(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 270ml)
1/2 hrnčeka celozrnnej múky (Atta)
3/4 hrnčeka hladkej múky (Maida)
soľ
voda podľa potreby
olej (alebo ghee)
2 menšie červené cibule
4 strúčiky cesnaku
125ml mrazeného hrášku; vytiahnite si ho vopred, aby sa trocha rozmrazil
1/2 lyžičky sušenej mäty (miesto mäty môžete použiť čerstvú koriandrovú vňať)
hladká múka pri vaľkaní placiek
125ml mrazeného hrášku; vytiahnite si ho vopred, aby sa trocha rozmrazil
1/2 lyžičky sušenej mäty (miesto mäty môžete použiť čerstvú koriandrovú vňať)
hladká múka pri vaľkaní placiek
(ak chcete placky troška pálivé, pridajte do múky chilli korenie - asi 1/2 lyžičky)
AKO POSTUPOVAŤ:
Obe múky dáme do misky, pridáme soľ a premiešame.
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. V panvici zohrejeme trochu oleja a cibuľu na ňom do hnedkava orestujeme. Pridáme nakrájaný cesnak, sušenú mätu (ak použijete nasekanú koriandrovú vňať, nepridávajte ju spolu s hráškom, ale ju zamiešajte do múky) a hrášok a 1-2 minútky opekáme, premiešavame. Hotový hrášok s cibuľou dáme do misky...
... a roztlačíme.
Roztlačený hrášok s cibuľou pridáme do múky a zapracujeme do nej prstami. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme 30 minút v miske pod kuchynskou utierkou odležať.
Dáme si zohrievať panvicu.
Cesto rozdelíme na rovnako veľké guľôčky (ja som z tohto množstva surovín urobila 7ks, ale záleží od toho, aké veľké placky budete robiť). Z každou guľôčkou pracujeme postupne. Najprv ju trocha v dlaniach sploštíme a obalíme v múke....
... položíme ju na pracovnú dosku a rozvaľkáme na placku. Jednu polovicu placky troška potrieme olejom a preložíme na polovicu; polovicu tej polovice zasa potrieme troška olejom a preložíme na polovicu.
Čiže vznikne malý trojuholník. Ten trojuholník znova obalíme v múke a vyvaľkáme na tenkú placku, ktorú dáme opekať na suchú panvicu.
Keď je troška opečená, otočíme ju a potrieme tú opečenú stranu troška olejom. Chvíľu necháme opekať a znova obrátime na chvíľočku na olejom potretú stranu.
Hotovú placku uložíme do kuchynskej utierky, až kým ju nebudeme podávať. Rovnako pokračujte so zbytkom cesta.
Vyzeraju uzasne, urcite ich vyskusam. Drzim palce pri zhadzovani kil a tvoje recepty na rastlinne dni beriem vsetkymi desiatimi. Nic na nich nemusim upravovat, uz su rovno veganske, velka vdaka :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Natalia :)
OdpovedaťOdstrániťTvoj postup bol tak perfektne napisany, ze som mala pocit, ze som ich robila uz aspon stokrat a nie prvy raz...tak mi to islo od ruky :-)Boli vyborne. Akurat, ze mam v zahrade plno petrzlenovej vnate, tak som ju tam dala namiesto susenej maty.
OdpovedaťOdstrániťSuper som rada, ze sa placky podarili :) Samozrejme sa moze pouzit aj petrzlen aleno koriandrova vnat.
OdpovedaťOdstrániť