sobota 4. februára 2012

Gobi Paratha (Karfiolové placky) / Cauliflower paratha

Gobi Paratha


ČO POTREBUJETE (asi na 5ks):

4 ružičky karfiolu
voda na ich uvarenie

čerstvá koriandrová vňať 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 lyžica ghee
múka Atta (celozrnná)
múka Maida pri vaľkaní placiek (hladká)


Gobi Paratha


AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol uvaríme v neosolenej vode domäkka (alebo sparíme).

Gobi Paratha


Uvarený rozpučíme vidličkou. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať, kurkumu, chilli korenie, rímsku rascu a premiešame. Zmes necháme vychládnuť. Potom pridáme ghee a soľ..

Gobi Paratha


... a postupne pridávame po lyžiciach múku Atta a miesime cesto. Múku pridávame postupne, kým sa nám cesto prestane lepiť na prsty a pekne sa spojí. Potrieme ho prstami olejom a necháme v miske zakrytej utierkou odpočívať 1 hodinu.

Gobi Paratha


Keď je cesto odpočinuté dáme si zohriať panvicu. Cesto rozdelíme na guľôčky rovnakej veľkosti a postupne pracujeme s každou zvlášť. Guľôčku v dlaniach roztlačíme troška a obalíme v múke Maida (hladkej).

Gobi Paratha


Vyvaľkáme ju na tenkú placku. Oheň pod zohriatou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku na panvicu položíme (na sucho) a chvíľku opekáme.

Gobi Paratha


Obrátime a zasa chvíľočku opekáme. Takto ju obrátime niekoľkokrát, kým nie je z oboch strán troška dohneda. Placky ihneď podávame alebo ich zabaľte do čistej kuchynskej bavlnenej utierky, kým ich nebudete podávať.


Gobi Paratha

piatok 3. februára 2012

Z okolia II.

Nedávno som na blog dala fotografie pod názvom "Z okolia...", kde som nafotila len také obyčajné okolie cestou z Bapatla do Guntur. Nič špeciálne, nič turistické, žiadne extra výstavné zábery. Ale pre tých zvedavších možno aj tak zaujímavé. A tak som dnes vzala so sebou foťák a fotila som cestou z dedinky, kde teraz bývame až do mesta, kam si chodím pravidelne nakúpiť potraviny - Nellore....

Fotila som za jazdy autom, takže neočakávajte žiadnu kvalitu 🥴🙏


























utorok 31. januára 2012

Pita

Pita je chlebová placka, ktorá sa pripravuje prevažne na Blízkom východe, na Balkáne, v Grécku, či Turecku. Je vhodná ako príloha k Hummusu, Baba Ghanoush, placky môžete naplniť Kebabmi, Gyrosom, Pečeným cícerom alebo Falafelom, rôznou nakrájanou čerstvou zeleninou, či Nakladanou cibuľou, pridať k tomu Tzatziki, Uhorkovú raitu, Labneh, alebo Zelené chutney, alebo zbytky placky použiť do šalátu Fattoush...


Pita



ČO POTREBUJETE (na 4ks):

225g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky soli
1 lyžička sušeného droždia 
1 lyžica olivového oleja
130ml teplej vody
múka na podsypanie


Pita



AKO POSTUPOVAŤ:

Do malého hrnčeka dáme droždie a zalejeme ho troškou teplej vody (nie horúcej!). Necháme ho 10 minút na teplom mieste bez prievanu napučať.

Pita



Do väčšej misky dáme múku a soľ, premiešame...

Pita



... do stredu múky urobíme jamku, do ktorej nalejeme napučané droždie. Pridáme teplú vodu....

Pita



... a lyžicu olivového oleja.

Pita



Vymiesime cesto. Uložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.

Pita



Takto vyzerá po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troška múkou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepiť na ruku. Preto po troškách podsýpajte múkou, ak sa stále lepí a dobre mieste, aj 10 minút. Cesto však nesmie zostať tuhé, musí byť mäkké a vláčne.

Pita



Znova ho uložte do misky a dajte kysnúť na pol hodiny.

Pita



Po polhodine vyzerá takto.

Pita



Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú troška v rukách premiesime, už nepodsýpame.

Pita



Rúru dáme vyhriať na 230st.

Postupne pracujeme s každou plackou zvlášť. Vezmeme 1 časť z rozdeleného cesta. Už nemiesime. Pracovnú plochu posypeme múkou a cesto na ňu položíme. Zľahka ho vyvaľkáme na hrúbku 1/2cm. Necháme ho chvíľku podkysnúť, kým sa rúra vyhrieva.

Pita



Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej plech na ktorom budeme piecť na 5 minút. Potom ho vyberieme, uložíme naň vyvaľkané cesto a vložíme do piecky. Ihneď si vyvaľkáme ďalšiu placku, aby stihla podkysnúť.

Keď sa začne chlebová placka nadvíhať, počkáme ešte asi 1-2 minúty a obrátime ju.

Pita



Pečieme ďalšie 2 minútky.

Pita



Placky sa nepečú do hneda, musia zostať mäkké, nie chrumkavé.



Pita



Správne upečená pita vám vytvorí vnútri "kapsičku".