozmixujeme na polohusté cesto. Pridáme zelenú časť jarných cibuliek a znova premixujeme.
Cesto dáme do misky, pridáme štipku prášku do pečiva, soľ a premiešame. Misku zakryjeme čistou utierkou a cesto necháme odpočívať - fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)
Ďalej pokračujeme v príprave placiek ako pri Dosa. Opekáme na suchej panvici z jednej strany.
Podávame s obľúbeným chutney.
nedeľa 8. júna 2014
Makhana (lotosové semená) ako snack / Makhana snack
ČO POTREBUJETE:
2 hrnčeky lotosových semien (makhana)
olej
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
štipka asafoetida
2 zelené chilli papričky
15-20ks karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, chilli papričky a asafoetida. Necháme rascu rozvoňať. Potom pridáme karí lístky a necháme prasknúť.
V
hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, chilli papricy a
asafoetida. Nechame rascu rozvonat. Potom pridame kari listocky a
nechame prasknut. - See more at:
http://akochutimasala.blogspot.in/2014/06/makhana-lotosove-semena-ako-snack.html#sthash.KAL6BPWO.dpuf
V
hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, chilli papricy a
asafoetida. Nechame rascu rozvonat. Potom pridame kari listocky a
nechame prasknut. - See more at:
http://akochutimasala.blogspot.in/2014/06/makhana-lotosove-semena-ako-snack.html#sthash.KAL6BPWO.dpuf
Ďalej pridáme mletú kurkumu a prehrejeme.
Ihneď pridáme lotosové semená a soľ, premiešame a na miernejšom ohni restujeme za občasného premiešania asi 2-3 minúty.
Podávame teplé, ihneď ako snack.
štvrtok 5. júna 2014
Hrachový "Hummus" / Green peas "hummus"
ČO POTREBUJETE:
1 hrnček (200ml) čerstvo vylúskaného hrachu
voda na blanšírovanie hrachu + soľ
2 strúčiky cesnaku (pre viac štiplavý hummus, dajte 4 strúčiky)
20 lístkov bazalky
2 lyžice tahini (vyrobte si ju doma), alebo lyžica namočených a s trochou vody rozmixovaných kešu
šťava z 1 baby citróna (alebo 2 lyžice šťavy z citróna)
soľ podľa chuti
chilli vločky (nemusia byť)
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
AKO POSTUPOVAŤ:
Čerstvý hrach si vylúskame.
Vylúskaný hrach 2 minútky povaríme v osolenej vriacej vode, odkiaľ ho preložíme do ľadovej vody (blanšírujeme).
Potom hrach dáme do mixéra. Pridáme cesnak, lístky bazalky, šťavu z citróna, tahini (alebo kešu pastu), chilli vločky a všetko rozmixujeme dohladka. Hummus preložíme do misky.
Do hummusu pridáme troška soli a drvenú rímsku rascu na dochutenie. Dobre premiešame a môžeme podávať.
My ľúbime hummus vychladený a s pečivom.
utorok 3. júna 2014
Rascový posúch bez kysnutia
ČO POTREBUJETE (na 1 posúch):
300g bielej múky (maida)
100g celozrnnej múky (atta)
soľ
1 plochá lyžička prášku do pečiva
rímska rasca
ľanové semienka
1 lyžica oleja
300ml minerálky (sódovky)
AKO POSTUPOVAŤ:
V miske zmiešame všetky suché suroviny. Pridáme minerálku a olej a zamiesime cesto.
Plech môžeme vystlať papierom na pečenie, poprášime ho múkou a cesto naň rukou roztlačíme na hrubšiu placku. Placku pokvapkáme troškou vody.
Posúch pečieme v predohriatej rúre na 200st. asi 25 minút. Hotový vyberieme z rúry a pokropíme troškou vody. Necháme na mriežke vychládnuť.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)