streda 12. mája 2021

Milagai podi (suché chutney) / Gunpowder

 


...alebo tiež Podi masala, Gunpowder, Idli podi, suchá chutney masala. Podáva sa k juhoindickým raňajkám ako sú Idli, Dosa a podobne. Sú rôzne varianty na túto zmes, môže sa použiť aj sezam, kokos, arašídy, tamarind, ľanové semienka, jaggery, miesto toor dal --> urid dal atď. Servíruje sa tak,  že na tanier sa dá za lyžicu podi, v strede sa urobí jamka, kde sa naleje malá lyžička teplého ghee. To sa premieša a ďalej konzumuje ako chutney s plackami Dosa alebo s Idli najčastejšie.




ČO POTREBUJETE:

1/4 hrnčeka chana dal
1/4 hrnčeka poleného urid dalu
1/4 hnrček sezamových semien (alebo arašidov)
soľ
8ks sušených kašmírskych chilli papričiek
1 lyžička rímskej rasce
1/4 lyžičky asafoetida
3 strúčiky cesnaku
1/4 hrnčeka čerstvého strúhaného kokosu



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv v panvici nasucho opečieme channa dal. Potom urid dal. Potom sezamové semienka (alebo arašidy). Každé zvlášť mierne do hneda.

Rovnako pokračujeme so rímskou rascou, potom chilli papričky, potom karí lístky, potom cesnak a nakoniec kokos.

Všetko necháme vychládnuť, dáme do mixéra a vymixujeme na prášok. Skladujeme v sklenenom pohári, v chlade.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára