utorok 17. júna 2014

Rasedar Baigan / Brinjals cooked with coconut milk.

Rasedar znamená, že karí je redšie než zvyčajne.




ČO POTREBUJETE:

250g (asi 5ks) baby baklažánov
olej
soľ
1/3 lyžičky asafoetida (hing)
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej a pridáme asafoetida. Ďalej pridáme na malé kúsky nakrájané baklažány a soľ. Restujeme 2 minúty na silnejšom ohni. 

11IMG_3713


Potom pridáme kurkumu, chilli korenie a premiešame. Pridáme troška vody a pod pokrievkou dusíme 10min.

11IMG_3715


Nakoniec pridáme kokosové mlieko a povaríme na miernejšom ohni odokryté ešte asi 5 minút.

11IMG_3724

11IMG_3726


Podávame s ryžou alebo plackami

pondelok 9. júna 2014

Placky Dosa s jarnou cibuľkou


11IMG_3142



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

1 pohár krátkozrnnej ryže 
1/4 pohára urid dal
niekoľko semienok senovky gréckej 
1 pohár instantných ovsených vločiek 
soľ
voda
štipka prášku do pečiva 
zelená časť jarných cibuliek


11IMG_3150



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu a urid dal prepláchneme. Zalejeme vodou, prihodíme niekoľko semienok senovky gréckej a necháme namočené minimálne 6 hodín. Najlepšie cez noc.

Potom ryžu s urid dalom, semienkami senovky, ovsenými vločkami a troškou vody rozmixujeme na polohusté cesto. Pridáme zelenú časť jarných cibuliek a znova premixujeme. 

0

1


Cesto dáme do misky, pridáme štipku prášku do pečiva, soľ a premiešame. Misku zakryjeme čistou utierkou a cesto necháme odpočívať - fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)

Ďalej pokračujeme v príprave placiek ako pri Dosa. Opekáme na suchej panvici z jednej strany.

2


Podávame s obľúbeným chutney.

nedeľa 8. júna 2014

Makhana (lotosové semená) ako snack / Makhana snack


11IMG_3335



ČO POTREBUJETE:

2 hrnčeky lotosových semien (makhana)
olej
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
štipka asafoetida
2 zelené chilli papričky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ


11IMG_3336



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, chilli papričky a asafoetida. Necháme rascu rozvoňať. Potom pridáme karí lístky a necháme prasknúť.
V hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, chilli papricy a asafoetida. Nechame rascu rozvonat. Potom pridame kari listocky a nechame prasknut. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/06/makhana-lotosove-semena-ako-snack.html#sthash.KAL6BPWO.dpuf
V hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, chilli papricy a asafoetida. Nechame rascu rozvonat. Potom pridame kari listocky a nechame prasknut. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/06/makhana-lotosove-semena-ako-snack.html#sthash.KAL6BPWO.dpuf

1


Ďalej pridáme mletú kurkumu a prehrejeme.

2


Ihneď pridáme lotosové semená a soľ, premiešame a na miernejšom ohni restujeme za občasného premiešania asi 2-3 minúty. 

3


Podávame teplé, ihneď ako snack. 

štvrtok 5. júna 2014

Hrachový "Hummus" / Green peas "hummus"


11IMG_3392



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček (200ml) čerstvo vylúskaného hrachu
voda na blanšírovanie hrachu + soľ
2 strúčiky cesnaku (pre viac štiplavý hummus, dajte 4 strúčiky)
20 lístkov bazalky
2 lyžice tahini (vyrobte si ju doma), alebo lyžica namočených a s trochou vody rozmixovaných kešu
šťava z 1 baby citróna  (alebo 2 lyžice šťavy z citróna)
soľ podľa chuti
chilli vločky (nemusia byť)
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce


11IMG_3398



AKO POSTUPOVAŤ:

Čerstvý hrach si vylúskame.

1


Vylúskaný hrach 2 minútky povaríme v osolenej vriacej vode, odkiaľ ho preložíme do ľadovej vody (blanšírujeme). 

2


Potom hrach dáme do mixéra. Pridáme cesnak, lístky bazalky, šťavu z citróna, tahini (alebo kešu pastu), chilli vločky a všetko rozmixujeme dohladka. Hummus preložíme do misky. 

3


Do hummusu pridáme troška soli a drvenú rímsku rascu na dochutenie. Dobre premiešame a môžeme podávať. 

4



My ľúbime hummus vychladený a s pečivom. 



11IMG_3406