pondelok 24. novembra 2014

Tmavá rímska rasca (Shah jeera, Shahi jeera, Kala jeera)



Tmavá rímska rasca alebo Cuminum nigrum je menšia než klasická rímska rasca (cuminum cyminum), tmavšia a chutí inak. Je populárna hlavne v severo - indickej, pakistánskej a iránskej kuchyni. Má jemnú chuť a keď sa opraží na oleji alebo ghee chutí akoby po orechoch. Je vhodná na prípravu mäsa, karí, ryžových jedál, pridáva sa často do Tadka (temperovanie korenín), ale pridávam ju aj do cesta na chlieb.

utorok 28. októbra 2014

Balkónová záhradka 2.

Pred viac ako rokom som začala experimentovať a skúšať pestovať všeličo na balkóne. Boli to také začiatky, keď mi väčšinou nič nevyklíčilo a ak aj vyklíčilo, čoskoro bolo po rastlinke. Zistila som, že najlepšie sa na mojom balkóne darí paprike, chilli papričkám, thajskej bazalke a paradajkám. A tak som sa sústredila hlavne na ne. Podarilo sa mi nakoniec zdolať boj aj s koriandrovými semienkami, ktoré len potrebovali ľahšiu pôdu. Rovnako so senovkou gréckou a momentálne sa silno snažím vypestovať muškát zo semienka. Zatiaľ neúspešne. A tu je niekoľko obrázkov toho, čo som vypestovala doteraz. Nie je to žiadna obrovská úroda, ale robí mi to radosť 😊

balkon
V pozadí mi rastie karí stromček.

nedeľa 19. októbra 2014

Kapustovo - hrachové subzi v hlinenom hrnci

Hlinený hrniec si vopred pripravíme ako vždy. Teda namáčame ho vo vode tak, aby bol celkom ponorený. Máčame ho minimálne 10 minút, najlepšie pol hodiny a dlhšie. Potom ho dáme na mierny oheň, ktorý postupne zvyšujeme a hrniec pomaly zahrievame. A môžeme pokračovať už vo varení..


IMG_6224



ČO POTREBUJETE:

asi 500g hlávku kapusty
veľká hrsť hrachu (čerstvý lúpaný alebo mrazený)
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká cibuľa
1 väčšia paradajka
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6233



AKO POSTUPOVAŤ:

Kapustu si posekáme nadrobno. Keď je hlinený hrniec zahriaty, oheň zmiernime a dáme doňho olej. Pridáme rímsku rascu a pol minúty ju pražíme. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme ďalšiu pol minútu.

1


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka.

2


Potom pridáme mletú kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a premiešame. Restujeme asi pol minúty. Pridáme nasekanú kapustu, hrach a soľ, premiešame a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Nepodlievame, kapusta si šťavu pustí.

3


Po 10 minútach dusenia pridáme garam masala a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odložíme z ohňa. Hlinený hrniec má tú výhodu, že si dlhšie udržuje teplotu, a preto sa v ňom zelenina bude aj naďalej dusiť, aj keď ho odstavíme z ohňa. Preto ešte odstavený hrniec na 5 minút necháme zakrytý.

4


Podávame s plackami, napríklad Chapati.



IMG_6227