piatok 13. januára 2012

Ako sa "pečie" koláč v Indii bez elektrickej rúry (Vanilkový koláč)

Včera prišiel majiteľ krevetej liahne a sľúbil našej staršej dcérke, že jej ukáže ako sa pečie koláč v Indii bez rúry. Samozrejme som sa na to tešila aj ja, lebo som bola zvedavá ako sa to dá urobiť na sporáku. Keďže nechcel, aby som dávala jeho fotky na blog, troška som ich zrezala, ale tú prípravu som vám jednoducho musela ukázať, pretože ja som to videla prvýkrát a páčilo sa mi, aké jednoduché to je. Takže dá sa piecť aj bez rúry! 😀


Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Priniesol si svoje vlastné náradie na varenie, aj suroviny...

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



... začal tým, že si najprv odvážil 4 vajíčka.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Potom si navážil múku...

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



... cukor a maslo, ktoré mali mať rovnakú váhu ako vajíčka.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Všetko dal do misky a pridal prášok do pečiva.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Na pomoc mu prišla jedna teta z kuchyne, ktorá cesto miešala, takou tĺčikovou vareškou...

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Pridal vanilkovú arómu...

8



... a teta zasa miešala.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Potom na sporák položil misku, v ktorej strede bola diera. Misku naplnil pieskom a ten dal na sporák zohriať.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Potom hrniec, ktorý z vnútra vyzerá ako bábovnica, vytrel maslom a vysypal múkou. Nalial doňho cesto a hrniec postavil na misku s pieskom.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Hrniec zakryl pokrievkou so 4 dierkami a na slabom ohni to nechal približne 45 minút.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Tradááá a koláč bol hotový 😀 Vyklopil ho a ja som posypala práškovým cukrom.


Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury




A pomôcky na varenie mi tu nechal vrátane kuchynskej váhy, ktorú som doteraz nemala.

streda 11. januára 2012

Karí zo žltého hrachu / Curry with yellow peas

IMG_7503



ČO POTREBUJETE:

200ml sušeného žltého hrachu
voda na jeho uvarenie

olej
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
2 veľké červené cibule
1 zelená chilli paprička
1 paradajka
200ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala

na záverečnú Tadka:
1/2 lyžice ghee
karí lístky


IMG_7499



AKO POSTUPOVAŤ:

Hrach na noc namočíme vo vode. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka.

IMG_7488


V panvici zohrejeme trochu oleja. Pridáme rímsku rascu, koriandrové semienka a biely mak. Restujeme, kým neuvoľnia vôňu. (Je to chvíľka.)

IMG_7471


Potom pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Restujeme domäkka. 

IMG_7474


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne. Odstavíme panvicu z ohňa a všetko necháme vychládnuť.

IMG_7477


Potom všetku zmes dáme do mixéra, prilejeme kokosové mlieko a vymixujeme na hustú omáčku, ktorú dáme naspäť do hrnca.

IMG_7492

6


Pridáme uvarený hrach a soľ. Karí privedieme k varu. Keď začne vrieť, oheň zmiernime. Pridáme garam masala a premiešame. 2 minúty na miernom ohni povaríme. 

IMG_7495


Kým sa karí varí, pripravíme si Tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme černušku a karí lístky. Lístky necháme vypraskať v horúcom ghee. 

Potom ich vylejeme do karí. 

9


Naberačkou odoberieme trocha karí a vylejeme do hrnca, kde sme robili Tadka. Karí v ňom rozlejeme, aby "pozbieralo" všetky chute, ktoré sa uvoľnili do horúceho ghee a znova všetko vylejeme do hrnca s karí. Premiešame, Odstavíme z ohňa a zakryté necháme ďalších 15 minút odpočívať. 

