ČO POTREBUJETE (na 7ks):
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 200ml)
1 hrnček celozrnnej múky (Atta) / 1 cup of Atta
1 hrnček hladkej múky (Maida) / 1 cup of Maida
2 lyžičky černušky siatej / 2tsp of kalonji
soľ / salt
1 lyžica Ghee / 1tbsp ghee
voda podľa potreby / water
Ghee na potieranie počas pečenia / ghee for cooking parathas
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme obe múky, soľ a semienka černušky. / Put both flours, salt and kalonji into the bowl.
Pridáme ghee a vodu po troškách podľa potreby na vymiesenie elastického cesta. / Add ghee and water (little at the time) and knead to get non sticky dough.
Cesto necháme v miske, zakryté kuchynskou utierkou odpočívať asi 30 minút. / Cover the bowl with cotton cloth and let the dough rest for 30 minutes.
Cesto rozdelíme na guľôčky rovnakej veľkosti. S každou pracujeme postupne, zvlášť. / Divide the dough into the same size small balls. Work with each ball separately.
Guľôčku trocha sploštíme v dlaniach a obalíme v múke (obaľovala som v celozrnnej). / Press the ball between your palms, coat with atta and place it on your rolling surface.
Sploštenú guľôčku rozvaľkáme a potrieme troška s ghee. / Roll pressed ball. Spread some ghee over the rolled paratha.
Placku preložíme na polovicu a znova potrieme troška s ghee. / Fold the paratha in half and spread again some ghee.
Preloženú placku preložíme znova na polovicu, čím dostaneme trojuhoľníček. Trojuhoľníčkovú placku obalíme v múke... / Again fold in half so you get triangulare shape. Coat this with the flour...
... a rozvaľkáme na tenkú placku. / ... and roll into the thin paratha.
Placku položíme na suchú panvicu, ktorú sme si vopred dobre rozpálili. Oheň zmiernime na strednú silu. Najprv opekáme chvíľku z jednej strany... / Pregeat the tava. Then place paratha on hot tava. Reduce the heat and cook paratha on medium heat. Cook it on one side just for a minute...
... potom placku obrátime, potrieme troška s ghee a necháme opiecť. / ... then turn it on the other side. Rub with some ghee and cook for a minute.
Znova placku obrátime a potretú stranu len troška, pár sekúnd prehrejeme. Upečenú placku zabalíme do čistej kuchynskej utierky, aby neoschla. / Again turn paratha, rub with little ghee and cook until brown. Cooked parathas you can store under clean cotton cloth until you serve them.
Placky podávame ako prílohu ešte teplé. / Serve them hot.
Černuška siata. . . tieto semienka môžete poznať aj pod názvami Kalonji, Nigella seeds alebo Onion seeds. Semená černušky sú trojuhoľníkového tvaru, čiernej farby, majú štiplavú vôňu a horkastú chuť. Obsahujú značné množstvo oleja. V indickej kuchyni sa často pridávajú do cesta na prípravu placiek, napríklad Naan alebo Paratha a tiež pri príprave Tadka.
I am so glad that you tried these parathas...lovely that ur kids liked it. You have recreated it wonderfully...cheers :)
OdpovedaťOdstrániťThanks Raji :)
OdpovedaťOdstrániťthis looks yummy
OdpovedaťOdstrániťAhoj Miška, ten hrnček (odmerka) má naozaj 866 ml? ... alebo to len ja tak vidím? ... všimla som si to aj v niektorom inom recepte, ale kým som ti stihla napísať, tak si to už všimol BenJ ... tento koment môžeš zmazať (resp. nepublikovať)!!!
OdpovedaťOdstrániťThank you Aarthi :)
OdpovedaťOdstrániťJanka, co vam to aj BenJ ukazuje?? Ja som si s nim uz vymenila sukromnu postu, poslal mi obrazok ako to vidi a ja som mu poslala obrazok co vidim ja. Naozaj tam je napisane 200ml a neviem preco vidite 866ml.... chyba bude v sluzbe blogger si myslim.
Miška, ja netuším kde je problém, ale ja tam naozaj stále vidím 866 ml namiesto 200 :) ... službu blogger mi ani nespomínaj, mne v poslednej dobe niekoľkokrát zmizli komentáre a aj celé rozpracované príspevky :(
OdpovedaťOdstrániťMne sa stalo len, ze mi nejake komentare zmizli, prispevok zatial nie....
OdpovedaťOdstrániťSuper recept! Vzdy som sa cudovala,ze na co sa daju take semiacka pouzit,ked som ich videla v obchode ....a uz mi to je jasneeee ;o)))
OdpovedaťOdstrániťNa Slovensku sa oznacuju semienka cernusky siatej aj ako Rasca cierna, co je matuce, lebo s rascou nema nic spolocne. Ak sa s tym stretnete v obchode, je to presne toto korenie.
OdpovedaťOdstrániťAno viem, je to nespravny nazov, ale pritom ho bezne vsade pouzivaju. http://akochutimasala.blogspot.in/2013/08/co-je-to-kalonji.html
Odstrániť