ČO POTREBUJETE:
100ml Toor dal (alebo červenej lúpanej šošovice)
200ml vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 lyžice oleja
štipka asafoetida
¾ lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 červená sušená chilli paprička
3 strúčiky cesnaku
1 menšia červená cibuľa
soľ
hrsť koriandrovej vňate
1 lyžička šťavy z citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal prepláchneme a namočíme na 1 hodinu do vody. Potom vodu scedíme, toor dal dáme do hrnca a zalejeme asi 200ml vody, pridáme kurkumu a vodu privedieme k varu. Toor dal varíme na miernom ohni domäkka. Ak sa voda vyvarí, pridáme po troche vriacu vodu. Dal varíme asi 15-20 minút.
Keď máme Toor dal uvarený, v panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, asafoetida a chilli papričku. Korenie restujeme kým rímska rasca neuvoľní vôňu. Potom pridáme nasekaný cesnak a nasekanú cibuľu a restujeme domäkka.
Pridáme uvarený toor dal, osolíme a na silnom ohni varíme za občasného premiešania, až kým neshustne na požadovanú konzistenciu nátierky. Môžeme si pomôcť aj roztláčatkom (ktoré používam na zemiaky). Treba na dal dávať pozor a neodchádzať od panvice, môže sa stať, že zhustne rýchlo (hlavne ku koncu) a prihorí. Keď toor dal zhustne, oheň vypneme a vmiešame trocha koriandrovej vňate a šťavu z citróna.
Premiešame, dáme do misky a necháme vychládnuť.
Môžete skladovať v chladničke. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Okrem iného táto nátierka je taká dobrá, že sa nemusíte báť ju ponúknuť ani vašim deťom. Urobte im sendviče, kde na chlebík natriete trocha šošovicovej nátierky, dáte kúštik masla a plátok syra. Sendviče im zapečte a máte pre ne dobrú večeru.