štvrtok 14. júla 2011

Citrónová ryža (Lemon rice)

Táto ryža je typickým jedlom južnej Indie. Pripravuje sa počas rôznych festivalov, ale aj pre uvítanie návštevy. Na jej prípravu sa na rozdiel od iných ryžových jedál miesto ryže Basmati môže použiť krátkozrnná biela ryža. Môžete si ju pripraviť celkom jednoducho len s použitím korenín (taká sa podáva bežne na raňajky) alebo slávnostnejšie, kde pridáte zeleninu (napríklad zemiaky) a oriešky.
Obyčajne sa servíruje so špecialitou štátu Andhra Pradesh - vypraženými zelenými chilli papričkami, ktoré sa vopred namočia v cmare a potom sa nechajú celkom vysušiť na slnku.



Citronova ryza



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

na ryžu:
troška oleja
2 hrnčeky ryže
(ja som použila Basmati)
voda
soľ

3 zelené chilli papričky; prerezané pozdĺžne a odstránené semienka
(kto chce veľmi pálivé, semienka neodstraňuje)
25ml Channa dal
(najprv namočenej vo vode na 30 minút až hodinu)
1 lyžica urid dalu
1/2 lyžičky mletej kurkumy

na Tadka:
1 lyžica ghee
1/4 lyžičky horčičných semienok
1/4 lyžičky rímskej rasce
kúsok červenej sušenej chilli papričky; nakrájané nadrobno
asi 10 karí lístkov 
(tie nesmiete vynechať, lebo bez nich to nie je pravá indická citrónová ryža 🤷‍♀️)

pre slávnostnejšiu prípravu:
2 stredne veľké zemiaky
(ošúpané a pokrájané na kocky)
niekoľko arašídov
niekoľko kešu orechov

šťava z 1-1 a 1/2 citróna 
(alebo limetky)


Citronova ryza



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si uvaríme ryžu klasickým spôsobom. U mňa klasický spôsob znamená, ryžu prepláchnuť a namočiť na 15 minút, scediť. V hrnci zohrejeme olej, ryžu na ňom troška opražíme a zalejeme vodou tak, aby jej hladina bola asi 1 a pol až 2cm nad ryžou a osolíme. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté uvaríme domäkka. Uvarenú ryžu prevzdušníme lyžicou (trocha premiešame, aby nezostala v jednej hrči.)

V panvici rozpálime lyžicu ghee a na miernom ohni na ňom opečieme kešu orechy a arašídy. Opečené odložíme bokom.

V panvici znova zohrejeme lyžicu ghee, pridáme karí lístky a necháme ich vypraskať. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienka a nadrobno nakrájanú sušenú červenú chilli papričku; znova necháme prasknúť.

Ďalej pridáme zelené chilli papričky, channa dal, urid dal a nakrájané zemiaky. Premiešame a prikryté na miernom ohni opekáme, kým zemiaky nezmäknú (ale nesmú sa rozpadávať). Občas premiešame.

Citronova ryza


Keď sú zemiaky mäkké, pridáme kurkumu, premiešame a ešte 2 minútky opekáme už odokryté a odstavíme z ohňa.

Orechy, ktoré sme si vopred opražili vmiešame do zemiakov a zemiaky s orechami vmiešame do uvarenej ryže.

Nakoniec primiešame do ryže šťavu z citróna (alebo limetky) a môžeme podávať. (Keď vmiešavate do ryže zemiaky, orechy a citrónovú šťavu, môžete ryžu ešte chvíľku opiecť spolu s tým na panvici, ale nemusíte.)

Citronova ryza

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára