nedeľa 6. októbra 2013
sobota 5. októbra 2013
Festival Dussehra - 1. den
Dnes nam okolo obeda zaklopkalo na dvere dievcatko, vraj mame prist o 5 poobede do skoly. Myslela som, ze nam daju nejake domace ulohy, kedze posledne dni boli zasa deti doma kvoli strajkom. Ked sme prisli do skoly, tety okolo celeho ihriska robili Kolams a jedna pani ucitelka mi vysvetlila, ze dnes je prvy den festivalu Dussehra. Uplne mi to uniklo, ze dnes tento festival zacina. A kedze podporujem taketo podujatia, aby sa deti vzdelavali v kazdom smere a nevyrastli z nich ignoranti, tak sme zostali na dnesny program a pomahali robit "dav" :) Viac o tomto festivale si mozete precitat na tomto linku.
piatok 4. októbra 2013
Rybie karí s kokosovým mliekom / Fish curry with coconut milk
Nedávno u nás v potravinách otvorili nový obchodík s mäsom. Obchodík sa volá Deligh a predávajú tam mäso od miestnych chovateľov - farmárov a rybárov. Všetko je čerstvé, mäso leží v ľade, udržujú tam čistotu, takže som zatiaľ nadmieru spokojná. Majú dobrý výber rýb a morských živočíchov, baranie mäso, ktoré väčšinou majú už nakrájané ako "curry cuts" alebo mi ho na požiadanie posekajú a urobia "kheema". Kuracie mäso majú naporcované, kura vcelku môžem kúpiť buď bez kože alebo s kožou a mávajú aj čerstvé pečene, z ktorých robím dobrú domácu paštétu. Okrem iného tam majú aj konvektomat, mäso grilujú a predávajú už hotové.
ujo cisti kusky, ktore som si vybrala |
Včera som kúpila "black pomfret", pekné kúsky som vysmažila v korenenom obale pre manžela a v trojobale pre deti a z tých menej pekných som pripravila toto karí.
ČO POTREBUJETE:
niekoľko menej pekných kúskov ryby (hlava, chvost...)
1 - 2 lyžice ghi
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
niekoľko semienok senovky gréckej
niekoľko karí lístkov
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
2 lupienky Kokum (Kokum je okyslovadlo, miesto neho sa dá použiť citrónová šťava)
troška vody na namočenie Kokum
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletého pálivého chilli korenia
soľ
100 - 150ml kokosového mlieka
AKO POSTUPOVAŤ:
Kúsky ryby umyjeme.
V hrnci rozpálime ghi. Pridáme horčičné semienka a semienka senovky gréckej. Chvíľku opražíme, aby praskli a zavoňali.
Potom pridáme karí lístky, ktoré ihneď prasknú.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, strúhaný zázvor a strúhaný cesnak a opražíme na miernom ohni, pomaly, kým cibuľa nezmäkne.
Ďalej pridáme mletú kurkumu, mletý koriander a chilli korenie. Premiešame.
Potom pridáme lupienky Kokum, ktoré sme si pred tým na 30min. namočili vo vode. Premiešame.
Pridáme kúsky ryby, soľ a kokosové mlieko, opatrne premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni 10 minút povaríme. Nemiešame, aby sme "nerozbili" kúsky ryby.
Podávame s ryžou.
streda 2. októbra 2013
Mrkvová raita / Carrot raita
ČO POTREBUJETE:
1 stredne veľkú mrkvu
čerstvo zomleté čierne korenie
soľ
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu (dahi)
čerstvú koriandrovú vňať (alebo mätu)
AKO POSTUPOVAŤ:
Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme mleté čierne korenie a soľ, premiešame.
Pridáme jogurt a premiešame.
Pridáme nasekanú vňať a premiešame.
Podávame ako šalátovú prílohu vychladené.
nedeľa 29. septembra 2013
Krevetové karí s kokosom / Prawn curry with coconut
ČO POTREBUJETE:
1 lyžička koriandrových semien
3 sušené červené chili papričky
olej
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky tamarindovej pasty
1 veľká červená cibuľa
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
200ml vody
1 lyžička garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme koriandrové semienka a chili papričky. Restujeme na stredne silnom ohni, kým semienka nezavoňajú a chili nezmenia troška farbu. Necháme trocha vychládnuť a dáme do mixéra.
Do mixéra ďalej pridáme čerstvý strúhaný kokos, tamarindovú pastu a mletú kurkumu.
Pridáme trocha vody a vymixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do ďalšieho použitia.
V tom istom hrnci, kde sme opražili koriandrové semienka a chili znova zohrejeme troška oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnakovo-zázvorovú pastu.
Cibuľu restujeme, kým nezmäkne.
Potom pridáme očistené krevety, soľ a garam masala. Premiešame. (Ak chcete, môžete si pridať ešte mleté chili korenie, asi pol lyžičky.)
Ďalej pridáme kokosovú pastu, ktorú sme si vopred pripravili a podlejeme trochou vody. Karí privedieme k varu a hrniec prikryjeme pokrievkou. Oheň zmiernime a karí varíme 6-8 minút.
Hotové odstavíme z ohňa. Podávame s ryžou.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)