štvrtok 14. novembra 2013

Nakladaná cvikľa / Pickled beetroot



ČO POTREBUJETE (na 2x500ml nádoby):

5ks stredne veľkej cvikle (asi 750g)
voda na ich uvarenie

na nálev:
400ml vody
100ml octu
soľ
2 lyžice kryštáľového cukru

trocha feniklových semien
trocha rímskej rasce



AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ju do tlakového hrnca, zalejeme vodou a hrniec uzavrieme. Varíme ju v ňom bez hvížďalky, od natlakovania 15 minút. Väčšie cvikle varíme dlhšie.

(šiesta cvikľa bola na šalát)

Uvarenú cvikľu necháme vychládnuť. Vychládnutú ošúpeme, znova umyjeme v čistej vode a nakrájame. Cvikľu vložíme do sterilizovaných pohárov a vrch posypeme korením.

V hrnci zmiešame vodu, ocot, soľ, cukor a prevaríme. Necháme vychládnuť. Týmto nálevom zalejeme cvikľu.

Poháre uzavrieme a uskladníme v chladničke.



utorok 12. novembra 2013

Povojník vodný na cesnaku / Water spinach with garlic


22povodnica na cesnaku 012



ČO POTREBUJETE:

2 viazaničky povojníka vodného (water spinach
troška olivového oleja
5 strúčikov cesnaku
3 sušené červené chilli papričky vcelku
1/3 lyžičky nastrúhaného zázvoru 
soľ
mleté čierne korenie
1/2 lyžice mirin


22povodnica na cesnaku 014


AKO POSTUPOVAŤ: 

Z listov povojníka odrežeme hrubšie duté stonky a prepláchneme ho pod tečúcou vodou. Listy vysušíme čistou utierkou.

Vo woku zohrejeme olej, pridáme nastrúhaný zázvor, nakrájaný cesnak a chilli papričky. Restujeme na stredne silnom ohni, kým cesnak nezavonia. Pozor, aby neprihorel!

22povodnica na cesnaku 001


Pridáme listy povojníka...

22povodnica na cesnaku 004


... soľ, mleté čierne korenie a mirin a dvomi lyžicami listy 1 minútu prehadzujeme v panvici.

22povodnica na cesnaku 005


Môžeme podávať ako prílohu.





Povojník vodný 


22andhra greens 007

sobota 9. novembra 2013

Baranie Vindaloo.... alebo skôr karí? / Mutton "vindaloo"

Zaujal ma pekný obrázok, super vyzerajúceho vindaloo. Po prečítaní receptu sa mi to akosi nepozdávalo. Hneď mi udrelo do očí kokosové mlieko. Myslím, že som pred tým nevidela recept na vindaloo, kam by šlo kokosové mlieko. Ale riskla som a recept vyskúšala. Varila som podľa receptu na blogu Kitchen corner.



22baranie vindaloo 028


ČO POTREBUJETE:

500g baranieho mäsa (curry cuts; namiesto baranieho mäsa môžeme použiť jahňacie alebo kozie mäso) 

na marinádu:
3 červené sušené chilli papričky 
100ml kokosového mlieka 
1 lyžička bieleho vínneho octa 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty 
4 klinčeky 
kúsok škorice 
1/2 lyžičky rímskej rasce 
1/2 lyžičky horčičných semienok 
1/3 lyžičky mletej kurkumy 
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia 
soľ
1 lyžička strúhaného palmového cukru (jaggery) 

ďalej:
3 lyžice ghee
1 veľká červená cibuľa 
4 naberačky baranieho vývaru 
koriandrová vňať 



22baranie vindaloo 032



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso prepláchneme pod tečúcou vodou a dobre scedíme. 

V miske zmiešame kokosové mlieko a ocot a namočíme v ňom na pol hodiny chilli papričky. 

22baranie vindaloo 003


Potom dáme kokosové mlieko s chilli do mixéra, pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, škoricu, klinčeky,  rímsku rascu, horčičné semienka a dobre rozmixujeme.

22baranie vindaloo 007


Týmto zalejeme Mäso. Pridáme kurkumu, mleté čierne korenie, soľ a palmový cukor. Premiešame a necháme (najlepšie cez noc) odležať v chladničke.

22baranie vindaloo 009

22baranie vindaloo 010


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme mäso (bez marinády, ktorú prelejeme do menšieho hrnca) a mäso 5 minút na silnom ohni opekáme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na silnom ohni ďalej varíme ďalsie 3 minúty.

22baranie vindaloo 016


Kým sa mäso a cibuľa varia v menšom hrnci zmiešame zostatú marinádu a vývar a privedieme k varu. Na miernom ohni vývar varíme, kým ho nepridáme k mäsu.

22baranie vindaloo 017


Po troch minútach varenia mäsa s cibuľou pridáme vriacu marinádu s vývarom. Oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a karí varíme, až kým mäso nie je mäkké. Asi 1 a pol až 2 hod.

22baranie vindaloo 018


Nakoniec pridáme trocha nasekanej koriandrovej vňate, premiešame, odstavíme z ohňa.

22baranie vindaloo 019



Moje poznámky k tomuto receptu:
V pôvodnom recepte bol cukor, ja som ho vymenila za palmový cukor, ktorý má lepšiu chuť a je "zdravší". Miesto oleja som použila ghee. Miesto mletého čierneho korenia je lepšie použiť guľaté čierne korenie, ktoré treba pridať pri mixovaní s ostatným korením. Použila som oveľa menej chilli papričiek (aj keď pravé vindaloo by malo páliť). Na môj vkus však bolo pálivé až-až a chutilo naozaj výborne. Miesto vody som použila vývar a nakoniec som pridala koriandrovú vňať, ktorá v pôvodnom recepte nebola.

pondelok 4. novembra 2013

Dhobi Ghat

Dhobi Ghat sa nachádza v Mumbai v blízkosti železničnej stanice Mahalaxmi. Je to miesto, kde sa perie prádlo na otvorenom priestranstve. Najlepšie je navštíviť toto miesto v ranných hodinách, kedy všetci perú a pracujú a všade vo vetre veteran čisté, mydlom voňajúce prádlo. Dokonca tu fungujú aj sprievodcovia, ktorí vás touto obrovskou práčovňou prevedú. My sme zašli až poobede aj to počas sviatkov, takže sa nám nenaskytol ten pravý pohľad, ale aj tak je to unikátne miesto, aké inde na svete neuvidíte.

mumbai3 001  
mumbai3 002  
mumbai3 003  
mumbai3 004  
mumbai3 005  
mumbai3 006  
mumbai3 007  
mumbai3 008  

piatok 1. novembra 2013

Diwali trhy (Dadar, Mumbai) / Diwali markets

Všade sa už všetci chystajú na oslavy festivalu svetiel - Diwali. Trhy sú v plnom prúde, všade sa predávajú lampášiky (kandil) a svietničky (diya) a v ponuke je aj nespočetné množstvo prskaviek a rôznych búchajúcich somarín, ktoré počas Diwali zadymia a zasmradia celé mesto. Dnes sme zašli na trh v časti Dadar, kde sme boli kúpiť Kandil.

diwali 014  
diwali 045  
diwali 039  
diwali 035  
diwali 034  
diwali 031  
diwali 029  
diwali 027  
diwali 026  
diwali 025  
diwali 024  
diwali 023