nedeľa 7. marca 2010

Príborom alebo rukou? Z taniera alebo z banánového lista?




U nás doma na Slovensku sa väčšinou je príborom a z taniera. Nie je to však tak všade vo svete. Vo väčšine ázijských krajín sa jedlo konzumuje pravou rukou z banánového lista. Možno sa to bude zdať niekomu nechutné, čudné, ale pravdou je, že je to hygienické (taniere sú nie vždy umyté dočista). Takéto “stolovanie” nemá nič spoločne s náboženstvom ako si veľa ľudí myslí.

Výhodou jedenia rukou je, že si nepopálite jazyk. Prv ako ochutnáte, spálite si prsty. Čo je (priznajme si) menej bolestivé ako spálený jazyk.

V Ázii dokonca servírujú tak, že na plechový tanier položia banánový list a na to jedlo. Ázijské jedlá (porcia) sú oveľa väčšie ako naše. Väčšinou je to ryža (uhľohydráty), nejaká strukovinová karí omáčka (proteíny), zeleninová príloha (železo), pickle, tvaroh, ktorý mi pripomína skôr jogurt (tuk), čatní a placka (čapati, papad..), prípadne aj niečo sladké. Takže je dôležité, aby sa všetko zmestilo na jeden tanier.

Z internetu som tiež vyčítala,že pri kontakte jedla s banánovým listom neprebieha žiadna chemická reakcia, takže hodnoty jedla sa zachovajú a jedlo tiež vydrží dlhšie teplé. Ak sa na banánový list položí teplé jedlo, uvoľní sa vitamín C, ktorý list obsahuje.

Banánové listy sa po použití obyčajne dávajú domácim zvieratám ako potrava, prípadne, ak sa aj vyhodia, prirodzene sa rozložia bez toho, aby sme ničili prírodu. Iné je to napr. s plastovými taniermi.

Dúfam,že nepôjdu teraz všetci zháňať banánové listy! Je to len na vysvetlenie “iného štýlu” jedenia, pretože som si raz v jednej diskusii na internete všimla, že našincom sa to zdá "nechutné".

Francúzske zemiaky / French potatoes (potato gratin)

Takto s bešamelom ich robí moja mama a sú to tie najlepšie francuzáky, aké som kedy jedla.





ČO POTREBUJETE:

asi 5 veľkých zemiakov
5 vajíčok uvarených natvrdo (7 minút)
pikantná klobása
(ja mäso celkom vynechávam a používam len zemiaky a vajcia)

maslo
múka
mlieko
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, vajíčka ošúpeme. Pekáčik vyložíme plátkami masla, postupne krájame a vrstvíme do pekáčika zemiaky (klobásu) a vajíčka, osolíme a vrchná vrstva zasa zemiaky. 


Bešamel: v hrnčeku si roztopíme varešku masla (používam slané maslo, takže si môžete bešamel trocha prisoliť), pridáme varešku múky, zasmažíme a pridáme mlieko podľa potreby, aby bešamel nebol príliš tekutý ani príliš hustý. Za stáleho miešania bešamel privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút. 

Hotový bešamel vylejeme na pripravené zemiaky a dáme piecť na 180 st., na asi 30 - 40 minút, odokryté. 


Vhodná príloha je Uhorkový šalát, sterilizované uhorky, cvikľa, kapustovo-mrkvový šalát alebo hlávkový šalát v sladko-kyslom náleve. 



Kuracia "korma" (nepravá)

Korma je populárne jedlo v severnej Indii a Pakistane. Obvykle sa pripravuje s jogurtom, smotanou, mandľami, či kokosovým mliekom (čerstvo nastrúhaným kokosom). Jedná sa o druh karí. Korma môže byť vegetariánska alebo s mäsom alebo sa môže kombinovať mäso so zeleninou. Vždy, keď máme chuť na kormu a potrebujem uvariť rýchlo, tak spravím túto jednoduchú verziu, ktorá nie je autentickým indickým receptom, ale chuťovo je veľmi dobrá.


Kuracia korma (nepravá)



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná
soľ
3 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
1 lyžička korenia garam masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
100ml smotany na varenie (25%)
olej
voda podľa potreby

na marinádu:
2 stredne veľke červená cibuľa
1 vacsia paradajka
veľká hrsť kešu orechov


Kuracia korma (nepravá)



AKO POSTUPOVAŤ:

Kura očistíme, nasolíme a poprášime mletým čiernym korením. Kešu orechy namočíme na pol hodinu do trochy vody, len toľko,aby boli ponorené.

Na oleji osmahneme dohneda nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú paradajku a na stredne silnom ohni restujeme, kým nezmäkne. Ochládnutú cibuľu s paradajkou vymixujeme spolu s kešu orechami a trochou vody, v ktorej sa kešu orechy máčali na pastu.Odložíme si ju bokom do ďalšieho použitia.

Kuracia korma (nepravá)


V tej istej panvici zohrejeme troška oleja, speníme na ňom nasekaný cesnak, kurkumu a garam masala. Pridáme kuracie stehná,  podlejeme troškou vody a pod pokrievkou varíme asi 20 minút.

Potom pridáme pripravenú pastu, ak by bola omáčka hustá, môžeme doriedit vriacou vodou a znova pod pokrievkou celkom na mierno povaríme 5 minút. Nakoniec pridáme smotanu, premiešame a povaríme ďalších 5 minút. Omáčka musí byť hustejšia

Kuracia korma (nepravá)



Podávame s chlebom Naan alebo dusenou ryžou.

Kuracia polievka s cícerom / Chicken soup with chickpeas

Kuracia polievka s cicerom



ČO POTREBUJETE (na 1 porciu):

kúsok kuracieho mäsa (z prs)
1 mrkva
hrsť sušeného cícera
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku 
štipka bieleho korenia

použila som sušené bylinky, štipku z každého :
tymián, bazalka, majorán, petržlen
soľ
vyvar kuraci
kúštik masla


Kuracia polievka s cicerom



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšom hrnci roztopíme maslo a na ňom orestujeme nasekanú cibuľu. Pridáme nastrúhaný cesnak. Ďalej pridáme kuracie mäso, nakrájanú mrkvu a už mäkký, uvarený cícer. Posypeme bylinkami, zalejeme 2 hrnčekmi vyvaru, osolíme. Pridáme biele korenie a varíme 15 minút prikryté, na miernom ohni.



Príprava sušeného cícera:
Sušený cícer si na noc namáčame. Ráno vodu scedíme a dáme novú. Uvaríme ho domäkka. Nesolíme!


Ak používame čerstvé bylinky, zaviažeme ich všetky do gázy, ktorú do polievky ponoríme a po dovarení gázu s bylinkami vyberieme a dáme preč.

piatok 5. marca 2010

Články o surovinách / About ingredients



Korenie a vňate / Spices and leaves:
• Čo je to Tadka, Tarka, či Popu? / What is Tadka, Tarka or Popu?
• Čo je to Kurkuma / Haldi? / What is Turmeric?
• Čo je to asafoetida? / What is Asafoetida?
• Čo je to Senovka grécka (Methi, Fenugreek)? / What is Fenugreek?
• Čo je to Ajwain? / What is Ajwain?
• Nie je Curry ako Karí . . .  / Curry isn't Karí . . .
• Koriandrová vňať / Coriander leaves
• Mäta / Mint
• Čo je to Kalonji? / What is Kalonji?
• Zelený kardamóm (kardamóm) / Green cardamom
• Tulsi alebo "Svätá bazalka" / Tulsi or Holy basil
• Čo je to Neem? / What is Neem?
Horčičné semená / Mustard seeds
• Tmavá rímska rasca (Shah jeera, Kala jeera) / Black cumin seeds
• Kapok buds (Shalmali) / Shalmali
• Škorica / Cinnamon
• Kalpasi / Black stone flower
• Ázijský bobkový list (Tej patta) / Asian bay leaf


Ovocie / Fruits:
• Mango / Aam / Mango
• Kokosový orech / Coconut
• Čo je to Kokum ? / What is Kokum?
• Čo je to Jackfruit ? / What is Jackfruit?
• Čo je to Amla ? / What is Amla?
• Granátové jablko / Pomegranate 
• Čo je to Jamun ? / What is Jamun?
Sapota (Chikoo) / Sapota
Mosambi (Sweet lime) / Mosambi
Pitaya, Pitahaya, Dragon fruit / Dragon fruit
• Ber (indická slivka) / Indian plum
Guava / Guava
Banány / Bananas
• Figy / Figs


Zelenina / Vegetables:
Čo je to Amaranth ? / What is Amaranth?
• Ďumbier (Zázvor) / Ginger
Mango ginger (Mangový ďumbier/zázvor) / Mango ginger
• Čo je to Okra? / What is Okra?
• Čo je to Moringa olejodárna? / What is Drumstick?
• Červená cibuľa / Red onion
Colocasia (Arbi, Taro root) / Taro root
• Cesnak / Garlic
• Čo je to Tondli, Tindora, Ivy gourd... ? / Ivy gourd
• Čo je to Plantain - zeleninový banán ? / Plantain
Biela reďkovka - Daikon redish - Mooli / Daikon redish
Cvikla / Beetroot
Cuketa / Zucchini 


Strukoviny, orechy a semienka / Pulses, nuts and seeds:
• Čo je to Urad dal/Urid dal ? / Urid dal
• Ľanové semienko / Flex seeds
• Čo je to Toor dal? / Toor dal
• Cícer / Chickpeas
Biely mak (Khus-khus) / White poppy seeds 
Mandle / Almonds
Arašídy / Peanuts
Rajma (Fazuľa) / Rajma
• Ghee / Ghee
Ragi (africké proso) / Ragi
Kašmírsky cesnak (Snow mountain garlic) / Kashmiri garlic