Tak, dnes som troška "fušovala" do tureckej kuchyne. Recept som našla pri "listovaní" na jednom Azerbajdzanskom blogu, kde sa mi pečivko páčilo na fotke a rozhodla som sa ho vyskúšať. Odporúčam, je to príjemná zmena.
V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. Postupne pridávame vlažnú vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto (nie veľmi tuhé). Cesto uložíme do misky, zakryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť.
Kým cesto kysne do tanierika si nachystáme sezamové semienka a v miske rozpustíme melasu (alebo med). Vykysnuté cesto znova premiesime poriadne v rukách a vyšúľame na podlhovastý šúľok. Ten rozdelíme na rovnaké časti.
Z každej časti šúľku vymodelujeme buchtičku, uložíme na pomúčenú pracovnú dosku, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Postupne pracujeme s každou buchtičkou zvlášť. Buchtičku vyšúľame na dlhší šúľok a špirálovite stočíme. (Ja som urobila 4ks simitu a tri buchtičky som vyšúľala a urobila jednu pletienku, ktorú som potrela medovou zmesou a posypala sezamom a ľanovými semienkami.)
Konce špirálovitého šúľka spojíme a stlačíme prstami tak, aby sa pri pečení neroztrhli. Znova necháme na pracovnej doske pod utierkou 1 hodinu kysnúť.
Vykysnuté krúžky postupne namočíme v melasovom (medovom) sirupe, obalíme v sezamových semienkach a uložíme na plech, ktorý sme poprášili kukuričným škrobom.
Necháme ich znova na plechu 30 minút kysnúť. Zatiaľ si predohrejeme rúru na 200 st. Keď je rúra zohriata a krúžky nekysnuté dáme ich na 15-20 minút piecť dohneda.
ČO POTREBUJETE (asi na 7ks; záleží aké veľké ich budete robiť):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
soľ
1 plochá lyžica sušeného droždia
vlažná voda podľa potreby, na vymiesenie cesta (nesmie byť studená ani horúca!)
melasa, ktorú rozpustíme v troške vody; urobíme sirup (ja som použila trocha vody a 2 lyžice medu)
sezamové semená
kukuričný škrob na poprášenie plechu
AKO POSTUPOVAŤ:
V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. Postupne pridávame vlažnú vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto (nie veľmi tuhé). Cesto uložíme do misky, zakryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť.
Kým cesto kysne do tanierika si nachystáme sezamové semienka a v miske rozpustíme melasu (alebo med). Vykysnuté cesto znova premiesime poriadne v rukách a vyšúľame na podlhovastý šúľok. Ten rozdelíme na rovnaké časti.
Z každej časti šúľku vymodelujeme buchtičku, uložíme na pomúčenú pracovnú dosku, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Postupne pracujeme s každou buchtičkou zvlášť. Buchtičku vyšúľame na dlhší šúľok a špirálovite stočíme. (Ja som urobila 4ks simitu a tri buchtičky som vyšúľala a urobila jednu pletienku, ktorú som potrela medovou zmesou a posypala sezamom a ľanovými semienkami.)
Konce špirálovitého šúľka spojíme a stlačíme prstami tak, aby sa pri pečení neroztrhli. Znova necháme na pracovnej doske pod utierkou 1 hodinu kysnúť.
Vykysnuté krúžky postupne namočíme v melasovom (medovom) sirupe, obalíme v sezamových semienkach a uložíme na plech, ktorý sme poprášili kukuričným škrobom.
Necháme ich znova na plechu 30 minút kysnúť. Zatiaľ si predohrejeme rúru na 200 st. Keď je rúra zohriata a krúžky nekysnuté dáme ich na 15-20 minút piecť dohneda.
Najlepšie sú čerstvé.
Fiha, toto vyzera byt velmi zaujimave Miska...
OdpovedaťOdstrániťZaujímavý tip a určite aj veľmi chutný!!!
OdpovedaťOdstrániťSkúsila som to na dovolenke v Istanbule a chutilo to skvelo! Každému odporúčam :)
OdpovedaťOdstrániťTieto boli dobrucke. Neviem ako chuti original, takze nemozem porovnat, ale odporucam pozriet si aj tento recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/simit-tak-ako-ma-naozaj-byt-fotorecept/27854-recept.html
OdpovedaťOdstrániť