10


Podávame s dusenou ryžou. 

nedeľa 8. januára 2012

Zrusena navsteva a nase "rybarske" poobedie

Vcera sme mali na cely den taky fajn program.... a celkom sme ho museli zrusit, lebo ujo sofer sa rozhodol, ze tuto nedelu nepracuje :( Po 7. rokoch som sa chcela ist s detmi pozriet do dedinky, kde sme zili prve asi 3 roky, ked som prisla do Indie. Zije tam nas stary muz, takze som planovala navstivit aj jeho. Cakala nas cela dedinka, syn stareho muza manzelovi rano 3krat zavolal o kolkej asi prideme. Este aj dnes ma mrzi, ze sme to museli zrusit :( Musime si to cim skor naplanovat znova.

Nakoniec sme sa vybrali aspon na prechadzku k miestnej rieke a skusili chytat ryby.


Nic sme nechytili, pretoze sme vraj prisli neskoro, treba prist hned poobede, ked stupne v rieke voda. Nuz, my sme vyrazili, az ked uz svietil na oblohe mesiac, aj ked na druhej strane este svietilo slnko.


Rybarske poobedie



Rybarske poobedie



Rybarske poobedie



Rybarske poobedie




Ale aspon sme pozorovala pracu jedneho rybara, ktory tam lovil riecne krevety.


Rybarske poobedie



Rybarske poobedie




Aj ked sme sli domov bez ulovku, detom sa to pacilo a dnes pojdeme znova :)


Rybarske poobedie

Pražené kešu orechy / Fried cashews

Prazene kesu orechy



ČO POTREBUJETE:

nesolené, nepražené, lúpané kešu orechy
olej rastlinný
soľ
mleté čierne korenie
tandoori masala


Prazene kesu orechy



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej, oheň zmiernime na stredne silný a kešu orechy na ňom popražíme dohneda.

Potom ich vyberieme do misky a ešte teplé osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Necháme vychládnuť, aby zostali chrumkavé.

piatok 6. januára 2012

Bhatura

Bhatura sú hlboko pražené placky. Recept pochádza zo severu Indie. Podávajú sa napríklad s cícerom a v reštaurácii vám ich obyčajne ponúknu ako komplet jedlo pod názvom "Chole Bhatura" (alebo Channe Bhatura). Placky by sa pri pražení mali nafúknuť.


Bhature



ČO POTREBUJETE (na 10ks):

400ml hladkej múky (Maida)
4 lyžice fine rava
(semolina; detská krupica)
1 lyžička kryštáľového cukru
1 lyžička soli
(nie príliš kopčitá)
2 lyžičky sušeného droždia 
2 lyžice rastlinného oleja
3 lyžice Dahi (bieleho nesladeného jogurtu); izbovej teploty
150ml teplej vody

olej na vyprážanie


Bhature



AKO POSTUPOVAŤ:

Sušené droždie v miske zmiešame s cukrom a zalejeme troškou teplej vody; premiešame lyžičkou (vodu odoberieme z tých 150ml, čo sú uvedené v rozpise). Droždie necháme zakryté 15 minút na teplom mieste napučať.

Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, soľ. Do múky zamiešame zbytok teplej vody, olej a jogurt a nakoniec pridáme napučané droždie. Cesto dobre vypracujeme rukou. Odložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 30 minút, aby nakyslo.

Bhature


Nekysnuté cesto si rozdelíme na rovnako veľké guľôčky. V hlbokej panvici zohrejeme dostatok oleja. Či je už dosť horúci skúsime s kúskom cesta, ktoré vhodíme do vriaceho oleja a keď ten kúštik cesta vypláva na hladinu, môžeme začať pražiť placky.

Postupne každú guľôčku najprv obalíme v múke a vyvaľkáme na placku.

Bhature


Keď vložíme placku do vriaceho oleja, okamžite ju opatrne pritláčame o dno panvice, čím ju ponárame v oleji a spôsobíme tým jej nafúknutie.

Bhature


Keď je opražená dohneda z jednej strany, obrátime ju a už nestláčame. Necháme ju opražiť dohneda aj z druhej strany. Pražíme na stredne silnom až silnom ohni (ako pri šiškách alebo langošoch).

Vyberieme ju na savé papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej a ihneď podávame.



Ako prílohu si môžete pripraviť následujúce recepty:

Chole z receptu na Chole Puri

 
Bhature