piatok 15. júla 2011

Simit (turecké sezamové pečivo)

Tak, dnes som troška "fušovala" do tureckej kuchyne. Recept som našla pri "listovaní" na jednom Azerbajdzanskom blogu, kde sa mi pečivko páčilo na fotke a rozhodla som sa ho vyskúšať. Odporúčam, je to príjemná zmena.


Simit



ČO POTREBUJETE (asi na 7ks; záleží aké veľké ich budete robiť):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
soľ
1 plochá lyžica sušeného droždia 
vlažná voda podľa potreby, na vymiesenie cesta (nesmie byť studená ani horúca!)

melasa, ktorú rozpustíme v troške vody; urobíme sirup (ja som použila trocha vody a 2 lyžice medu)
sezamové semená 
kukuričný škrob na poprášenie plechu


Simit



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. Postupne pridávame vlažnú vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto (nie veľmi tuhé). Cesto uložíme do misky, zakryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť.

Simit



Kým cesto kysne do tanierika si nachystáme sezamové semienka a v miske rozpustíme melasu (alebo med). Vykysnuté cesto znova premiesime poriadne v rukách a vyšúľame na podlhovastý šúľok. Ten rozdelíme na rovnaké časti.

Z každej časti šúľku vymodelujeme buchtičku, uložíme na pomúčenú pracovnú dosku, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Postupne pracujeme s každou buchtičkou zvlášť. Buchtičku vyšúľame na dlhší šúľok a špirálovite stočíme. (Ja som urobila 4ks simitu a tri buchtičky som vyšúľala a urobila jednu pletienku, ktorú som potrela medovou zmesou a posypala sezamom a ľanovými semienkami.)

Konce špirálovitého šúľka spojíme a stlačíme prstami tak, aby sa pri pečení neroztrhli. Znova necháme na pracovnej doske pod utierkou 1 hodinu kysnúť.

Simit


Vykysnuté krúžky postupne namočíme v melasovom (medovom) sirupe, obalíme v sezamových semienkach a uložíme na plech, ktorý sme poprášili kukuričným škrobom.

Simit



Necháme ich znova na plechu 30 minút kysnúť. Zatiaľ si predohrejeme rúru na 200 st. Keď je rúra zohriata a krúžky nekysnuté dáme ich na 15-20 minút piecť dohneda.

Najlepšie sú čerstvé.


Simit

4 komentáre:

  1. Zaujímavý tip a určite aj veľmi chutný!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skúsila som to na dovolenke v Istanbule a chutilo to skvelo! Každému odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tieto boli dobrucke. Neviem ako chuti original, takze nemozem porovnat, ale odporucam pozriet si aj tento recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/simit-tak-ako-ma-naozaj-byt-fotorecept/27854-recept.html

    OdpovedaťOdstrániť