Moja improvizácia.
ČO POTREBUJETE:
500g kuracích pŕs
na marinádu:
2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1/3 lyžičky mletej kurkumy
6 strúčikov cesnaku
ďalej:
1 veľká červená cibuľa
1 zelená chilli paprička
ghee
1 plná lyžička tandoori masala
veľká hrsť kešu orechov
2 lyžice bieleho maku
soľ
150ml kokosového mlieka
na dokončenie:
ghee
niekoľko perličkových cibuliek (píšem perličkové, lebo anglicky sa im hovorí pearl onions a v Indii sa im hovorí aj Sambar onions; takže malých šalotiek)
niekoľko karí lístkov
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie rezančeky (ako na guláš). Do misky dáme jogurt a nastrúhaný cesnak, zmiešame...
... pridáme kurkumu a zmiešame.
Pridáme nakrájané mäso, dobre rukou premiešame, misku uzatvoríme a vložíme na noc do chladničky.
Druhý deň pokračujeme. Kešu orechy na 30 minút namočíme vo vode. Biely mak na suchej panvici orestujeme, kým nezavonia a zľahka zmení farbu.
Kešu orechy a mak s trochou vody vymixujeme na pastu.
Cibuľu a chilli papričku bez použitia vody tiež vymixujeme na pastu.
V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme cibuľovú pastu a oheň zmiernime. Hrniec prikryjeme a pastu redukujeme asi 7 minút.
Potom pridáme tandoori masala a premiešame.
Pridáme kuracie mäso s marinádou, soľ a chvíľu restujeme. Podlejeme troškou vody, pridáme pastu z kešu orechov a maku a na miernom ohni, pod pokrievkou varíme 15 minút.
Pridáme kokosové mlieko a prejdeme varom.
Pred dokončením si v menšom hrnci zohrejeme ghee. Do horúceho vhodíme šalotky a opražíme ich na silnom ohni do hnedkava. Pridáme karí lístky a necháme prasknúť.
Šalotky, karí lístky spolu s ghee na ktorom sa pražili vylejeme do karí. Karí premiešame a môžeme podávať s plackami chlebom Naan a šalátom.