štvrtok 9. septembra 2010

Modak

Festival “Ganesh Chaturthi” je oslava narodenia Boha Ganesha. Je to najviac oslavovany hinduisticky festival v Indii. Tento rok festival zacina 11.9.


1



Pred samotnymi oslavami mozeme vsade vidiet sochy Boha Ganesha v kazdej velkosti. Vacsina dedin si dopredu objedna velke sochy, ktore potom s velkou slavou rozvazaju do svojich dedin, v sprievode hlucnej hudby. Pocas festivalu sa kona Aarti-modlenie, bud spolocne (na dedinkach) alebo individualne, rodinne.



2


3


4



5


6


7


8


9



Pripravuju sa typicke jedla a sladkosti...


10



... stretava sa rodina a cela slavnost sa konci ponorenim sochy Ganesha do vody (rieky, mora), ktore sprevadzaju vykriky “Ganapati Bappa Moraya!”







Predstavujem vam recept na typicku sladkost, ktora sa na tento den pripravuje po celej Indii.

Modak



11100_6282



CO POTREBUJETE:

na cesto:
200g ryzovej muky
rovnake mnozstvo vody (pomer muky a vody 1:1)
1/2 lyzicky soli
1 lyzicka oleja
1 lyzicka Maida (biela muka)
extra olej pri pracovani s cestom

napln:
1/4 hrnceka jaggery (palmoveho cukru)
1/2 hrnceka cerstveho struhaneho kokosu
1 lyzicka ghee
stipka mleteho kardamomu (zeleny) 


11100_6281


AKO POSTUPOVAT:

Najprv si rozpustime jaggery v panvici. Potom pridame k jaggery 1 lyzicku ghee a 5 minut na slabom ohni oprazame.

1


Pridame nastruhany kokos, premiesame a za obcasneho premiesania oprazame asi 10 minut, kym hmota nezhustne. Odstavime z ohna, pridame mlety kardamom, premiesame a odlozime bokom.

2



Cesto:
Do hrnca dame vodu, sol a lyzicky oleja a privedieme k varu. Ked sa voda zacne varit, ohen zmiernime a vsypeme ryzovu muku (treba ju pred pouzitim preosiat) a hned miesame. Hmota okamzite zhustne a vytvori cesto. Hned ju odstavime z ohna, hrniec tesne uzavrieme a 5 minut cesto nechame odlezat.

3


Potom cesto prenesieme do druhej misky, kde sa nam bude lepsie miesit. Pridame lyzicku bielej muky a troska oleja a rukou cesto prepracujeme. Vznikne nam hladka hrudka.

4


Dlan potrieme olejom a z kuska cesta vymodelujeme gulocku. Vdaka oleju sa s cestom bude lepsie pracovat. Palcom vytvarujeme z gulocky misticku a do nej vlozime za lyzicku naplne. (Palec si mozeme tiez namacat do oleja. pojde to lahsie.)

5


Gulocku uzavrieme tak, aby mala spicku a smerom k spicke palcom a ukazovakom po bokoch stlacime cesto tak, ze vytvorime tvar mieska. Tu su uz pripravene na parenie, tvar nie je vystavny, ale su to moje prve :)

6


Na parenie som pouzila takyto hrniec...do dolneho sa naleje asi 5cm vody, nan sa polozi hrniec s dierkami v dne.

7


Dno dierkaveho hrnca sa potrie olejom a nan ulozime Modak-y. Kusok od seba by mali byt, lebo parenim podrastu.

8


Spodny hrniec dame na ohen a vodu privedieme do varu, Ked sa zacne varit, ohen zmiernime, na hrniec polozime dierkavy hrniec s Modak-mi, tesne uzavrieme a parime 15-20 minut. Hotove opatrne vyberieme, nechame trosku vychladnut, ale podavame este teple.




Pomoc na pripravu som nasla v recepte od Niye.



Pripajam este video, ktore som natocila pocas Ganesh festivalu u svagrinej. Ako tvarovat Modak.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára