ČO POTREBUJETE:
1 hrnček múky Maida (hladká biela múka); alebo množstvo podľa potreby
2 lyžičky oleja
soľ
voda
Náplň:
1 malý hrnček lúpanej šošovice
1/4 lyžičky rímskej rasce
1/4 lyžičky mletej kurkumy
na špičku noža Asafoetida
1/4 lyžičky pálivého čili korenia
1 plochá lyžica Ghí
soľ
voda
AKO POSTUPOVAŤ:
Preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame. Pridáme olej a vodu a rukou vymiešame vláčne, nelepivé cesto. Vložíme ho do misky a prikryjeme utierkou. Necháme odležať 30 minút.
Šošovicu namočíme na 1 hodinu do vody. Vodu zlejeme a šošovicu dáme do hrnca. Zalejeme novou vodou a uvaríme domäkka. Uvarenú šošovicu scedíme a odložíme.
V menšom hrnci si zohrejeme Ghí a pridáme rímsku rascu a Asafoetida. Počkáme kým sa rasca začne pražiť. Potom pridáme kurkumu, čili korenie a uvarenú šošovicu. Pridáme soľ, všetko dobre premiešame a varíme odokryté na stredne silnom ohni, pokiaľ zmes nezhustne. Treba občas premiešať. Hustú zmes si odložíme a necháme ochladnúť.
Cesto na placky si rozdelíme na guľôčky veľkosti asi ako pinpongová loptička. Postupne si každú rozvaľkáme na okrúhlu placku, troška potrieme olejom, vložíme šošovicovú náplň. Náplň do placky zabalíme a znova opatrne vyvaľkáme placku tak, aby sa nám nepraskla.
Zohrejeme si panvicu a keď je už poriadne horúca, stiahneme oheň a panvicu potrieme olejom. Uložíme paratha a pomaly opekáme z oboch strán dohneda.
Hotové paratha môžeme potrieť maslom. Podávame ako prílohu k indickým jedlám alebo môžeme dať deťom samotné na raňajky.