štvrtok 7. júla 2011

Paratha s černuchou / Kalonji Paratha



Paratha s cernuchou



ČO POTREBUJETE (na 7ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 200ml)

1 hrnček celozrnnej múky (Atta) / 1 cup of Atta
1 hrnček hladkej múky (Maida) / 1 cup of Maida
soľ / salt
1 lyžica Ghee / 1tbsp ghee
voda podľa potreby / water
Ghee na potieranie počas pečenia / ghee for cooking parathas


Paratha s cernuchou




AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme obe múky, soľ a semienka černuchy. / Put both flours, salt and kalonji into the bowl.

1



Pridáme ghee a vodu po troškách podľa potreby na vymiesenie elastického cesta. / Add ghee and water (little at the time) and knead to get non sticky dough.

2



Cesto necháme v miske, zakryté kuchynskou utierkou odpočívať asi 30 minút. / Cover the bowl with cotton cloth and let the dough rest for 30 minutes.

3



Cesto rozdelíme na guľôčky rovnakej veľkosti. S každou pracujeme postupne, zvlášť. / Divide the dough into the same size small balls. Work with each ball separately.

4



Guľôčku trocha sploštíme v dlaniach a obalíme v múke (obaľovala som v celozrnnej). / Press the ball between your palms, coat with atta and place it on your rolling surface.

5



Sploštenú guľôčku rozvaľkáme a potrieme troška s ghee. / Roll pressed ball. Spread some ghee over the rolled paratha.

6



Placku preložíme na polovicu a znova potrieme troška s ghee. / Fold the paratha in half and spread again some ghee.

7



Preloženú placku preložíme znova na polovicu, čím dostaneme trojuhoľníček. Trojuhoľníčkovú placku obalíme v múke... / Again fold in half so you get triangulare shape. Coat this with the flour...

8



... a rozvaľkáme na tenkú placku. / ... and roll into the thin paratha.

9



Placku položíme na suchú panvicu, ktorú sme si vopred dobre rozpálili. Oheň zmiernime na strednú silu. Najprv opekáme chvíľku z jednej strany... / Pregeat the tava. Then place paratha on hot tava. Reduce the heat and cook paratha on medium heat. Cook it on one side just for a minute...

10



... potom placku obrátime, potrieme troška s ghee a necháme opiecť. / ... then turn it on the other side. Rub with some ghee and cook for a minute.

11



Znova placku obrátime a potretú stranu len troška, pár sekúnd prehrejeme. Upečenú placku zabalíme do čistej kuchynskej utierky, aby neoschla. / Again turn paratha, rub with little ghee and cook until brown. Cooked parathas you can store under clean cotton cloth until you serve them.

12



Placky podávame ako prílohu ešte teplé. / Serve them hot.


c3



Černucha . . . tieto semienka môžete poznať aj pod názvami Kalonji, Nigella seeds alebo Onion seeds. Semená černuchy su trojuhoľníkového tvaru, čiernej farby, majú štiplavú vôňu a horkastú chuť. Obsahujú značné množstvo oleja. V indickej kuchyni sa často pridávajú do cesta na prípravu placiek, napríklad Naan alebo Paratha a tiež pri príprave Tadka.


Cernucha


Inšpirácia: "Vegetarian Tastebuds".

10 komentárov:

  1. I am so glad that you tried these parathas...lovely that ur kids liked it. You have recreated it wonderfully...cheers :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Miška, ten hrnček (odmerka) má naozaj 866 ml? ... alebo to len ja tak vidím? ... všimla som si to aj v niektorom inom recepte, ale kým som ti stihla napísať, tak si to už všimol BenJ ... tento koment môžeš zmazať (resp. nepublikovať)!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Thank you Aarthi :)
    Janka, co vam to aj BenJ ukazuje?? Ja som si s nim uz vymenila sukromnu postu, poslal mi obrazok ako to vidi a ja som mu poslala obrazok co vidim ja. Naozaj tam je napisane 200ml a neviem preco vidite 866ml.... chyba bude v sluzbe blogger si myslim.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miška, ja netuším kde je problém, ale ja tam naozaj stále vidím 866 ml namiesto 200 :) ... službu blogger mi ani nespomínaj, mne v poslednej dobe niekoľkokrát zmizli komentáre a aj celé rozpracované príspevky :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mne sa stalo len, ze mi nejake komentare zmizli, prispevok zatial nie....

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super recept! Vzdy som sa cudovala,ze na co sa daju take semiacka pouzit,ked som ich videla v obchode ....a uz mi to je jasneeee ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na Slovensku sa oznacuju semienka cernusky siatej aj ako Rasca cierna, co je matuce, lebo s rascou nema nic spolocne. Ak sa s tym stretnete v obchode, je to presne toto korenie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano viem, je to nespravny nazov, ale pritom ho bezne vsade pouzivaju. http://akochutimasala.blogspot.in/2013/08/co-je-to-kalonji.html

      Odstrániť